Για χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τραπεζών προειδοποιούν οι οικονομολόγοι
Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αισθάνονται άβολα με τη στρατηγική μείωσης των επιτοκίων στην οποία εμμένει ο Erdogan.
Αλλά δεν τον έπεισαν, και άλλοι σταμάτησαν να προσπαθούν ώστε να του αλλάξουν γνώμη.
Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μπαράζ χρεοκοπιών τραπεζών και επιχειρήσεων, ενώ οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους και την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνονται δραματικά.
Ο Erdogan υποστηρίζει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και έχει υποσχεθεί να αποδείξει ότι οι αμφισβητίες κάνουν λάθος σε αυτό που αποκαλεί «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» ενόψει των εκλογών του 2023.
Για να δοκιμάσει τη θεωρία του, ο Τούρκος πρόεδρος αναμόρφωσε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας και την πίεσε να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, στο 15%, παρά τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 20% - και πολύ υψηλότερο για βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα.
Μερικοί από εκείνους που στο παρελθόν συμβούλευαν τον Erdogan, επέκριναν πρόσφατα τη νομισματική χαλάρωση που ο πρόεδρος λέει ότι θα τονώσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 30% εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή της υποτίμησης του νομίσματος, η οποία αυξάνει τις τιμές των εισαγωγών.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 49% της αξίας της έναντι του δοολαρίου από τις αρχές του 2021, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 20%.
Μετά την ελεύθερη πτώση στις 13,52 λίρες ανά δολάριο, σήμερα το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 11,96 λίρες ανά δολάριο.
Αμετακίνητος ο Erdogan
Τα παραπάνω στρώνουν το έδαφος για το ξέσπασμα μίας κόντρας ανάμεσα στους επενδυτές και τον Erdogan - ο οποίος έχει απολύσει αρκετούς υπουργούς και κορυφαίους αξιωματούχους, που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν και να τον πείσουν για ορισμένες αποφάσεις πολιτικής.
«Κάποιοι άνθρωποι που ήθελαν να μεταφέρουν την άποψη στον πρόεδρο ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική δεν τα κατάφεραν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος AKP, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Υπάρχει μια πολύ αυστηρή στάση από την Προεδρία ότι η τρέχουσα πρακτική θα συνεχιστεί, τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και μαζί με αυτό θα μειωθεί και ο πληθωρισμός».
Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ο Erdogan δεσμεύτηκε δημόσια να δώσει τη μάχη του ενάντια στα υψηλά επιτόκια, ρίχνοντας καύσιμα σε μια πώληση τουρκικών περιουσιακών στοιχείων και βυθίζοντας τη λίρα έως και 23% εκείνη την περίοδο.
Για χρεοκοπίες προειδοποιούν οι οικονομολόγοι
Αν και το νόμισμα ανέκτησε κάποιες απώλειες την Τετάρτη, ανήσυχοι οι Τούρκοι εκτιμούν ότι η κατάρρευση έχει ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν ο Erdogan δεν αντιστρέψει την πορεία του και δεν αφήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, η Τουρκία αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και πιθανές χρεοκοπίες επιχειρήσεων ή τραπεζών.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη νομισματική κρίση του 2018 - όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, έστω και αργά, για να σταματήσει την αιμορραγία - υπάρχει μικρή προοπτική για μια άμεση παρέμβαση αυτή τη φορά.
Ο Murat Unur, αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά ότι ο κίνδυνος δολαριοποίησης παραμένει πολύ υψηλός, δεδομένης της βιασύνης για αγορά σκληρών νομισμάτων, τα οποία ήδη αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των καταθέσεων των Τούρκων.
«Το τρέχον μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής δεν είναι βιώσιμο, αλλά οι αρχές έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι προτιμούν τα χαμηλά επιτόκια και είναι πρόθυμες να τα εφαρμόσουν ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε σημαντική πίεση στη λίρα», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.
Με όριο πωλούνται τα βασικά τρόφιμα στην Τουρκία
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών