(upd6) Σαρωτικό είναι το πέρασμα του δ’ κύματος του κορωνοϊού, το οποίο πλήττει κυρίως τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι.
Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αττική σε κρούσματα, τη στιγμή που στην πόλη υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 3 κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, με τις Σέρρες, την Ξάνθη και τη Δράμα να καταγράφουν πολύ υψηλό αριθμό θανάτων ενώ και στην Ημαθία καταγράφεται εδώ και ημέρες τριψήφιος αριθμός μολύνσεων.
Πέρα από τη βόρεια Ελλάδα, στο κόκκινο είναι η κεντρική Ελλάδα αλλά και τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος και περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία και η Αχαΐα, γεγονός που δείχνει και την τεράστια διασπορά του ιού.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι εφιαλτικές για τους επόμενους μήνες καθώς προειδοποιούν για εκτίναξη των κρουσμάτων και των θανάτων.
Άλλωστε η εβδομάδα που τελείωσε είναι η χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ενώ ρεκόρ πενταμήνου καταγράφηκε και στον ημερήσιο αριθμό θανάτων (63 την Τετάρτη 27/10).
Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες, τα κρούσματα θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 4.000 σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που σημαίνει πως θα δούμε ενδεχομένως και 5.000 κρούσματα σε μια ημέρα, προειδοποιώντας πως θα δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων έως τα τέλη του 2021 (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άλλους 2.500 νεκρούς).
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, κατηγορώντας εν πολλοίς την κυβέρνηση για την απόφαση της να άρει τα περιοριστικά μέτρα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Σε κάθε περίπτωση, με την πανδημία να κάνει ένα ολικό comeback, το βασικό ερώτημα είναι αν θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μη επιβολή νέων lockdown.
Τζανάκης: Πάμε για 1.000 θανάτους το μήνα έως τα Χριστούγεννα
Εκτιμήσεις για 1.000 θανάτους το μήνα έως τα Χριστούγεννα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένη για όλους η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.
«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Έως τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους.
Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι.
Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6% με 7% σε σχέση με τα κρούσματα.
Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15% με 20%», τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ. Τζανάκης.
Κρούσματα Delta+
Όσον αφορά τα κρούσματα Delta+ ο κ.Τζανάκης είπε ότι η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητα της σε σχέση με τη Delta.
«Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Delta.
Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια.
Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό.
Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Delta» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, είπε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα και την ίδια ημέρα, αν και είναι προτιμητέο, το δεύτερο εμβόλιο να ακολουθήσει μια με δύο εβδομάδες μετά το πρώτο.
Επιβεβλημένη η γ’ δόση
Όσον αφορά τη γ’ δόση ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη για όλους.
«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική.
Επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά.
Και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60.
Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν.
Eπιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης» τόνισε ο κ.Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα.
«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6 - 7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές.
Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Καπραβέλος: Εξαντληθήκαμε, κανένα άδειο κρεβάτι ΜΕΘ – Δίνουν μάχη 44αρηδες και 48αρηδες
Για ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με covid κάνει λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος υποστηρίζει πως δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό άνθρωποι 44 και 48 ετών.
«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες.
Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω.
Βλέπω και στους συγγενείς όχι μόνο στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος.
«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία.
Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος
Μονόδρομος η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
«Ένας είναι ο δρόμος, επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ετών, στις ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα.
Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι.
ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση.
Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε «κλειστόν λήγω πληρότητας».
Δεν θα υπάρχει αντίδραση;
Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται» είπε ο κ.Καπραβέλος.
Δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ.
Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση τους μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα.
Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο.
Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει.
Θα μπει για απλές κλίνες.
Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…» ανέφερε ο κ.Καπραβέλος.
Αλλαγές στην πλατφόρμα embolio.gov.gr – Επιλογή εμβολίου για την γ’ δόση
Αλλαγές στην πλατφόρμα του embolio.gov.gr ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 29/10 καθώς πλέον οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν στο πλαίσιο της χορήγησης της γ’ δόσης.
Συγκεκριμένα, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Σημειώνεται πως από τις 5 Νοεμβρίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη.
Στο «κόκκινο» 21 Περιφέρειες
Πέντε ακόμη περιοχές της χώρας μπήκαν στο «κόκκινο» χρώμα, στον επιδημιολογικό χάρτη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και της επιβαρυμένης εικόνας που παρουσιάζουν.
Σύμφωνα με τον ανανεωμένο επιδημιολογικό χάρτη, στο «κόκκινο» εισήλθαν η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Ζάκυνθος.
Συνολικά 21 περιφέρειες είναι στο κόκκινο.
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου, όπως επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
- αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
- πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
- πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.
Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι:
(α) οι μαθητές/τριες,
(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.
Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.
Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.
Στους 15.801 οι νεκροί
Στους 15.801 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 28/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.984, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 731.167 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.801 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391, από 387 εχθές (59,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 336 (85,93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (14,07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.302 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +17,48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών