Πυρετός έπιασε τις κυβερνήσεις με το θέμα των φυσικών καταστροφών.
Οι χρησμοί αναφέρουν ότι το κόστος τους θα πάρει την ανιούσα, ενώ η μαύρη τρύπα μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών δεν θα κλείσει.
Αυτό δημιουργεί πονοκέφαλο διαρκείας στις κυβερνήσεις των χωρών και μάλιστα ο πονοκέφαλος αυτός δείχνει να είναι μεταδοτικός.
Οι κυβερνήσεις επιβαρύνουν συνεχώς τους προϋπολογισμούς τους, ενώ η μία και λύση που υπάρχει που είναι η συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μοιάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός για ορισμένους
Αν, και η επιταγή που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι (αντ)ασφαλιστές για να πληρώσουν τους δικαιούχους που υπέστησαν ζημιές από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών, δεν ξεπερνά τα 106 δισεκατομμύρια με τις καταστροφές του 2021 να μην ξεπερνούν το μέσο όρο των τελευταίων ετών με εξαίρεση το 2017, ο κίνδυνος της αύξησης του κόστους ζημιών παραμονεύει, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη «Global Modeled Catastrophe Losses» της AIR Worldwide.
Κακά μαντάτα για αύξηση τους κόστους
Η AIR, έχοντας στο ιστορικό τις μετρήσεις ζημιών σε βάθος εκατονταετίας και μελετώντας τις πιθανότητες τονίζει ότι ο λογαριασμός για τους αντασφαλιστές είναι πολύ πιθανό να ανέβει στα 200 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της αλλαγής στο κλίμα.
Υπάρχει και πιθανότητα κατά 40% οι ζημιές για τον κλάδο να ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία λόγω της αλλαγής του κλίματος.
Τα σενάρια μάλιστα της Air προβλέπουν τα χαρακτηριστικά των κινδύνων να αλλάζουν στα επόμενα χρόνια εξηγώντας μεταξύ άλλων την αύξησης τους κόστους ζημιών.
Έντονες θα είναι οι διαφορές και μεταξύ γεωγραφικών περιοχών αλλά και το είδος ασφαλιστικής κάλυψης στο οποίο ρόλο παίζει το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης.
Για παράδειγμα στη Βόρεια Αμερική το 50% των απωλειών από καταστροφές καλύπτονται από τα ομόλογα καταστροφών.
Στην Ασία ωστόσο και στην Λατινική Αμερική οι ασφαλισμένες ζημιές φτάνουν μόλις το 12% με 24% των συνολικών ζημιών.
Στην Ευρώπη το σύστημα είναι μεικτό.
Ανεβαίνει ο πήχυς των οικονομικών ζημιών στην Ελλάδα
Αν πάρουμε την Ελλάδα, εδώ τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς αυξάνονται οι ζημιές και το κόστος των φυσικών καταστροφών ανεβάζοντας τον πήχυ των οικονομικών ζημιών μια και οι ασφαλισμένες είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αν κάποιος δει τις αποζημιώσεις που έδωσαν οι ασφαλιστικές για φυσικές καταστροφές πριν λίγο διάστημα.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Επιταγή 106 εκατομμυρίων συνυπογράφουν οι ασφαλιστές
Μένει η μαύρη τρύπα μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών
Σχόλια αναγνωστών