Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πανδημική κατάσταση στην Ελλάδα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, όπως αναφέρει η Bank of America.
Ωστόσο, αφ’ ης στιγμής δεν πρόκειται, κατά δήλωση και των κυβερνώντων, να υπάρξουν νέα, αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η τράπεζα διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη.
Πιο συγκεγκριμένα, η ΒofA παρατηρεί πως η επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας είναι ταχύτατη.
Μαζί με τις Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία, η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα.
Στον αντίποδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία φαίνεται να έχουν υπό έλεγχο μέχρι στιγμής την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Rt είναι πάνω από 1 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συστήματα υγείας πιέζονται μεν, αλλά ακόμη αντεπεξέρχονται.
Ωστόσο, το μέλλον φαίνεται ζοφερό, δεδομένου ότι τα κρούσματα Covid θα αυξηθούν, οπότε θα μειωθούν και οι άδειες κλίνες.
Στη Γερμανία, ήδη, το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.
Στα ευχάριστα, σύμφωνα με την BofA, οι θάνατοι από Covid, χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς, δεν κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αναμένεται η εκ νέου επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τύπου lockdown, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Με αυτή τη λογική η BofA δεν αναθεωρεί προσώρας τις εκτιμήσεις και για το 2022-2023, προβλέποντας πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο 3,8% και 2,5% αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως φέτος θα κινηθεί στο 0,4% από -1,3% το 2020, το 2022 θα εκτιναχθεί στο 1,9% και το 2023 στο 1,2%.
Περιορίζεται η αβεβαιότητα, αλλά…
Σύμφωνα με τον δείκτη BofA EMOT (European Mood Tracker) για το οικονομικό κλίμα και την αβεβαιότητα, η επικρατούσα διάθεση για τα οικονομικά θέματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει… επιδείνωση σε σχέση με τα επίπεδα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Σε πραγματικό χρόνο, όμως, υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία:
Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μειώνει την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ενέργεια, ενώ η ανησυχία που προκαλείται από τον κορωνοϊό δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί ακόμη πολύ.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η επιτάχυνση της δυναμικής των λοιμώξεων φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα στις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Δανία.
Η ηλικιακή κατανομή των εισαγωγών στα νοσοκομεία δείχνει ότι, για άλλη μια φορά, η αύξηση των νοσηλειών αφορά τις μεταλύτερες ηλικίες.
Τέλος, η BofA εκτιμά πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα επιβάλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε αυτό το στάδιο, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν ορισμένοι σχετικά ήπιοι περιορισμοί σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
Στην Ολλανδία υπάρχει σύσταση από τις ιατρικές επιτροπές για δύο εβδομάδες διακοπής των εκδηλώσεων, με κλείσιμο των κινηματογράφων/θεάτρων και ορισμένους επιπλέον περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας και τους κανόνες αποστασιοποίησης για τα μπαρ και τα εστιατόρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών