Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα, όταν ο Erdogan έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα (25/10/0021) οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο επίμαχος διάλογος
«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο Cavusoglu στον Erdogan, ο οποίος του απάντησε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.
Για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
Η αναδίπλωση των... πρεσβευτών
Τελικά, οι πρέσβεις... αναδιπλώθηκαν και πλέον το θέμα θεωρείται... λήξαν. Ειδικότρερα, η λύση δόθηκε με μια ανάρτηση στο twitter από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, περί δέσμευσης στο άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης που αφορά τη μη ανάμειξη των διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Middle East Eye, αξιωματούχοι της τουρκικής Προεδρίας διαπραγματεύτηκαν μια διέξοδο από την κρίση με διπλωμάτες των ΗΠΑ, μετά τη διακήρυξη από πλευράς του προέδρου της Τουρκίας ότι θα κήρυττε τους 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών εκείνους των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ως «ανεπιθύμητα» πρόσωπα, γεγονός που πρακτικά θα σήμαινε την απέλασή τους από τη χώρα και την προσωρινή - ή και πιο μακροπρόθεσμη - διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με πολλές χώρες - συμμάχους της στο NATO.
Πηγές με γνώση του ζητήματος τόνισαν στο Middle East Eye, ότι ο Erdogan είχε πράγματι διατάξει την απέλαση των πρέσβεων την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών καθυστερούσε επί τούτου την εφαρμογή της εντολής, ελπίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους θα πειθόταν να ανακαλέσει την απόφασή του.
Σε μια προσπάθεια αποφυγής της κρίσης, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, αμέσως μετά τις δηλώσεις Erdogan περί απέλασης, επικοινώνησε με τους Αμερικανούς προκειμένου να συζητήσουν μια πιθανή "ανασκευή" η οποία θα ικανοποιούσε τον Τούρκο πρόεδρο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την έκδοση της αμερικανικής ανακοίνωσης. Εν συνεχεία, σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν Καναδάς, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία απλώς αναπαρήγαγαν την ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Τουρκικά κρατικά μέσα, όπως το πρακτορείο Anadolu και το δίκτυο TRT, παρουσίασαν τη δήλωση των ΗΠΑ ως «ένα βήμα πίσω».
Διαψεύδει η Τουρκία
Για... fake news κάνει λόγο η Άγκυρα σχετικά με τις πληροφορίες της Deutsche Welle.
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Εξακολουθείτε, όμως, να επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να ενημερώσετε, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο Fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος επικοινωνία της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun.
Dışişleri Bakanımız bu sözde haberi dün gece yalanladı.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) October 26, 2021
Buna rağmen bu yalanda ısrar ediyorsunuz.
Amacınız, habercilik yapmak olsa bu sözde haberi geri çeker ve özür dilerdiniz.
Sadece “yalan haber” yapmıyor, Türkiye-Almanya ilişkilerini de zehirliyorsunuz. pic.twitter.com/YbC8pUdV0T
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών