Παίκτης με σειρά αμφιλεγόμενων χρηματιστηριακών κινήσεων αποδεικνύεται ο επικεφαλής της Reggeborgh Henry Holterman (Χένρι Χόλτερμαν).
Η Reggeborgh είναι ένας εκ των δύο βασικών μετόχων του Ελλάκτωρ με ποσοστό 30% περίπου.
Οι αποκαλύψεις του (Bankingnews.gr) «ΒΝ» για την υπόθεση WorldOnLine και την τεράστια αποζημίωση που αναγκάστηκε να δώσει σε στέλεχος της εταιρείας ιντερνέτ, στην οποία είχε επενδύσει, ανοίγουν νέο κεφάλαιο για τα έργα και τις ημέρες του πρώην εφοριακού στον ολλανδικό ΣΔΟΕ.
Έγκυροι παρατηρητές που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι η μοναδική παράδοξη περίπτωση που έχει απασχολήσει τις αρχές κεφαλαιαγοράς της Ολλανδίας αλλά και υπηρεσίες ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Η μοναδική αρχή που δεν φαίνεται να συγκινείται είναι η εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που για κάποιον ανεξήγητο λόγο παρέχει ασυλία στον χρηματιστηριακό τζογαδόρο.
Σημειώνεται ότι επίσημα η Reggeborgh δεν έχει ορίσει κανέναν ως εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελλάκτωρ αλλά κινεί τα νήματα με πιόνια που ελέγχει παρασκηνιακά.
Είναι επίσης γνωστό πλέον ότι τα περισσότερα μέλη από τη σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ, αλλά και ο πρόεδρος της Άκτωρ Χ. Παναγιωτόπουλος, προτάθηκαν από στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς στην πρώτη φάση και οι δύο εταιρείες είχαν τον ίδιο βασικό μέτοχο.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί παραμένουν οι ίδιοι ενώ υποτίθεται ότι δεν υπάρχει η σχέση αυτή.
Ωστόσο οι αποκαλύψεις κορυφαίου στελέχους του Ελλάκτωρ για την παράδοξη εμπλοκή ενός μετόχου στη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, η πανομοιότυπη πρακτική χρησιμοποίησης στελεχών στις εταιρείες που επενδύει, για δικό του όφελος, βρίσκονται ακόμα στο απυρόβλητο από τις ελληνικές αρχές που «εποπτεύουν».
Αντίθετα στην Ολλανδία, που είναι αναπτυγμένη αγορά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευνοϊκά για τον Henry Holterman που στην Ελλάδα θεωρείται αξιόπιστος επενδυτής επειδή έχει πολιτικές γνωριμίες.
Πριν από την υπόθεση της WorldOnLine που «διευθετήθηκε» τον Απρίλιο του 2020, στην Ολλανδία απασχόλησε η ιστορία της επενδυτικής τράπεζας NIBC Holding NV.
H Reggeborgh επένδυσε στην μετοχή κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αποκτώντας το 14,6% της ολλανδικής τράπεζας.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η μεγάλη επενδυτική εταιρεία Blackstone Group, εξαγόρασε πλήρως την μικρή τράπεζα.
Συναλλαγή από την οποία τα κέρδη της Reggeborgh υπολογίζονται σε 30 εκατ. ευρώ
τουλάχιστον.
Η ένωση ολλανδών επενδυτών VEB, άσκησε αγωγή καθώς υποστηρίζει ότι υπήρχε εσωτερική ενημέρωση και προνομιακή πληροφόρηση.
Ο φορέας που εκπροσωπεί ολλανδούς μικρομέτοχους ισχυρίζεται ότι είναι ανεξήγητη η άνοδος του όγκου συναλλαγών της μετοχής εννέα μέρες πριν από την δημόσια ανακοίνωση της εξαγοράς.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς από την Blackstone, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε 7,8% κι ανάμεσα στους λίγους κερδισμένους ήταν ο Henry Holterman.
Πολύ τυχερός άνθρωπος.
Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα, είναι αν και στην περίπτωση Ελλάκτωρ ακολουθήθηκε το ίδιο μοτίβο, δηλαδή η εξασφάλιση εσωτερικής πληροφόρησης από στελέχη της εταιρείας.
Αλήθεια, υπάρχει κανείς στην εταιρεία που ομιλεί ολλανδικά;
Κι αν υπάρχει συναντήθηκε με τον Henry Holterman ή συνεργάτες του πριν αυτός αποκτήσει μετοχές της εταιρείας;
Η έρευνά μας συνεχίζεται ώστε να δοθούν απαντήσεις σε αυτά κι άλλα ερωτήματα.
Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα σημαντικά, θα φαίνονται λεπτομέρειες, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του «ΒΝ» που θα αποκαλύψει άγνωστες πλευρές μιας υπόθεσης που θα ανατρέπει όσα η κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα.
Συμβαίνει συχνά στις συναρπαστικές ιστορίες, όταν τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Κρατείστε αυτή την σημαντική και ουσιώδη λεπτομέρεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών