Επώδυνο το νέο κύμα Covid - Προάγγελος για καθολικό lockdown οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους
Σαρώνει η πανδημία στη χώρα μας και ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να κρούουν το "καμπανάκι" για ένα δύσκολο χειμώνα και συνεχώς να τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και της τρίτης αναμνηστικής δόσης.
Ήδη, αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση και μάλιστα, τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπέρασαν τις 900.000.
Ωστόσο, δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία και σύμφωνα με την Μ. Παγώνη, η κάλυψη των ΜΕΘ στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας ) έχει αγγίξει το 99%, στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%, ενώ στην Αττική ανέρχεται στο 88%.
Πάντως, η κατάσταση στη χώρα μας, σε μια περίοδο που ολόκληρη η Ευρώπη βάλλεται από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του κορωνοϊού, αναγκάζοντας χώρες όπως η Αυστρία, να προχωρήσουν σε εφαρμογή καθολικού lockdown, μόνο ευοίωνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία παραμένουν ανοιχτές, ασκώντας τις πιέσεις που υπήρχαν πάντοτε, και παράλληλα την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα να προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολη εξέλιξη το επόμενο διάστημα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί το πιο δύσκολο και το πιο επώδυνο.
Στο μεταξύ, ο χρόνος για το lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες μετρά αντίστροφα.
Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν το Σάββατο 20/11 τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 22/11.
Θεμιστοκλέους: Πρόθεση της κυβέρνησης να μην γίνει lockdown - Μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι ο εμβολιασμός
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες» , τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως «έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πρόσθεσε πως «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε μια «βαριά γρίπη». Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
Τρίτη δόση
Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό να κάνει και πριν τους έξι μήνες την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η οδηγία που υπάρχει από τους ειδικούς είναι ότι η λεγόμενη «αναμνηστική» δόση θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και «είναι σαν την οδηγία του γιατρού που λέει ότι αν πάρεις παυσίπονο θα πρέπει να περάσουν 8 ώρες για να πάρεις άλλο παυσίπονο».
Σχολιάζοντας την πρόταση του Θ. Βασιλακόπουλου για χορήγηση της τρίτης δόσης στο τετράμηνο μετά την δεύτερη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα σε αυτήν την χώρα, που αποτελούνται από επιστήμονες που είναι οι πιο ειδικοί στο αντικείμενο τους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τα όργανα της χώρας λένε πότε θα γίνει τι και όχι άλλοι επιστήμονες, που μπορεί να είναι ή όχι σε επιτροπές και να εκφράζουν προσωπικές απόψεις, που είναι σεβαστές, αλλά είναι προσωπικές».
Πορεία των εμβολιασμών
«Σήμερα είμαστε περίπου στις 20.000 νέα ραντεβού την ημέρα, που σημαίνει αύξηση 1 μονάδας στον γενικό πληθυσμό κάθε 4-5 ημέρες», ανέφερε για τους εμβολιασμούς που έχουν αυξηθεί ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει την τρίτη δόση, είναι άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί».
Όπως εξήγησε, «η γενικότερη αντίληψη είναι πως αν κάποιος έχει κάνει μια δόση και έχει νοσήσει, θα κάνει και την «αναμνηστική» λεγόμενη, την τρίτη δόση», σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 22/11 στην τακτική ενημέρωση θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
Υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια όλων των εταιρειών καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστό άνω του 70%».
Όπως ανέφερε, «είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσεί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσηλεύεται. Ο εμβολιασμός συμβάλει και στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην ηπιότερη νόσηση. Το εμβόλιο μας δίνει πολλαπλάσια προστασία και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν».
Σχετικά με την ιχνηλάτηση μετά από τον εντοπισμό ενός κρούσματος, παραδέχθηκε πως «ιχνηλάτηση γίνεται, αλλά όταν έχεις τόσες χιλιάδες κρούσματα είναι και επιχειρησιακά δύσκολο να γίνει και άνευ ουσίας εν πολλοίς, για αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα γενικά μέτρα προστασίας».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «αναμένουμε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που περιμένουμε να “ανάψει το πράσινο φως”, μετά θα έχουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα προσαρμόσουμε την χορήγηση της δόσης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας».
