Σύμφωνα με το Politico, αυτή τη φορά είναι καλύτερα εξοπλισμένη όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ωστόσο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του.
«Η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για έναν δεύτερο χειμώνα πανδημίας, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτινάσσονται και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ, με τις χώρες να επενδύουν μεγάλα ποσά για να επεκτείνουν τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων τους.
Ωστόσο, το προσωπικό πρώτης γραμμής βρίσκεται στα όριά του, προειδοποιούν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι επαγγελματικές ομάδες, καθώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές των ΜΕΘ που εργάζονται ασταμάτητα εδώ και 1,5 χρόνο, μειώνουν ολοένα και περισσότερο τις ώρες εργασίας τους λόγω εξάντλησης - με ορισμένους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα υγείας.
Χαμηλό ηθικό και εξάντληση
«Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό μεταξύ των νοσηλευτών.
Είμαστε κουρασμένοι και είμαστε απογοητευμένοι», αναφέρει η Alda Dalla Valle, μια βετεράνος νοσοκόμα που εργάζεται στη μονάδα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Epicura στη βελγική πόλη Hornu.
Σχεδόν το 40% της ομάδας της λείπει, δήλωσε στο POLITICO η Valle, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της βελγικής νοσηλευτικής ομοσπονδίας, καθώς ορισμένοι φεύγουν ξεκάθαρα που έχουν συσσωρευτεί και άλλοι παραγκωνίζονται λόγω εξουθένωσης.
Τα καλά νέα είναι ότι, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η ΕΕ βρίσκεται καλύτερα προετοιμασμένη, με εμβόλια, νέα φάρμακα και μεγαλύτερη χωρητικότητα κλινών και αναπνευστήρων από ποτέ.
Και ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον η μυστηριώδης ασθένεια που σάρωσε τα συστήματα υγείας της Ευρώπης σαν παλιρροϊκό κύμα πέρυσι.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το μπλοκ έχουν αποκτήσει εμπειρία στη θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Αλλά η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα την πανδημία.
Το τελευταίο κύμα μετάδοσης ήταν πιο δραματικό στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ πλέον και εμβολιασμένη Δύση καταγράφει κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Γερμανία σημειώνει αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Η Αυστρία επέβαλε το πρώτο lockdown στην Ευρώπη στους μη εμβολιασμένους, ενώ η Ολλανδία έχει επίσης εισαγάγει νέους περιορισμούς.
Η επανεμφάνιση της γρίπης, θα μπορούσε να φράξει περαιτέρω τα νοσοκομεία.
Χρόνια χαμηλών κρουσμάτων ακολουθούνται συνήθως από εξάρσεις, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων γίνεται προοδευτικά πιο ευαίσθητο στην ασθένεια.
Τα συστήματα υγείας προειδοποιούν επίσης για αριθμούς ρεκόρ μικρών παιδιών που νοσηλεύονται με αναπνευστικούς συγκυτιακούς ιούς (RSV) για τον ίδιο λόγο.
Ενώ τα κρεβάτια και τα φάρμακα μπορούν να αγοραστούν άμεσα, η εκπαίδευση του προσωπικού μπορεί να διαρκέσει χρόνια, γεγονός που καθιστά την προσφορά πρόθυμων και ικανών γιατρών και νοσοκόμων τον περιοριστικό παράγοντα για τη φροντίδα των ασθενών.
Καλύτερες υποδομές
Ωστόσο, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον φετινό χειμώνα όσον αφορά τις υποδομές.
Ως απάντηση στο πρώτο κύμα, όταν τα συστήματα υγείας πλημμύρισαν από ασθενείς και πλησίασαν στην κατάρρευση, οι κυβερνήσεις επένδυσαν σε νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες.
Η Σουηδία, για παράδειγμα, έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ σε 10,4 ανά 100.000 άτομα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.
Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM) βοήθησε στην εκπόνηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για να γίνουν τα νοσοκομεία πιο ανθεκτικά για το χειμώνα.
Έδωσε βασικές δεξιότητες στο προσωπικό του νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στη ΜΕΘ όταν υπάρχει αύξηση του αριθμού των ασθενών.
«Είναι πολύ, πολύ βασικό. Δεν είστε ανεξάρτητοι, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε σε στιγμές ανάγκης αυξημένης φροντίδας», εξήγησε ο Maurizio Cecconi, πρόεδρος της ESICM και επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στο Humanitas Research Hospital στο Μιλάνο.
Είπε ότι το πρόγραμμα είχε επιτυχία — με περίπου 17.000 γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν εκπαιδευτεί, πάνω από τον στόχο των 10.000.
Σχόλια αναγνωστών