Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ανατιμήσεις «ροκανίζουν» τους μισθούς κατά 17,4% - Ενέργειες για επίσπευση διαλόγου και αυξήσεις

Οι ανατιμήσεις «ροκανίζουν» τους μισθούς κατά 17,4% - Ενέργειες για επίσπευση διαλόγου και αυξήσεις
Τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%
Σχετικά Άρθρα

Παρέμβαση στους μισθούς που θα υποστούν νέα μείωση από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια κάνει στην ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο καταγράφει ήδη μείωση στους κατώτατους μισθούς στα επίπεδα του 17,4% και ένα στα τρία νοικοκυριά να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα προς το ζην.
Η ΓΣΕΕ, ζητά να ξεκινήσει νωρίτερα –πριν τον Φεβρουάριο- ο διάλογος για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών και ταυτόχρονα με ρύθμιση να συμπεριληφθεί η αύξηση του 2% που θα ισχύσει από το 2022 σε όλες τις κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.
Στην έκθεση το Ινστιτούτο παρατηρεί ότι η Ελλάδα διατηρεί από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά την τιμή ανά λίτρο της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία φτάνει το 60%.
Η αύξηση της τιμής της ενέργειας δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να αξιοποιηθεί για να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Σημειώνει δε ότι η ακρίβεια μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού.
Τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοεμβρίου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Υπό το φως των εμπειρικών αυτών ευρημάτων το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση υλοποίηση των εξής εισοδηματικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων:

- Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021. Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.

- Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα γίνουν θύματα μιας πολιτικής επιλογής αναδιανομής τους εισοδήματος σε βάρος τους και επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου.

- Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων.

- Τέλος, πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης