Όπως είπε, η Λευκορωσία θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση.
«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (...), οφείλουμε να απαντήσουμε» τόνισε ο Lukashenko, ο οποίος ανέφερε κυρίως τη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα.
Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου;
Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν» υπογράμμισε ο Lukashenko.
Η ΕΕ αρνείται να συζητήσει
Πάντως η Λευκορωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι αρνείται να συζητήσει για την κρίση με το μεταναστευτικό.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Vladimir Makei είπε ότι η ΕΕ έχει διακόψει από το 2020 την χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Όπως είπε, σε αντίδραση προς αυτό, το Μινσκ έπαψε να τηρεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την επανεισδοχή στην Λευκορωσία των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το έδαφός της.
«Προτείναμε στην ΕΕ να γίνουν διαβουλεύσεις για το θέμα, αλλά εισπράξαμε άρνηση.
Εκτοτε, έχουμε προτείνει επανειλημμένως να ξεκινήσουμε διάλογο επί αυτής της προβληματικής, αλλά δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση» υπογράμμισε ο Makei, τονίζοντας ότι η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι αποτέλεσμα «της απερίσκεπτης πολιτικής» των Βρυξελλών, που «έχουν προσκαλέσει τους πρόσφυγες και έχουν δηλώσει ότι θα τους υποδεχθούν».
Διαβεβαίωσε δε ότι το Μινσκ διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην επίλυση της κρίσης αυτής «το συντομότερο δυνατόν».
Μεταναστευτική κρίση
Αιτία αυτών των εξελίξεων είναι η κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, η οποία παράλληλα εξελίσσεται και σε αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας.
Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς του Λευκορώσου, Aleksandar Lukashenko ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ενώ η Ρωσία να ανταποδίδει τα πυρά προς τις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την ΕΕ ότι θέλει να στραγγαλίσει τη Λευκορωσία προειδοποιώντας για μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Την ώρα που η Πολωνία κατηγορεί τη Μόσχα και τον πρόεδρο Putin ότι βρίσκονται πίσω από αυτήν την κρίση, η καγκελάριος Merkel σε επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη 10/11 με τον Ρώσο πρόεδρο ζήτησε την παρέμβαση του και την επιρροή του έτσι ώστε η Λευκορωσία να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία έχει αποστείλει τουλάχιστον 12.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Λευκορωσία, ενώ ρωσικά βομβαρδιστικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Πέμπτη 1111 πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko έχει επιτρέψει να περάσουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες (ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική στην χώρα του και τους έχει αφήσει να συγκεντρωθούν στη συνοριακή γραμμή με την Πολωνία, από όπου και ανοίγει ο δρόμος για την ΕΕ.
Η κρίση ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα 8/11, όταν μια ομάδα περίπου 1.500 μεταναστών επιχείρησε να περάσει από το φράκτη και τα συρματοπλέγματα προς το πολωνικό έδαφος στο χωριό Κuźnica, στην βορειοανατολική Πολωνία.
Αν και η προσπάθεια αυτή δεν στέφθηκε από επιτυχία, αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει πολλές τα τελευταία 24ωρα, τη στιγμή που ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ήδη οι αρχές της Πολωνίας αναφέρουν πως τις τελευταίες ώρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων καθώς και ότι έγιναν πάνω από 50 συλλήψεις μεταναστών, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για Λευκορώσους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να απειλούν μετανάστες προτρέποντας τους να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Σημειώνεται πως σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Λιθουανία, η οποία και αυτή έχει κοινά σύνορα με τη Λευκορωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών