Σε εθνικό lockdown εισήλθε και επισήμως από σήμερα Δευτέρα 22/11 η Αυστρία σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και οργή στους πολίτες.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα, η Ευρώπη θα μετρήσει άλλους 500.000 νεκρούς έως τον Μάρτιο του 2022, η επαναφορά περιορισμών προκαλεί τεράστιο κύμα αγανάκτησης σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Lockdown στην Αυστρία
Από τα μεσάνυχτα η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος της Δυτικής Ευρώπης που προχώρησε σε καθολικό lockdown, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα σε lockdown είχε προχωρήσει και η Λετονία.
Αυτό είναι το τέταρτο εθνικό lockdown (αλλά το πρώτο που επιβάλλεται μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς) που επιβάλλεται στα περίπου 9 εκατομμύρια των Αυστριακών, οι οποίοι από σήμερα απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, εκτός και εάν πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους, να πάνε σε γιατρό, στη δουλειά τους ή να αθληθούν.
Ωστόσο, αυτήν την φορά δεν θα είναι κλειστά τα σχολεία, αν και οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια.
Σημειώνεται πως για 10 ημέρες, τα πάντα (π.χ. καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια) θα είναι κλειστά, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί αυτοί να παραταθούν για ακόμα 10 ημέρες.
Πάντως, τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά σε αυτά πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι.
«Είμαστε σε μια κατάσταση που έπρεπε να αντιδράσουμε τώρα.
Το lockdown είναι μια σκληρή μέθοδος.
Αλλά είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Wolfgang Mueckstein.
Σημειώνεται πως το 66% του γενικού πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου.
Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη
Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή του lockdown προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Αυστριακών πολιτών καθώς κατά χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στην Ιταλία, στη βόρεια Ιρλανδία και στην Κροατία.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες Κυριακή 21/11 ξέσπασαν ταραχές και συγκρούσεις στην Ολλανδία, όπου διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και προκάλεσαν ζημιές σε πολλές πόλεις.
Πάντως, αναφέρεται πως οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν λιγότερο έντονες σε σχέση με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο Ρότερνταμ και το Σάββατο στη Χάγη.
Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ημερών συνελήφθησαν συνολικά 145 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως στην Ολλανδία η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown και περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους.
Επεισόδια σε Βέλγιο, Ελβετία… αλλά και στη Γουαδελούπη
Ταραχές ξέσπασαν χθες Κυριακή 21/11 και στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες όπου περίπου 35.000 πολίτες διαδήλωσαν για τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι πλέον η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού, ενώ επανέφεραν και την τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κύματος της covid-19.
Στην Ελβετία, 2.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση του νόμου περιορισμών της κυβέρνησης για τον COVID-19, ισχυριζόμενοι ότι συνιστά διακρίσεις, στην Ιταλία περίπου 3.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το «green pass» που απαιτούνται σε χώρους εργασίας, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, αθλητικούς χώρους και γυμναστήρια, καθώς και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο εντός Ιταλίας ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στη βόρεια Ιρλανδία και στην Κροατία.
Σημειώνεται πως αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών ξέσπασαν και στο γαλλικό διαμέρισμα της Γουαδελούπης στην Καραϊβική.
Μάλιστα οι αντιδράσεις έχουν εξελιχθεί σε ευρεία κοινωνική κρίση.
Έπειτα από μια νύκτα ταραχών, λεηλασιών και εμπρησμών, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εστάλησαν στη Γουαδελούπη αστυνομικές ενισχύσεις από την ηπειρωτική Γαλλία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών