(upd) Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Παρίσι θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για την επόμενη ημέρα της Λιβύης, καθώς υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος – και κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας – τα ελληνικά αιτήματα για συμμετοχή σε διεθνείς διασκέψεις - π.χ. του Βερολίνου -, απορρίπτονταν.
Η πρόσκληση του Macron έγινε κατά την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στο Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και υπογράφηκε η ελληνογαλλική συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία συνοδεύτηκε από την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belhara και των αεροσκαφών Rafale.
Οι εργασίες της διάσκεψης αρχίζουν στις 16:00 ώρα Ελλάδας ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Μαξίμου: Αναγνώριση της Ελλάδας
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή αυτή διάσκεψη, στην αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας και του ρόλου στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.
Η θέση της Ελλάδας
H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί τόσο από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε όλες τις διεθνείς επαφές του όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα επιφέρει συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρούσα και η Τουρκία
Παρούσα στο Παρίσι θα είναι και η Τουρκία, η οποία έως και χθες το μεσημέρι δεν είχε διευκρινίσει το εάν θα δώσει το παρών και σε ποιο επίπεδο.
Μάλιστα ο πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan αφού επιχείρησε να απαξιώσει την πρωτοβουλία του Macron, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να αναλάβει ένα ρόλο, διεμήνυε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια διάσκεψη διότι έχουν προκληθεί η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ (αν και στην περίπτωση του Ισραήλ δεν υπήρξε καμία πρόσκληση).
Τελικά, όμως η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Sedat Onal, ο οποίος είναι και επικεφαλής των αντιπροσωπειών που κάνουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Ποιοι συμμετέχουν
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί πρωτοβουλίας της Γαλλίας, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Mohamed Menfi και ο πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibeh και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.
Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, ενώ από αυτήν θα προκύψει ένα κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο μέχρι χθες το βράδυ βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων των ηγετών.
Η διάσκεψη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, πραγματοποιείται ενόψει των γενικών εκλογών (προεδρικές και βουλευτικές) που πρόκειται να διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι Λίβυοι.
Οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου, οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), καθώς και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία.
Η ατζέντα
Στο επίκεντρο της Διάσκεψης θα βρεθούν η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης, θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης, εντάσσοντάς τα στο περιφερειακό περιβάλλον της χώρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών