«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες» , τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως «έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πρόσθεσε πως «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε μια «βαριά γρίπη». Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
Τρίτη δόση
Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό να κάνει και πριν τους έξι μήνες την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η οδηγία που υπάρχει από τους ειδικούς είναι ότι η λεγόμενη «αναμνηστική» δόση θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και «είναι σαν την οδηγία του γιατρού που λέει ότι αν πάρεις παυσίπονο θα πρέπει να περάσουν 8 ώρες για να πάρεις άλλο παυσίπονο».
Σχολιάζοντας την πρόταση του Θ. Βασιλακόπουλου για χορήγηση της τρίτης δόσης στο τετράμηνο μετά την δεύτερη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα σε αυτήν την χώρα, που αποτελούνται από επιστήμονες που είναι οι πιο ειδικοί στο αντικείμενο τους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τα όργανα της χώρας λένε πότε θα γίνει τι και όχι άλλοι επιστήμονες, που μπορεί να είναι ή όχι σε επιτροπές και να εκφράζουν προσωπικές απόψεις, που είναι σεβαστές, αλλά είναι προσωπικές».
Πορεία των εμβολιασμών
«Σήμερα είμαστε περίπου στις 20.000 νέα ραντεβού την ημέρα, που σημαίνει αύξηση 1 μονάδας στον γενικό πληθυσμό κάθε 4-5 ημέρες», ανέφερε για τους εμβολιασμούς που έχουν αυξηθεί ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει την τρίτη δόση, είναι άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί».
Όπως εξήγησε, «η γενικότερη αντίληψη είναι πως αν κάποιος έχει κάνει μια δόση και έχει νοσήσει, θα κάνει και την «αναμνηστική» λεγόμενη, την τρίτη δόση», σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 22/11 στην τακτική ενημέρωση θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
Υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια όλων των εταιρειών καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστό άνω του 70%».
Όπως ανέφερε, «είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσεί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσηλεύεται. Ο εμβολιασμός συμβάλει και στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην ηπιότερη νόσηση. Το εμβόλιο μας δίνει πολλαπλάσια προστασία και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν».
Σχετικά με την ιχνηλάτηση μετά από τον εντοπισμό ενός κρούσματος, παραδέχθηκε πως «ιχνηλάτηση γίνεται, αλλά όταν έχεις τόσες χιλιάδες κρούσματα είναι και επιχειρησιακά δύσκολο να γίνει και άνευ ουσίας εν πολλοίς, για αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα γενικά μέτρα προστασίας».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «αναμένουμε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που περιμένουμε να “ανάψει το πράσινο φως”, μετά θα έχουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα προσαρμόσουμε την χορήγηση της δόσης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας».
Τέλος, για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον σημείωσε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση και δεν υπάρχουν αναμονές, ενώ «είναι πάρα πολλές οι κινητές ομάδες που βγαίνουν σε χωριά και πόλεις, έξω από εκκλησίες, σε πλατείες. Είναι περίπου 350 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που επιχειρούν κάθε ημέρα».
Σχόλια αναγνωστών