Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα νέα περιοριστικά μέτρα, που αφαιρούν το δικαίωμα από εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να επισκεφθούν ένα εμπορικό κατάστημα ή έναν χώρο εστίασης, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό Rapid test ή PCR.
Πελάτες και έμποροι είναι στα «κάγκελα» και διαμαρτύρονται για τα αποσπασματικά αυτά μέτρα, που περισσότερο έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για πολίτες, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν είναι προσανατολισμένα στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού.
Έλληνες πολίτες κάνουν λόγο για δικτατορικής έμπνευσης μέτρα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτοντας την πρεμιέρα των μέτρων μετέδωσαν τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα σε μία χειμαζόμενη οικονομία, όπως η ελληνική μετά από δεκαετή κρίση και πολύμηνα lockdowns που δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στη μάχη κατά του Covid.
«Δεν θέλουμε να ζούμε σε φυλακή»
«Δεν μου αρέσει αυτό», είπε χαρακτηριστικά μία γυναίκα στο Reuters καθώς περίμενε στην ουρά έξω από ένα κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.
«Δεν θέλουμε να ζούμε σε φυλακή, είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και δεν μου αρέσει καθόλου», πρόσθεσε.
Η αγορά ανησυχεί για μία νέα τραγωδία στην οικονομία ενώ με την αυλαία των μέτρων, σχεδόν ο ένας στους τρεις Έλληνες «εξαφανίστηκε», καθώς δεν δέχθηκε να πληρώσει διπλάσια μία έξοδο για διασκέδαση, υποβαλλόμενος σε έλεγχο για Covid.
Και όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται με περισσή ευκολία, χωρίς οι εμπνευστές τους να αναλογίζονται τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του ιδιότυπου ghetto, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, με την πανδημία να βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Ο τοξικός διαχωρισμός
Ο τοξικός διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους παραπέμπει σε άλλες εποχές σκοτεινές και διχάζει αντί να ενώνει τους πολίτες σε μία τόσο κρίσιμη μάχη, όπως αυτή απέναντι στην πανδημία που θεριεύει εκ νέου.
Η κυβέρνηση, αντί να επιλέξει να καταστήσει αρωγό και σύμμαχο τον πολίτη στη μάχη κατά της εξάπλωσης του Covid, τον θέτει απέναντί της, αφού επί της ουσίας τον περιθωριοποιεί.
Ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη της πλειονότητας των ΜΜΕ την οποία εξασφάλισε με το αζημίωτο.
Κλειδώνει την αγορά με ολέθρια αποτελέσματα ενώ την ίδια ώρα στα Μέσα Μεταφοράς είναι ο ένας επιβάτης πάνω στον άλλο, καθώς μάλλον στα… ΜΜΜ δεν κολλάει ο ιός.
Συντριπτική σε βάρος της Ελλάδας η σύγκριση με τη Σουηδία
Και όλα αυτά προκαλούν θλίψη, όταν η Σουηδία χωρίς τα αχρείαστα lockdowns που διαλύουν την οικονομία και την κοινωνία και χωρίς στρατιωτικού τύπου περιοριστικά μέτρα, επιδημιολογικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.
Η Σουηδία μετρά λίγο πάνω από 15.000 νεκρούς συνολικά με ημερήσιο αριθμό θυμάτων κάτω από 10.
Στον αντίποδα η Ελλάδα έχει περισσότερους από 16.200 νεκρούς με ημερήσιο αριθμό θυμάτων σταθερά πάνω από 40 και με το ΕΣΥ σε νέα δοκιμασία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα η εμβολιαστική εκστρατεία έχει σταματήσει κάτω από το 65% κάλυψης του πληθυσμού, γιατί το μήνυμα ήταν αυταρχικό και τρομολαγνικό, αφού δεν βασίστηκε στην επιστήμη, παρά σε εφήμερους όψιμους «τηλεπιστήμονες».
Χωρία αχρείαστα lockdowns
Στη Σουηδία με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, σχεδόν στο 80% έχουν αρθεί τα ελάχιστα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν.
Στη Σουηδία δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε στις δημόσιες εκδηλώσεις, ούτε στην εστίαση, ούτε παντού.
Γίνονται όλα με μεθοδικότητα και πρόγραμμα και όχι με συνεχείς σπασμωδικές κινήσεις και μοιραία λάθη, όπως αυτά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο εμβολιασμός στη σκανδιναβική χώρα είναι στοχευμένος, καθώς γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τα κέρδη φαρμακοβιομηχανιών.
Με πρόγραμμα στη μάχη
Η προσοχή δίδεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. οίκοι ευγηρίας, ανασοκατεσταλμένοι) και δεν λαμβάνονται οριζόντιου τύπου αποφάσεις, όπως στην Ελλάδα στις αρχές της οποίας επικρατεί η θέση …πονάει χέρι, κόψει κεφάλι.
Ο ιός είναι ενδημικός και το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας, εκτιμούν οι σουηδικές αρχές, που όταν δεν είχαν προχωρήσει στη λήψη δρακόντειων περιοριστικών μέτρων είχαν λοιδορηθεί ως σχεδόν απάνθρωπες στην Ελλάδα, επειδή δεν κατέφυγαν σε αυτοκτονικές λύσεις τύπου lockdown.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό:
Η Ελλάδα με εξουθενωτικά lockdowns και τη μισή κοινωνία στον τοίχο έχει 1.200 νεκρούς περισσότερους από τη Σουηδία.
Στην Ελλάδα η μάχη κατά του ιού δεν έχει ακόμη κριθεί ενώ η Σουηδία φαίνεται, πως είναι κοντά στη νίκη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών