Για έναν δύσκολο χειμώνα με το δ’ κύμα της πανδημίας προειδοποιούν οι ειδικοί, που αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – πάνω από 5.000- τον επόμενο μήνα.
Η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, καθώς εκτιμούν πως θα συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας ήδη πιέζεται.
Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης πέρασε το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού ενώ μερίδα επιστημόνων συγκρίνει τις παρελάσεις με τα κορωνοπάρτι, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών.
Την ανησυχία επιτείνει ο υψηλός αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, που καταγράφηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα και αν και πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία για τους πλήρως εμβολιασμένους, αναφέροντας πως περίπου 7 στους 10 πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και επισημαίνουν πως δεν έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown και πως η κοινωνία θα παραμείνει ανοιχτή, οι ειδικοί το αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας «ποτέ μην λες ποτέ».
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, που νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.
Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη
Έντονα αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:
• Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
• Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.
Ανησυχία για τον χειμώνα
«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση.
Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων.
Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας.
Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού.
Θεμιστοκλέους: Ο κορωνοϊός είναι εδώ – Όχι πριν το τέλος του έτους η γ΄ δόση για τους περισσότερους
«Τα δεδομένα θα εκτιμηθούν από την ομάδα των ειδικών και θα υπάρξει σχετική εισήγηση. Δεν υπάρχει ζήτημα αυτήν την ώρα, καθώς στην εν λόγω ομάδα η δεύτερη δόση έχει γίνει στο τέλος του α΄ εξαμήνου και το θέμα με την τρίτη δόση δεν θα προκύψει πριν από το τέλος του έτους, για τους περισσότερους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Υπενθύμισε ότι «η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική, υπάρχει όμως ισχυρή σύσταση να γίνεται η τρίτη δόση, καθώς αυξάνει το επίπεδο των αντισωμάτων και της προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο, η μόνη αντιμετώπιση του είναι ο εμβολιασμός.
Η κοινωνία είναι ανοιχτή και πρέπει να μείνει ανοιχτή. Δεν είμαστε στην περσινή κατάστασης, πλέον έχουμε το εμβόλιο».
Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σημείωσε ότι «είναι θέμα πειθούς των πολιτών, που αναλογικά αφορά όλους, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μέχρι τα ΜΜΕ και την Εκκλησία. Εμείς βλέπουμε ότι είμαστε 4%-5% πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εμείς βλέπουμε ότι «παίρνουμε ραντεβού», θα υπάρξει και νέα καμπάνια».
Ακόμη, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις παρελάσεις ότι θα γίνουν και οι στρατιωτικές και οι μαθητικές παρελάσεις και ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας».
Σχετικά με την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων ανέφερε ότι «είναι θετικό πως τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί και είναι σε «ελεγχόμενο επίπεδο», ενώ έχει ανοίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην αγορά και στην κοινωνία και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός».
«Η πανδημία θα είναι σίγουρα και αυτήν την χρονιά «εδώ», αλλά χωρίς να υπάρξουν άλλα μέτρα και να κλείσουν δραστηριότητες, θα φύγει όταν εμβολιαστεί αυξημένο ποσοστό του πληθυσμού», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Οικονόμου: Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 που νοσούν - Μοναδική λύση το εμβόλιο
«Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο ΜEGA.
Όπως είπε, «αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, για το οποίο μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος. Είχαμε πλήρη επάρκεια εμβολίων, μπορούσε ο καθένας να εμβολιαστεί όπου ήθελε, με όποιο εμβόλιο ήθελε, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας που νοσούν και που είναι στην εντατική διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Πρόσθεσε ότι «η άρνηση εμβολιασμού κάποιων ανθρώπων, πρώτα απ’ όλα είναι απειλή για τους ίδιους, για την υγεία τους, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Η άρνησή τους είναι και θέμα κοινωνικό γιατί μπορεί να έχει επίδραση στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, πολύ καθαρά είπαμε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Φροντίσαμε να είναι προσβάσιμο σε όλους, δεν αφήσαμε κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη χρησιμότητά του. Αν όλοι από την αρχή κάναμε το ίδιο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».
Για τις παρελάσεις
Για τις παρελάσεις, αφού σημείωσε πως δεν είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι και έχουμε πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «οι παρελάσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και οι θεατές θα φορούν μάσκες. Όσοι θα παρελάσουν θα είναι στοιχισμένοι και στις αποστάσεις που πρέπει».
«Με βάση το γεγονός ότι δύο στους τρεις ενήλικες συμπολίτες μας είναι θωρακισμένοι είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή έχουν νοσήσει, έχουμε πάρει πίσω την κανονικότητά μας σε ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν πρέπει να πάμε πίσω από αυτό. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά για και λόγους κοινωνικούς και σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Μπουλμπασάκος: Κορωνοπάρτι οι παρελάσεις
Για έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ανησυχεί ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται και οι ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος μιλώντας στο Mega.
«Μπορούμε να πούμε ότι στην Αττική η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, εκείνο που με ανησυχεί είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Δυστυχώς, παρά το ότι φτιάξαμε ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν κατορθώσαμε να έχουμε τα επίπεδα εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας επέτρεπε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας», σημείωσε.
Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος τα χαρακτήρισε ως κορωνοπάρτι.
«Παλιά κατηγορούσαμε τους νέους για τα κορωνοπάρτι. Τώρα εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αντίστοιχα κορωνοπάρτι.
Οι παρελάσεις θα είναι ένας μεγάλος αριθμός κορωνοπάρτι και γι’ αυτό ήμουν αντίθετος στις παρελάσεις, ιδιαίτερα στις κόκκινες περιοχές.
Ας περιοριστούμε στις στρατιωτικές κι αυτές με πολλή λίγη παρουσία.
Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια σε τέτοιες.
ΕΟΔΥ: 3.199 κρούσματα και 43 νεκροί στις 23/10
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων για 6η συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 3.000, δεν μπορεί παρά να εμπνέει αγωνία και ανησυχία στις αρχές.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.199, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 43 είναι οι νέοι θάνατοι, και 353 οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 714.283 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 149 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.248 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.598 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (61.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 310 (87.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.282 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή -4.4%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 217 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Οι κόκκινες περιοχές
Στο κόκκινο παραμένει η Αττική, καθώς από τα 3.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 712 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 551 νέες μολύνσεις, 237 στη Λάρισα, 118 στη Μαγνησία, 108 στην Περία, 103 στην Ημαθία
Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 81
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 99
Δυτική Αττική: 32
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 74
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 191
Νότιος Τομέας Αθηνών: 80
Πειραιάς: 150
Νήσοι: 5
Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών