Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown στην Ευρώπη, παρά τις διαβεβαιώσεις των ανά χώρα αρχών πως εντέλει δεν θα επιβάλλονταν, παρά τους μαζικούς και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και τις συνέπειες που είχε επισύρει στην οικονομική δραστηριότητα διεθνώς η τακτική της αντιμετώπισης του κορωνοϊού διά της καραντίνας.
Πιο συγκεκριμένα, με την Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ολοένα και περισσότερα κράτη στρέφονται σε περιοριστικά μέτρα - κυρίως κατά των ανεμβολίαστων.
Προς το παρόν, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Σλοβακία είναι στο επίκεντρο, επαναφέροντας περιορισμούς μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ την ίδια στιγμή η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μαίνεται.
Σκληρό lockdown στην Αυστρία
Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που προχωρά στην επιβολή νέου lockdown.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, σε lockdown είχε προχωρήσει και η Λετονία.
Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, Alexander Schallenberg, ανακοίνωσε την επιβολή καθολικού lockdown για τον πληθυσμό - περιλαμβανομένων και των εμβολιασμένων - ενώ στη χώρα αρχίζουν και οι συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών για την Αυστρία, καθώς είχε επιβάλει - από τις αρχές της εβδομάδας- περιοριστικά μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς η αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία.
Γερμανία
Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αρχίσει και γεμίζουν από νοσηλευόμενους με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό.
Η Merkel ανακοίνωσε ότι το κριτήριο για την επιβολή μέτρων δεν θα είναι πλέον ο «δείκτης θετικότητας», δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας, αλλά ο «δείκτης νοσηλείας», ο οποίος δείχνει πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο.
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστρίας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 προχωρά σε καθολικό lockdown, το ερώτημα είναι πλέον αν θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ως η πιο πιθανή υποψήφια.
Άλλωστε αυτό υπονόησε σε σημερινές του δηλώσεις τόσο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας όσο και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch που είναι αρμόδιο για την πανδημία.
«Είμαστε σε μια κατάσταση που τίποτα δεν αποκλείεται» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, τη στιγμή που και ο Lothar Wieler, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch ανέφερε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία.
«Πρόκειται για μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Wieler, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Spahn, ο οποίος τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα είναι πιο σοβαρή από ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως, στη Βαυαρία ήδη έχει επιβληθεί καθολικό lockdown - από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.
«Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή και δύσκολη» είπε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Markus Söder, και συμπλήρωσε «έχουμε σαφές στόχο: η μάχη κατά του κορωνοϊού, η προστασία των ανθρώπων και η προστασία του συστήματος υγείας».
Ωστόσο, ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία.
Μίνι lockdown στην Ολλανδία και την Ιρλανδία
Σε μερικό lockdown έχει προχωρήσει και η Ολλανδία παρά το γεγονός ότι το 85% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Επιστήμονες πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.
Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.
Το τελευταίο κύμα της επιδημίας άρχισε να εξαπλώνεται όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Rutte επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 20.00.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή 19/11.
Tην ίδια στιγμή, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από μεθαύριο Πέμπτη θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα.
Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.
Από την Πέμπτη, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό, ανέφερε το κόμμα Φιάνα Φέιλ του πρωθυπουργού Michol Martin σε ανάρτηση στο Twitter.
Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται και θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», είπε ο Martin σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα επικυρώσει τους νέους περιορισμούς, αφού επικεφαλής υγειονομικών αρχών προειδοποίησαν για σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Περιοριστικά μέτρα
Πέρα όμως Αυστρία και Γερμανία, σε περιοριστικά μέτρα προχωρούν και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Eduard Heger, ανακοίνωσε πως ένα lockdown των ανεμβολίαστων θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα 22/11 ενώ περιορισμούς στις μετακινήσεις και στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους θα ισχύσουν και στην Τσεχία.
Στο Βέλγιο από αύριο Σάββατο 20/11 θα μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενώ στην Ιρλανδία επιβάλλονται εκ νέου περιορισμοί στην πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας ενώ προωθείται και η τηλεργασία.
Στην Πορτογαλία, όπου έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, ενόψει της περιόδου των εορτών, ενώ η χρήση μάσκας επανέρχεται σε όλους τους κλειστούς χώρους από αύριο Σάββατο 22/11 και στην Ουγγαρία.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου και εκεί καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας.
Πάντως η κυβέρνηση Macron διαμηνύει πως δεν προβλέπεται η επιβολή lockdown, ενώ πρόσφατα κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό με την γ’ δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 65 ετών.
Αντιθέτως η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σε καθεστώς τηλεργασίας.
www.bankingnews.gr
Το πείραμα απέτυχε, αλλά επαναλαμβάνεται, ξανά στο προσκήνιο τα απαράδεκτα lockdowns - Πού επιβλήθηκε καθολικά και πού μόνο στους ανεμβολίαστους
Με την Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοένα και περισσότερα κράτη στρέφονται σε περιοριστικά μέτρα
Σχόλια αναγνωστών