Τέλος, για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον σημείωσε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση και δεν υπάρχουν αναμονές, ενώ «είναι πάρα πολλές οι κινητές ομάδες που βγαίνουν σε χωριά και πόλεις, έξω από εκκλησίες, σε πλατείες. Είναι περίπου 350 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που επιχειρούν κάθε ημέρα».
Παγώνη: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά - Στο 99% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία και αναφέρθηκε στην πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ειδικότερα, η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως η κάλυψη των ΜΕΘ στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας ) έχει αγγίξει το 99%, στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%, ενώ στην Αττική ανέρχεται στο 88%.
Τρίτη δόση
Κάνοντας αναφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, της λεγόμενης «αναμνηστικής», υπογράμμισε τη σημασία που έχει για όλους και κυρίως για τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, εξηγώντας ότι «μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό, με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ».
Καπραβέλος: Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με πληρότητα 110% - Διασωληνώνουμε σε θαλάμους, χειρουργεία - Θα αυξηθούν οι θάνατοι
"Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώνονται ασθενείς στους θαλάμους, η κόπωση του προσωπικού είναι αφάνταστη, έχουμε δώσει τα πάντα σε βάρος και της προσωπικής μας ζωής", είπε ο Νίκος Καπραβέλος στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινοί Τύποι", κληθείς να περιγράψει την σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την "μάχη" με τον κορονοϊό, ο οποίος επικρατεί και εξαπλώνεται λόγω της μετάλλαξης του.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ερωτηθείς και για τους εμβολιασμένους που νοσούν, σημείωσε "βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων να χάνουν την προστασία τους με την πάροδο του χρόνου. Βλέπουμε και ένα 10%-15% στους ασθενείς να είναι εμβολιασμένοι.
Φωνάζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.
Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα".
"Πέρσι χωρίς εμβόλιο και με μεγάλη στέρηση ελευθεριών φθάσαμε τους 100 νεκρούς. Φέτος με τους εμβολιασμούς και όχι τόσο μεγάλη στέρηση ελευθεριών, φθάσαμε τους 90 νεκρούς.
Κάτι δεν πάει καλά", είπε ο κ. Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.
"Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χτυπάνε την πόρτα του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι, που μετανιώνουν την τελευταία στιγμή, δυστυχώς".
Σχετικά με το εάν η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να επιλέγεται ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και θα μπουν σε ΜΕΘ, ο κ. Καπραβέλος είπε "η πληρότητα δεν έχει φθάσει το 99%. Η πληρότητα είναι στο 110%. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Έχει ξεπεραστεί το θέμα της διαλογής ασθενών.
Διασωληνώνουμε σε θαλάμους,
Διασωληνώνουμε σε χειρουργεία…", κάνοντας την ζοφερή εκτίμηση ότι "θα έχουμε μεγάλη αύξηση των θανάτων".
"Όταν λέμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία, σημαίνει ότι είναι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην χώρα", υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, συμπληρώνοντας πως "για να εκριζωθεί ο ιός, θέλει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, λέμε οι υγειονομικοί, όμως ούτε σε αυτό δεν μπορούν να συνεννοηθούν τα κόμματα".
Εν τω μεταξύ νωρίτερα στον ΣΚΑΪ τόνισε πως "ξεκινάμε εφημερία χωρίς άδεια ΜΕΘ, δεν έχει ξαναγίνει».
Περαιτέρω, ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κορωνοϊό, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.
Τέλος, κατά τον ίδιο, οι βασικοί άξονες για την διαχείριση της πανδημίας είναι οι ακόλουθοι τρεις: προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων, «φρένο» σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων, ενίσχυση του ΕΣΥ.
Αυξάνονται οι εμβολιασμοί
Αύξηση καταγράφουν εμβολιαστικοί ρυθμοί στη χώρα, μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Καθημερινά κλείνονται ραντεβού τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την τρίτη.
Ήδη, τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπέρασαν τις 900.000.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου, μετά και τη γνωστοποίηση λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο κλείνουν ραντεβού , ενώ εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000.
Ήδη, με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί πάνω από 900.000 πολίτες.
Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.
Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna, ενώ σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Αύξηση 65% στους θανάτους από το 2020 2 παρά το εμβόλιο και την ενίσχυση του ΕΣΥ
Στους 91 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, δημιουργώντας ένα θλιβερό σύνολο 1.178 νεκρών μέσα στον Νοέμβριο, χωρίς καν να έχουμε συμπληρώσει το πρώτο 20ήμερο του μήνα.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όταν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο που προστατεύει αποδεδειγμένα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, οι νεκροί από κορωνοϊό περιορίζονταν σε 712.
Με απλά λόγια, οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 19 ημέρες του Νοεμβρίου πέρσι αυξήθηκαν φέτος κατά 65,45%!
Από τους 575 ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, μόλις οι 100 είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με όλο και περισσότερους ασθενείς να καταλαμβάνουν καθημερινά απλές και κλίνες ΜΕΘ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 488 νέες εισαγωγές ασθενών, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να φτάνει πλέον στο 93,72% και των απλών κλινών COVID στο 60,15%.
Και όλα αυτά, την ώρα που το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, τόσο σε υποδομές όσο και σε υγειονομικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε όταν χρειαστεί, να μπορεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Επιπλέον, έχει προσληφθεί άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμοι γιατροί και 2.000 επικουρικοί, ενώ έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περιστατικά του δημοσίου και να διακομίζονται.
Στους 17.168 οι νεκροί
Τα τελευταία (στις 19/11) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.805, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 868.868, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.204 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα έγινε μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 522.492, τα 18.222 μοριακά και τα 504.270 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 1,49% από 2,1% το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.168 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 575 (χθες 556).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 475 (82,61%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (17,39%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.434 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 488 (ημερήσια μεταβολή +15,09%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 432 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Lockdown σε ανεμβολίαστους από 22/11
Σε lockdown μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11.
Η απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00» δημοσιεύτηκε το Σάββατο 20/11 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Στην απόφαση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου αναφέρεται ότι «στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00».
Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) με τα μέτρα που ήδη ισχύουν, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 22/11:
- Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
- Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
- Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.
- Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
- Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
Σε Μακεδονία και Θεσσαλία το 46% των κρουσμάτων – Σχεδόν 2.000 στην Αττική
Σε 7.805 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Οι 522.492 διαγνωστικοί έλεγχοι ανέδειξαν τη διαρκώς αυξανόμενη μετάδοση του ιού στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 1.950 λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 573 στο κέντρο της Αθήνας και οι 329 στα δυτικά. Υψηλότατα, όμως, είναι τα επίπεδα διασποράς και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Η μεγάλη ένταση της επιδημίας συνεχίζεται σε βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία όπως δείχνουν τα 3.601 κρούσματα (46% επί του συνόλου) που σημειώθηκαν στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ).
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1.303 νέες διαγνώσεις, στη Λάρισα 305, στη Μαγνησία 226, στην Κοζάνη 194, στον Έβρο 184, στις Σέρρες 148, στην Ημαθία 146, στην Πέλλα 133, στα Τρίκαλα 119, στην Πιερία 108 και στην Καρδίτσα 101.
Στις υπόλοιπες ΠΕ σημειώθηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα.
Τέλος, τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων εντοπίστηκε στην Αχαΐα (279), το Ηράκλειο (180), την Αιτωλοακαρνανία (175), τα Ιωάννινα (149), τη Φθιώτιδα (144) και την Κέρκυρα.
Άρχισε η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών
Άρχισε στις 08:00 την Παρασκευή 19/11η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ αναφέρεται:
«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 19ης.11.2021 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες των ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.
Η έκδοση των "Φύλλων Επίταξης" θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όρ γανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α' 47)».
Οι γιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων που «επιστρατεύονται» θα πρέπει, σύμφωνα με το ΦΕΚ, να εμφανισθούν στις 08:00 της επόμενης ημέρας για την επίδοση του φύλλου επίταξης στον τόπο που ορίζεται εντός του φύλλου, σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β'. Επίσης, υποχρεούνται κατά το χρονικό διάστημα επίταξης των υπηρεσιών τους ως γιατρών στο νοσοκομείο, στο οποίο καλούνται να εμφανισθούν, να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Η αιτιολόγηση για την επίταξη γίνεται στο ΦΕΚ ως εξής:
Εξυπηρετεί «την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορονοϊού COVID-19 στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19». (διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ).
Έως τις 27/11 διάθεση self test
Έως και τις 27/11 θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σημειώνεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).
Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή).
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Η δήλωση
Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν έως και σήμερα.
Σχόλια αναγνωστών