(upd2) Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού είναι η Ευρώπη και κυρίως τα κράτη εκείνα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70% του συνόλου του πληθυσμού τους.
Πάντως, ακόμα και κράτη με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων (στο 80% ή και πάνω από αυτό), όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία καταγράφουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και lockdown, ενώ στην Αυστρία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους πολίτες.
Ρεκόρ στη Γερμανία
Στη Γερμανία όπου το 67% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο νέο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 52.826 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.129.950.
Πρόκειται για αριθμό κρουσμάτων άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας - και η δεύτερη μέσα στον Νοέμβριο - που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ξεπερνά το ορόσημο των 50.000 μέσα σε μια μέρα.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν 294 θάνατοι με αποτέλεσμα η Γερμανία να μετρά 98.274 νεκρούς λόγω της covid.
Merkel: Δραματική η κατάσταση - Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί
Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση να δοθεί ώθηση στην χορήγηση της αναμνηστικής δόσης αλλά και να αλλάξουν στάση εκείνοι που είναι σκεπτικοί απέναντι στον εμβολιασμό.
«Δεν είναι πολύ αργά να επιλέξουμε τον εμβολιασμό.
Όλοι όσοι εμβολιάζονται, προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Ο μόνος τρόπος εξόδου από την πανδημία είναι να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι» είπε η Merkel, η οποία υπογράμμισε πως χρειάζεται να γίνει εθνική προσπάθεια για να αρχίσει η μαζική χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, κίνηση επιβεβλημένη για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού υποχωρεί η προστασία έναντι της covid.
Πρωτοφανή μέτρα
Με την επιδημία του κορωνοϊού να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η Γερμανία προσανατολίζεται στη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών, αν όχι πρωτοφανών μέτρων.
Συγκεκριμένα, εξετάζει να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή έστω αρνητικό rapid test προκειμένου να μπορεί κάποιος να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο ή σε ένα συρμό του μετρό ή του τραμ των αστικών συγκοινωνιών.
Παρόλο αυτά, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα μπορούσε πρακτικά ένα τέτοιο μέτρο να τεθεί σε ισχύ.
Τα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) που είναι σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, εξετάζουν να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα για να κάμψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο «χτυπά» ιδιαίτερα την Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της covid.
Όχι σε κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας
«Για να σπάσουμε γρήγορα και βίαια το τέταρτο κύμα της επιδημίας έχουμε συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η βουλευτής των Πρασίνων, Kathrin Goering-Eckardt, η οποία σε δηλώσεις της επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εργαζόμενους σε γηροκομεία, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τη διαίρεση που υπάρχει ανάμεσα στα τρία γερμανικά κόμματα που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους να επιδιώκουν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση, χωρίς περιορισμούς απέναντι στους πολίτες.
Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει μεθαύριο Πέμπτη 18/11 το σχετικό νομοσχέδιο έτσι ώστε αυτό να μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 25/11, μια και αυτή παρείχε τη νομική βάση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παράλληλα ο νέος νόμος στοχεύει στο να δώσει στα γερμανικά κρατίδια τη δυνατότητα να επιλέγουν από μια σειρά μέτρων, κρίνοντας ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αν και αποκλείει μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Αναζωπύρωση και στη Γαλλία – Αποκλείει νέο lockdown
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γαλλία όπου και εκεί καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.778 κρούσματα του COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός από την 25η Αυγούστου (23.706), με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 7.310.664.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 48 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Γαλλία έφθασε έτσι τους 118.271 νεκρούς.
Οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ασθενών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται επίσης σε άνοδο.
Σύμφωνα με την γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, χθες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία 7.535 ασθενείς (+647 σε 24 ώρες), εξ αυτών οι 1.277 σε ΜΕΘ (+135).
Πάντως η κυβέρνηση Macron διαμηνύει πως δεν προβλέπεται η επιβολή lockdown.
Σημειώνεται πως πρόσφατα η Γαλλία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό με την γ’ δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 65 ετών.
Προς επιστροφή η τηλεργασία;
Ενδεικτικό του συναγερμού που έχει σημάνει στη Γαλλία, είναι ότι ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Jean Francois Delfraissy δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη Γαλλία.
Όταν ρωτήθηκε αν η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να συστήσει και πάλι στους εργοδότες να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, ο Delfraissy υποστήριξε πως «πιθανότατα η τηλεργασία να είναι ένα κομμάτι της εργαλειοθήκης μας»
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την τηλεργασία ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, αν και η εργασία από το σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στα καταστήματα.
Η Γαλλία θα μπορούσε «πιθανόν» να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, κυρίως αν οι πολίτες ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων» τόνισε ο Delfraissy, ο οποίος κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να σπεύσουν να τα κάνουν.
Αυξημένα κρούσματα και στη Μ. Βρετανία
Αυξημένα όμως είναι τα κρούσματα και στη Μεγάλη Βρετανία με τις υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 37.243 κρούσματα και υπέκυψαν 214 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.
Η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 143.159 ανθρώπους επί συνόλου 9.637.190 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.
Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.696 ασθενείς με την COVID-19.
Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης.
Υπενθυμίζεται πως το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, ενώ το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως τη στιγμή που συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 23% του πληθυσμού-στόχου.
Σε lockdown από αύριο 18/11 η Ιρλανδία με το 75,5% εμβολιασμένο
Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από αύριο Πέμπτη 18/11 θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί.
Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.
Από τις 18/11, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό.
Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών.
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα 15/11 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 4.570 κρούσματα καθώς και ότι 622 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξ αυτών 117 σε ΜΕΘ.
Στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 75,5% του πληθυσμού.
Σε μερικό lockdown και η Ολλανδία
Η Ολλανδία έχει ήδη προχωρήσει από τις 13/11 σε μερικό lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί, η γ’ δόση του εμβολίου χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους (από τον Δεκέμβριο θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών), γεγονός που θεωρείται πως μαζί με την άρση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει συμβάλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην χώρα.
Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε αναγκαία τη λήψη μέτρων.
H επιβολή του μερικού lockdown, το οποίο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του Mark Rutte, η οποία έως τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μερικού lockdown και στον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.
Έτσι από το Σάββατο 13/11, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.
Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Αυστρία: Lockdown σε ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της η Αυστρία, όπου μόλις το 65% των πολιτών είναι εμβολιασμένο, επέβαλλε lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες της από την περασμένη Δευτέρα 15/11.
Είναι η πιο δραστική και αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει κάνει μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα για να καταπολεμήσει το τελευταίο κύμα του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και συγκεκριμένα μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φυσική άσκηση.
Το lockdown αφορά περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 12 ετών, επειδή δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν επίσημα.
Το lockdown θα διαρκέσει αρχικά για 10 ημέρες.
Άτομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείονταν και πριν από το lockdown από πολλές δραστηριότητες στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εστιατορίων και μπαρ.
Για τους εμβολιασμένους, η ζωή εξελίσσεται κανονικά, αν και απαιτούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όπως μετρό και καταστήματα ενώ συστήνεται η κοινωνική απόσταση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών