Το πρώτο βήμα στο οποίο προχωρούν οι ελληνικές Αρχές είναι ο άμεσος επανέλεγχος όλων των θετικών δειγμάτων PCR που εντοπίστηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης (Omicron), που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιηθεί ως κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.
Εππλέον, από το Σάββατο 27/11 ξεκίνησε η εφαρμογή πολύ αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, στα πρότυπα των άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από εκεί. Δεδομένου όμως ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη (στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα), θεωρείται αμφίβολο εάν τα νέα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα...
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τεράστια με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, τους διασωληνωμένους να υπερβαίνουν πλέον τους 600, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μάσκες παντού και για τους ανεμβολίαστους lockdown παντού, αλλά και οι προβλέψεις για 20.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πάντως, για απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών από τα μέσα του Δεκεμβρίου έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, αποκλείοντας το ενεδόμενο λήψη νέων μέτρων.
Πέτσας: Καμία σκέψη για νέα μέτρα και lockdown – Μέσα Δεκεμβρίου απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών
Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για νέα μέτρα και για κανένα lockdown, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα νέα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα, αφενός με την σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και με αφετέρου με την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμούς.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, εκτιμώντας ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Τζανάκης: Ίσως ξεπεράσουν τους 20.000 οι νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα – Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει η μετάλλαξη Omicron
Στην πρόβλεψη ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι νεκροί λόγω πανδημίας στη χώρα μπορεί και να ξεπεράσουν τους 20.000 νεκρούς, προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Οι μέσοι όροι είναι γύρω στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα να φτάσουμε, ίσως και να υπερβούμε, τους 20.000 νεκρούς».
Υπογράμμισε ότι όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νοσηρότητα.
Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία ανά περιοχή, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό εμβολιασμών 66% στους άνω των 60, στις 20 Νοεμβρίου κατέγραφε 1.800 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τους 600 που έχει η Κρήτη, ενώ η Αθήνα έχει χαμηλό αριθμό θανάτων, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο μεγάλες ηλικίες.
Για μετάλλαξη Omicron
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Omicron ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών.
Όπως είπε, «δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια, ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες, έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Delta που αλωνίζει στην Ελλάδα».
Καπραβέλος: Να ληφθούν άμεσα μέτρα – Κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, μάσκες παντού, lockdown παντού για ανεμβολίαστους
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία κρούει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ζητώντας άμεσα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μάσκες παντού και lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ , η πολιτεία έχασε το στοίχημα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι «διστακτικά».
Υπογράμμισε ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα.
Όπως είπε, «η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας, μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δεν γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η εικόνα στα νοσοκομεία
Ο κ. Καπραβέλος δίνοντας για εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε, «κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε και άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ, ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε και αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές».
Βατόπουλος και εξαδάκτυλος για μέτρα και μετάλλαξη Omicron
Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Omicron, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκ. Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως οι φόβοι που υπάρχουν εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Alpha και Delta.
Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από τη νέα μετάλλαξη, ανέφερε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της νέα μετάλλαξης θα φανούν στη χώρα μας γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου.
Περί μέτρων
«Ποτέ με λες ποτέ» είπε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ενός νέου lockdown, εξηγώντας πως είναι απόλυτα κατανοητή η θέση της Πολιτείας που αποκλείει την εφαρμογή ενός lockdown, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αν το βλέπουμε από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα μείγμα μέτρων που να είναι εφαρμόσιμα, προσθέτοντας ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι κοντά στην κανονικότητα και κάπου στη μέση, ούτε δηλαδή απουσία μέτρων, αλλά ούτε και lockdown.
Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
- είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
- απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
- καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
- μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
Μετάλλαξη Omicron και εμβολιασμοί
Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Omicron, σχολίασε πως είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές, αφήνοντας τες χωρίς εμβόλια.
Σημείωσε ότι η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6%.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως «η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας. Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι».
Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα
Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δικτύου στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα έχουν εντοπιστεί 31.949 μεταλλαγμένα στελέχη κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας, με κυρίαρχα το Άλφα (48,72%), το Δέλτα (36,16%), το B.1.1.318 (7,33%) και το Βήτα (1,04%).
Για το 15νθήμερο 25 Οκτωβρίου-7 Νοεμβρίου 2021, η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε παντού στο 100%.
Ξεπέρασαν την κορύφωση του δεύτερου κύματος οι διασωληνωμένοι
Μια αρνητική επίδοση πετυχαίνει ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν στις 26/11 τους 630 ξεπέρασαν το υψηλότερο τριψήφιο που είχε καταγραφεί για τον δείκτη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα, τους 622 στις 3 Δεκεμβρίου 2020.
Οι διασωληνωμένοι καταγράφηκαν ξανά 630 στις 17 Μαρτίου 2021, σε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στο ρεκόρ των 847 (20 Απριλίου 2021), οπότε χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να μειωθούν στους 623, στις 20 Μαΐου.
Το 80,32% (508) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, εικόνα αντίστοιχη για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας για περιστατικά COVID-19, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους ασθενείς στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας (77% σε απλές, 92% σε ΜΕΘ), της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης (77% σε απλές, 86,6% σε ΜΕΘ) αλλά και της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου (63,78% σε απλές, 71,79% σε ΜΕΘ), η οποία αναφέρει επιπρόσθετα ότι 9 από τους 13 ασθενείς που κατέληξαν σήμερα ήταν ανεμβολίαστοι.
Ο συνδυασμός ψυχρότερου καιρού, που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξηγεί τους 1.858 θανάτους του Νοεμβρίου, μετά τους 86 σημερινούς.
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η αύξηση που σημειώνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 90.000 στις 25 Νοεμβρίου.
Τέλος, σε σχέση με τη διασπορά του ιού, ο ΕΟΔΥ στις 26/11 ανακοίνωσε 6.602 νέα κρούσματα, 1.754 εκ των οποίων στην Αττική, 1.204 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης, 138 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 213 στην ΠΕ Αχαΐας, 213 στην ΠΕ Αχαΐας, 110 στην ΠΕ Ημαθίας, 172 στην ΠΕ Ηρακλείου, 112 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 114 στην ΠΕ Κέρκυρας, 175 στην ΠΕ Κοζάνης, 190 στην ΠΕ Λάρισας, 126 στην ΠΕ Μαγνησίας, 113 στην ΠΕ Πέλλας, 100 στην ΠΕ Πιερίας, 143 στην ΠΕ Σερρών και 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
Τα τελευταία (στις 26/11) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 519.487 τεστ, τα 21.911 μοριακά και τα 497.573 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα υποχώρησε στο 1,27% έναντι 1,93% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (χθες 621).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα.
Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα κριτήρια και η διαδικασία
Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, πρέπει να:
- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
- Το PCR test ναέχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Μόλις υποβληθεί η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής, θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.
Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία, όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων, και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.
Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.
Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 22/11 στις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία αποσκοπούν στον να περιορίσουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.
Το Σάββατο δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».
Αναλυτικά τα μέτρα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους:
-Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 - 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.
Τα τρία στάδια
Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας.
Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο.
Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.
Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).
Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων
Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 , στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.
Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού,εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"
Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.
Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης
Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Χώροι Λατρείας
Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
Σε βαθύ κόκκινο είναι 26 περιοχές της Ελλάδας.
Πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
Έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για
ΥΠΑ: Οδηγίες για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής
Ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής Omicron, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, η NOTAM με ισχύ έως Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, αφορά τους επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι) και προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, 10ήμερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Τι προβλέπεται για τους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής
Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα.
Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μόνο Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.
2) Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.
Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις
Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (ΝΟΤΑΜ για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με δελτίο που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM.
Ιχνηλάτηση
Η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με τη γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF.
Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών