Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.
Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος αυτή την ώρα βυθίζεται στο επίπεδο των 12,64 λιρών ανά δολάριο.
Τη Δευτέρα η λίρα έκλεισε στις 11,4 ανά δολάριο, με το τουρικό νόμισμα να καταγράφει πτώση για 10η διαδοχική συνεδρίαση και να έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από την αρχή του έτους. Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, λόγω κυρίως της, όπως την αποκαλούν αναλυτές, απερίσκεπτης και πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.
Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένισε στο νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 13,8815 λιρών.
Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019.
Καθώς η λίρα βούλιαζε, ο βασικός δείκτης μετοχών αυξανόταν 1% λόγω του ότι οι αποτιμήσεις τους έγιναν ξαφνικά φθηνές.
Νίπτει τας χείρας της η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - η αξιοπιστία της οποίας έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαρκών παρεμβάσεων του προέδρου Erdogan - αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία.
«Μπορούμε να παρέμβουμε μόνο σε συνθήκες ακραίου volatility», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, παρά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.
Έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν οι αναλυτές
Υπό την πίεση του Erdogan, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της την περασμένη Πέμπτη κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί κοντά στο 20%, και σηματοδότησε περαιτέρω χαλάρωση.
Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Semih Tumen, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Erdogan το περασμένο μήνα, ζήτησε μία άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter.
Επιμένει ο Erdogan
Ο Erdogan υπερασπίστηκε την πολιτική σε συνέντευξη Τύπου αργά τη Δευτέρα και δήλββσε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό.
«Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», δήλωσε ο Erdogan μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, κάτι που πολλοί αναλυτές λένε ότι είναι ένα επικίνδυνο πολιτικό λάθος.
Η Societe Generale εκτιμά ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια «έκτακτη» αύξηση το συντομότερο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις παλιές πολιτικές που βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και στο ισχυρό νόμισμα χάριν της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Αντ' αυτού μεταπήδησε σε ένα νέο σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις, εξαγωγές και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιτρέπει στο νόμισμα να καταρρέει και να μην… επηρεάζεται (!;) η οικονομία.
«Είτε θα εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, είτε θα αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες», είπε μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Και ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες μιλούν για σύσφιξη καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η Τουρκία έχει μειώσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια δανεισμού από τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από το 20%.
Μοιραία οι επενδυτές διαμαρτύρονται, αφού η χώρα χαρακτηρίζεται πλέον από αστάθεια…
Σύμφωνα με τη Swedbank AB, «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε άποψη για την εύλογη αξία της λίρας, δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη.
Η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει μέχρι να γίνει αυστηρότερη η οικονομική πολιτική.
Η τρέχουσα πορεία θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό και κρίση ισοζυγίου πληρωμών».
Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Erdogan είναι υπέρμαχος της ανορθόδοξης οικονομικής θεωρίας πως η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί πληθωρισμό…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών