Στην πρίζα χιλιάδων βολτ βάζουν τις ασφαλιστικές οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι.
Μπορεί οι δείκτες Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών το 2020 να επανήλθαν δεν σημαίνει όμως αυτό ότι είναι ατράνταχτοι και ότι δεν θα έχουν διακυμάνσεις αρνητικές το 2021.
Σημειώνεται ότι κατά το πρώτους εννέα μήνες του 2020 τα επιτόκια υποχώρησαν περίπου 45bps, οι αγορές μετοχών κατά 15% ενώ τα spreads αυξήθηκαν κατά 25bps, ενώ η αναβολές μερισμάτων και η έκδοση χαρτιών χρέους στήριξαν τους δείκτες των ασφαλιστικών κατά 7%.
Αύξηση του χρέους
Οι δείκτες φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών παρέμειναν ανθεκτικοί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ξεκινώντας από μια υψηλή βάση και επωφελούμενοι από την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά από ένα πιεσμένο τρίμηνο.
Η αναβολή καταβολής μερισμάτων και οι εκδόσεις τίτλων χρέους στήριξαν εκ θεμελίων τα επίπεδα φερεγγυότητας.
Τούτων δοθέντων, η Moody’s προβλέπει ότι οι υποβαθμίσεις που θα προκύψουν από τις αξιολογήσεις που θα εκδοθούν το 2021 θα μετατοπίσουν τους δείκτες Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών. Οι επιπτώσεις τώρα μπορεί να είναι ήπιες μέχρι και επιβλαβείς σύμφωνα με τα σενάρια της Moody’s.
Θετικό για τις ασφαλιστικές ότι έχουν χαμηλή έκθεση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο, όπως είναι τα εμπορικά ακίνητα, ωστόσο τα επιτόκια είναι το μεγάλο αγκάθι που ξεριζώνεται καθώς οι δείκτες Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών χτυπούν κόκκινο προς όλους τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους όταν τα επιτόκια κατηφορίζουν.
Σε ένα παρατεταμένο περιβάλλον υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν το ίδιο εύκολα να μοιραστούν το βάρος του κινδύνου με τους συμβασιούχους –ασφαλισμένους.
Το νέο καθεστώς Φερεγγυότητας (Solvency II) τα ‘έβαλε’ με τους ασφαλισμένους
Το ράβε – ξήλωνε του Solvency II ξεκίνησε σχεδόν από την ημέρα που ‘κυκλοφόρησε το νέο ένδυμα’ της ασφαλιστικής αγοράς. Δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στα εγγυημένα προϊόντα των ασφαλιστικών με αποτέλεσμα σήμερα το βάρος να δίνεται στα επενδυτικά προϊόντα unit – linked προκαλώντας στρεβλώσεις στην αγορά.
H αναθεώρηση του Solvency II τώρα στοχεύει να αποκαταστήσει το κενό και να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε με τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις, εισάγοντας νέα κανονιστικά εργαλεία που θα υποστηρίζουν νέα σχήματα εγγυήσεων.
Τα πρότυπα της Κεφαλαιακής Επάρκειας ωστόσο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Οι συζητήσεις μεταξύ των λόμπυ των ασφαλιστών που γίνονται τελούν υπό διαφορετική οπτική. Οι απόψεις αποκλίνουν σημαντικά ανάμεσα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Στην πρίζα οι ασφαλιστικές λόγω χρηματοοικονομικών κινδύνων - Στο κόκκινο οι δείκτες φερεγγυότητας
Οι δείκτες φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών παρέμειναν ανθεκτικοί
Σχόλια αναγνωστών