Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ μεταθέτει για 3 Φεβρουαρίου 2022, αντί για 16/12, τις αποφάσεις της για το πρόγραμμα πανδημίας και την Ελλάδα

Η ΕΚΤ μεταθέτει για 3 Φεβρουαρίου 2022, αντί για 16/12, τις αποφάσεις της για το πρόγραμμα πανδημίας και την Ελλάδα

Έχει εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω της νέας παράλλαξης omicron της Covid 19 και της εύλογης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές και τις οικονομίες, έχει αποφασίσει στην κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου 2021 να μην λάβει αποφάσεις για τον τερματισμό του προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν αναφορές για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί ειδική περίπτωση καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια ποσοτικής χαλάρωσης που είναι η επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση πληροφορίες η Christine Lagarde, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί σε αυτή τη συνεδρίαση για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Ενώ η παράλλαξη omicron ακόμη δεν μας έχει δείξει εάν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη διαιώνιση της πανδημίας, εντούτοις με πρόσχημα την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί θα επιτρέψει στη Lagarde να αναβάλει για δύο μήνες ουσιαστικά τις τελικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει μια νέα αρνητική εξέλιξη για το πρόγραμμα πανδημίας που ονομάζεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ο οποίος είναι θιασώτης των μέτρων λιτότητας, ακόμη πιο σκληρός από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, W. Schauble.
Το κόμμα των φιλελευθέρων της Γερμανίας έχει ζητήσει την κατάργηση του προγράμματος πανδημίας και έχει ταχθεί υπέρ των σκληροπυρηνικών θέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank.
Είναι προφανές, και αυτό ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό από τις αγορές και τους επενδυτές, ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Το ελληνικό δεκαετίες ομόλογο διαπραγματεύεται σταθερά στο 1,20%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βγουν από το πρόγραμμα πανδημίας, που αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Είναι επίσης προφανές ότι η ΕΚΤ γνωρίζει την πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και δεν θα επιτρέψει να εκτεθούν στους κερδοσκοπικούς κινδύνους οι ελληνικοί τίτλοι.
Για το λόγο αυτό είχε εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας.
Όπως έχει αναλύσει το bankingnews.gr σε άλλο δημοσίευμά του σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2021, η επενδυτική βαθμίδα – investment grade, θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί και θα μετατεθεί μετά τις εκλογές τους 2023, δηλαδή εωσότου υπάρχει ορατότητα για τις πολιτικές εξελίξεις.
Για το διάστημα λοιπόν μεταξύ του τερματισμού του προγράμματος πανδημίας, τον Ιούνιο του 2022 αντί του Μαρτίου του 2022, και των εκλογών στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά, η ΕΚΤ θα δώσει ένα waiver για τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης