Στο κόκκινο βρίσκεται η Γερμανία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, τη στιγμή που σε ισχύ τίθενται από σήμερα 24/11 νέα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 66.884 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας (το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί στις 18/11 και ανερχόταν σε 65.371 κρούσματα).
Όπως ανακοινώθηκε, την τελευταία εβδομάδα σε ομοσπονδιακό επίπεδο καταγράφηκαν 404,5 νέες μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 399,8/100.000 που ήταν την προηγούμενη, ενώ ενδεικτικό της έντασης της πανδημίας είναι πως μόλις στις 15/11 είχε καταρριφθεί το ρεκόρ των 300 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.
Εξίσου εκθετική είναι και η αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς πλέον η Γερμανία απέχει ελάχιστα από τους 100.000 θανάτους, καθώς μέχρι στιγμής μετρά 99.768 νεκρούς.
Σε ισχύ νέοι, αυστηροί περιορισμοί
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, σε ισχύ τίθενται από σήμερα Τετάρτη 24/11 νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που επίσης απαιτείται για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα συστήνεται η ενίσχυση της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ είναι υποχρεωτικό το καθημερινό testing σε εργαζόμενους και επισκέπτες σε γηροκομεία, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Ωστόσο, υπάρχουν και κρατίδια που επιβάλλουν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Για παράδειγμα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η είσοδος σε κλαμπ, μπαρ και σε εκδηλώσεις του καρναβαλιού επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και εφόσον αυτοί προσκομίσουν και αρνητικό rapid test.
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;
Παρόλο αυτά ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn υποστήριξε πως ακόμα και αυτά τα νέα μέτρα δεν είναι αρκετά για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει.
Είτε θα πηγαίνουμε από κύμα σε κύμα, επιβάλλοντας κάθε φορά νέους περιορισμούς είτε θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων» υποστήριξε ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Έσσης, Volker Bouffier.
Ο Spahn είπε πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δημόσιων χώρων που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ, αν και οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα είναι ευθύνη των κρατιδίων.
Ενδεικτική άλλωστε της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία, είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Spahn ότι «στα τέλη του χειμώνα οι Γερμανοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι είτε θα έχουν νοσήσει είτε θα έχουν πεθάνει».
Εισήγηση για lockdown
Μέτρα lockdown - και για τους εμβολιασμένους - ζητά ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Robert Koch» Lottar Wieller και προειδοποιεί ότι ο Κανόνας 2G (πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες) δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν», τονίζει ο κ. Wieller μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit» και επισημαίνει ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».
Ο Κανόνας 2G, ο οποίος αποτελεί σε αυτή τη φάση βασικό εργαλείο της στρατηγικής πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων, «είναι σημαντικός, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό», τονίζει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Robert Koch» και ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.
Ο κ. Wieller εξηγεί ακόμη ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων ανέρχεται στη Γερμανία σε περίπου 15 εκατομμύρια και η κινητικότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι.
Έτσι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.
«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Wieller υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν το σωστό μέτρο», αλλά παραπέμπει ταυτόχρονα και στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «εφόσον έχουν δοκιμαστεί όλα και ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη θέλει να εμβολιαστεί, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός». Αυτή την άποψη την συμμερίζομαι κι εγώ, καταλήγει ο επικεφαλής του «Robert Koch».
Οι πλέον πληγείσες περιοχές
Οι πλέον πληγείσες περιοχές της Γερμανίας είναι αυτές που βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα τα κρατίδια της Σαξωνίας και της Θουριγγίας, τα οποία παρουσιάζουν αναλογικά και τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Μάλιστα, στη Σαξωνία καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 57,7% του πληθυσμού, όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι στο 68%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Βαυαρία και Σαξωνία ακυρώθηκαν οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές ενώ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου αποφασίστηκε τα παιδιά να σταματήσουν τρεις ημέρες νωρίτερα το σχολείο ενόψει των Χριστουγέννων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών