κοντινό βάθος χρόνου
Η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα καθώς η μετοχή συμπεριλήφθηκε αμέσως στην λίστα των μετοχών του βασικού δείκτη της Morgan Stanley.
Το ελληνικό χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6 η εισηγμένη εταιρία που περιλαμβάνεται σε δείκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά.
Το άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές λόγω της φυγής των εταιριών από το ταμπλώ του ΧΑ είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις εταιρίες του MSCI αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεμήνου δεικτοβαρών εταιριών (ΕΛΠΕ, Τιτάν) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος.
Μιλώντας για αποτελέσματα η έως τώρα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική με την ανάκαμψη να γίνεται πιο έντονη σε εταιρίες με έκθεση στον τουρισμό αλλά και σε κλάδους που είχαν υστερήσει αισθητά στα προηγούμενα τρίμηνα όπως τα διυλιστήρια.
Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύληση του κόστους στην κατανάλωση ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022. Αντίθετα τα ανοδικά νούμερα των κρουσμάτων φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο την επενδυτική κοινότητα καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας έστω και άτυπα ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο.
Αποτέλεσμα αυτής της διττής εικόνας των αντίρροπων αναγνώσεων από το εξωτερικό περιβάλλον είναι η αγορά να κινείται πρακτικά σε μια ευθεία έχοντας αυξήσει ωστόσο την συναλλακτική δυναμική της (+21%).
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε με αργό ρυθμό την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες.
Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση.
Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς
το θετικότερο.
Αν και η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου.
Πλούσιο και γεμάτο δράση το μενού της εβδομάδας που ξεκινάει: Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 0,252 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΤΕ την Δευτέρα ενώ τα Πλαστικά Θράκης ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Η έκτακτη προσθήκη της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley δεσπόζει στα γεγονότα της εβδομάδας. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της ερχόμενης Τρίτης (16/11) και συμπίπτει με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκ. νέων μετοχών από την πρόσφατη ΑΜΚ.
Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου της Ελβαλχαλκόρ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Την Πέμπτη είναι η σειρά της Frigoglass να ανακοινώσει μεγέθη τρίτου τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι.
Την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς την προσεχή Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Την ίδια ημέρα έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει αποτελέσματα και η Premia Properties.
Την ερχόμενη Παρασκευή ακόμα λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.
Τέλος, από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις δεικτών στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (16/11) καθώς και ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο (17/11) στην Ευρώπη.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών