Τη θέση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας και να επιβάλλει lockdown σε ανεμβολίαστους διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV και λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson στο Λονδίνο.
«Δεν έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνοντας την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική μας πολιτική
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ.Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική».
«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου.
Ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ταυτόχρονα όμως έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016.
«Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης.
Εάν δεν στείλεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως προστατεύεις τα σύνορα σου περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν με παράνομο τρόπο την Ελλάδα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Θα θέσω το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, πως κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική.
Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους.
Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν.
Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ενθάρρυνε με ζέση τους Βρετανούς πολίτες να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022.
Συνάντηση με Johnson
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Boris Johnson είναι προγραμματισμένη για τις 17:15 (ώρα Ελλάδας) στη Downing Street.
Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο σημαντικά διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια ζητήματα.
Ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό ενόψει του 2022, αλλά κυρίως την από κοινού εξεύρεση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος - Μεγάλης Βρετανίας στους παραπάνω τομείς.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ενώ θα μετάσχει σε εκδήλωση για τους Έλληνες της Διασποράς.
Η ατζέντα
Σημαντικό ζήτημα θα αποτελέσει για τον κ. Μητσοτάκη και η επαναφορά, από την πλευρά της χώρας μας, του αιτήματος στο ανώτατο επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών τού Παρθενώνα, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Μητσοτάκης θα σημειώσει ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια ενώ θα τονίσει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην απόφαση της UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς αποδομώντας την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι σχέσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας καθώς εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, ενώ ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους εταίρους της και την Ιρλανδία στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει προς τον συνομιλητή του την εκτίμησή του για τις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του προκειμένου να καταλήξει η πρόσφατη Διάσκεψη της COP26 στη Γλασκώβη σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών