Ο κ. Γεροτζιάφας ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τη μη αιτιώδη σύνδεση των mRNA εμβολίου με τις θρομβώσεις και προειδοποίησε όσοι έχουν περιστατικό θρόμβωσης να εμβολιαστούν άμεσα
Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόνη της Γαλλίας, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς είναι στη «σωστή κατεύθυνση, για να ανακόψουμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο υπολογίζεται να έρθει το Φλεβάρη», όπως είπε σε συνέντευξή του στον στον ΑΝΤ1.
Η συνέντευξη αυτή είναι η πρώτη για τον κ. Γεροτζιάφα μετά την ανακοίνωση του ονόματός του στην ομάδα των 30 επιστημονικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία συνεννοείται σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας και η στήριξη των μέτρων κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα Μητσοτάκη, ο οποίος κατακεραύνωσε τα νέα μέτρα και τις εξαγγελίες, τονίζοντας, ότι «ο ιός δεν αφορά πολιτικά φρονήματα, αλλά έχει και κοινωνικό προφίλ.
Ξέρουμε ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι, οι λιγότερο μορφωμένοι είναι και κοινωνικά ευάλωτοι, άρα θέλουμε και διαφορετικές πολιτικές».
Συπλήρωσε μάλιστα, ότι «συμβαδίζουν με τις ανακοινώσεις του προέδρου Macron πριν από περίπου μία εβδομάδα, όπου κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών».
Ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τη μη αιτιώδη σύνδεση των mRNA εμβολίου με τις θρομβώσεις, ενώ προειδοποίησε όσοι έχουν περιστατικό θρόμβωσης να εμβολιαστούν άμεσα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ως στρατευμένος στο χώρο της αριστεράς από τα νεανικά του χρόνια, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να περάσει Αριστερά τη σοβαρότητα της πανδημίας, «ότι δηλαδή δεν είναι κατασκεύασμα του κράτους, της καταστολής ή των φαρμακευτικών εταιρειών και για τα εργαλεία που έχουμε για να την αντιμετωπίσουμε».
Δήλωσε πως ο ρόλος της Αριστεράς είναι να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων που για αντικειμενικούς λόγους δεν προστατεύονται έτσι όπως είναι η κοινωνία σήμερα, ενώ προσέθεσε πως έχει μιλήσει για τα παραπάνω με τον Αλέξη Τσίπρα, το Δημήτρη Κουτσούμπα και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αλλά και ότι ως επιστήμονας θα έδινε τις συμβουλές του και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Γεροτζιάφας επανέλαβε πως απαιτούνται μέτρα αποστασιοποίησης και πρόληψης, εμβόλιο ως βασικό εργαλείο αλλά όχι πανάκεια, ιχνηλάτηση και ανίχνευση, όπως και περίθαλψη μέσα στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία στην αρχή της μόλυνσης.
Κατέληξε πως χρειάζεται εθνική συνεννόηση, καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα με τον ιό.
Η ανησυχητική εκτίμηση - Τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Ιούνιο
Mιλώντας νωρίτερα για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, είπε πως τα μέτρα «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί», επομένως «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου πέμπτου κύματος της πανδημίας και εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο».
Έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Ιούνιο
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του τέταρτου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το τέταρτο κύμα».
Ο καθηγητής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο».
«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία»
«Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία.
Δυστυχώς, όχι ακόμη.
Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο.
Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Γεροτζιάφας.
«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους.
Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς.
Άρα, όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».
Σκληρό κύμα έρχεται και στην Αθήνα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σκληρό κύμα που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα θα κατέβει στην Αθήνα, το οποίο πλήττει κυρίως τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «ακόμη και αν ξεκινήσουν αύριο μαζικοί εμβολιασμοί, στις επόμενες 15 ημέρες δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του ιού».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών