Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων, ξεπέρασαν τους 400 - Σταθερά πάνω από 30 οι νεκροί - Ξεκινά η αποστολή sms σε ανεμβολίαστους
(Συνεχές upd) Τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για έκρηξη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία μέσα σε ένα 24 ώρο άγγιξαν τα 4.700 και πλησιάζουν το όριο των 5.000.
Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, που οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, αλλά και να θέσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τη λήψη νέων μέτρων.
Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το γεγονός, πως χιλιάδες ασυμπτωματικοί ασθενείς κυκλοφορούν και μεταδίδουν τη νόσο, χωρίς βέβαια και οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε σημείο συναγερμού», ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα.
Παντως, με τις εκκλήσεις για εμβολιασμούς να συνεχίζονται και να επισημαίνεται πως είναι η μόνη λύση, αλλά και τις εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας στη χώρα να περιγράφεται από τους ειδικούς με μελανά χρώματα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι καθημερινά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 1/11, θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων πολιτών.
Παράλληλα, αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα 1/11 για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθευτούν μέχρι το Σάββατο 6/11 μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία, ενώ το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία και τελικά θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων, την Τετάρτη 3/11 θα συνεδριάσει η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θέτοντας στο τραπέζι τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, κυρίως στο χώρο της εστίασης.
Στο τραπέζι νέα μέτρα -Τι εξετάζεται
Με την πανδημία να σαρώνει, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα αφορούν τις κόκκινες περιοχές και τους ανεμβολίαστους.
Μάλιστα, την Τετάρτη 3/11 θα συνεδριάσει η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για νέα μέτρα σε περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.
Σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαγιορκίνης στις 30/10 μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι.
Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος.
Για παράδειγμα να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά.
Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού.
Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε.
Πάντως, δεν φαίνεται να προβληματίζει η Αττική παρά τα 943 κρούσματα που εντοπίστηκαν, καθώς έχει λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τον Αύγουστο.
Πρύτανης ΑΠΘ: Σε σημείο συναγερμού, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων - Ίσως και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί
Για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε σημείο συναγερμού».
Ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν».
Ο ίδιος επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς.
Όπως είπε, «πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε πως «η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου».
Να πείσουμε τους ανεμβολίαστους
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο».
«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», κατέληξε.
Σαρηγιάννης: Διενέργεια self-test και σε εμβολιασμένους – Μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16/11
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα, ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, εξηγώντας πως «ακόμα και αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν, μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς».
Για την πίεση στο ΕΣΥ, σημείωσε ότι «ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ και αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού», ενώ για την αποστολή sms σε καθημερινή βάση προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, σχολίασε ότι «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».
Να κάνουν δωρεάν self-test οι εμβολιασμένοι
Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στους εμβολιασμένους προτείνει ο Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε, «ένα μικρό ποσοστό 10% με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δεν θα νοσήσουν βαριά, αλλά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε».
Ξεκαθάρισε ότι μιλάει για δωρεάν self-test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος, προσθέτοντας πως «μια φόρα την εβδομάδα φτάνει».
Χλωρός: Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός - Πιθανό να γίνονται lockdown όταν τα πράγματα ξεφεύγουν
«Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο Διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Δ. Χλωρός, σημειώνοντας πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φτάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται καινούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό.
Ο κ. Χλωρός μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την αύξηση των κρουσμάτων εκ νέου καθημερινά, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει , ο κ. Χλωρός επισήμανε «πολύ λίγα πλέον» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φθάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται κανούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό».
Όπως είπε, «η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και γιατροί ή νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν»,συμπληρώνοντας πως ότι όταν δούμε στη χώρα μας εικόνες σαν της Ιταλίας, όπου οι νεκροί θα συνωστίζονται έξω από τα νοσοκομεία, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν.
Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, εξηγώντας μάλιστα ότι ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να πείσει κάποιον να εμβολιαστεί.
Περί lockdown
Κληθείς να απαντήσει στο εάν μπορούν να συμβάλλουν νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, ανέφερε ότι είναι πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «είναι πολύ πιθανό να γίνονται lockdown κάποια στιγμή όταν τα πράγματα ξεφύγουν».
Μόσιαλος: Κακή ιδέα τα sms στους ανεμβολίαστους
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ηλία Μόσιαλου στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους;
Το sms;
Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;»
Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
«Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά.
Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό.
«Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.
Ο κ. Μόσιαλος ζήτησε επίσης να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.
Τόνισε ότι πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι συστηματικοί και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.
Σχέδιο με την αποστολή SMS προς τους ανεμβολίαστους
Η κατάρρευση της εμβολιαστικής εκστρατείας οδηγεί την κυβέρνηση σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο τόνωσής με την αποστολή SMS σε …ανεμβολίαστους κίνηση που υποδηλώνει πανικό μετά την έκρηξη των κρουσμάτων και ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Μάλιστα το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.
Βάσει του σχεδίου, καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν.
Όπως έγινε γνωστό τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Μάλιστα κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.
Εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός των ληπτών των SMS, αφού οι ανεμβολίαστοι είναι κατά πολύ περισσότεροι από 450.000.
Την ίδια ώρα μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Τι αλλάζει για τους μαθητές δημόσιων σχολείων - Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από τη Δευτέρα 1/11
Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθεύονται από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
- βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
- η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Η εικόνα της πανδημίας
Ανησυχία δεν προκαλεί μόνο η εκτίναξη των νέων κρουσμάτων στη χώρα, αλλά και το γεγονός, πως οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν πλέον τους 400, ενώ οι νεκροί είναι σταθερά πάνω από 30.
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 30/10, έφτασαν τις 277.
Από τα νέα 4.696 κρούσματα, τα 943 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 872 και να επαναφέρει μνήμες του μαύρου Νοεμβρίου του 2020.
Εκτόξευση κρουσμάτων παρατηρείται επίσης στη Λάρισα με 326 νέες μολύνσεις και ακολουθούν η Μαγνησία με 207 και η Αχαΐα με 161.
Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο έχει ξεπεράσει πια τα επίπεδα του κόκκινου συναγερμού.
Κόκκινος συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού μετρώνται οι τιμές του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Το ιικό φορτίο στα λύματα είναι γύρω από τις υψηλότερες τιμές που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, στο τρίτο κύμα της πανδημίας στην πόλη, όπως φαίνεται στα διαγράμματα, που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στο διάγραμμα, όπου καταγράφεται ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου των λυμάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται.
Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 27/10 και της Πέμπτης 28/10 είναι:
Αυξημένη (+34%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10.
Αυξημένη (+50%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 20/09 και Πέμπτης 21/09.
ΕΟΔΥ: 4.696 κρούσματα και 38 θάνατοι στις 30/10/2021
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 739.448 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.023 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.894 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 404 (59.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη
To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.312 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή -6.1%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.988.001 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 18.861.380 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 191.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 29 Οκτωβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 47.197.722 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 2.674.806 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 29 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 163 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 24.450 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 893 θετικά (3,65%).
Τα κρούσματα στην Αττική:
• 123 νέα κρούσματα στην ανατολική Αττική
• 138 νέα κρούσματα στον βόρειο τομέα Αθηνών
• 46 νέα κρούσματα στην δυτική Αττική
• 139 νέα κρούσματα στον δυτικό τομέα Αθηνών
• 277 νέα κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών
• 14 νέα κρούσματα στα νησιά
• 92 νέα κρούσματα στον νότιο τομέα Αθηνών
• 114 νέα κρούσματα στον Πειραιά.
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών