Ο κορωνοϊός μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα πιο σκληρά από άλλες οικονομίες στην Ευρωζώνη, αναφέρει η DBRS Morningstar, εστιάζοντας στην εξάρτηση της εγχώριας οικονομίας από τον κλάδο του Tουρισμού.
Και η αλήθεια είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξαρτάται περισσότερο από τον Τουρισμό όσο η Ελλάδα, συνεπώς πρέπει να αρχίσει να διαφοροποιείται, παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψη…
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, έπειτα από μια σχετικά αργή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κατόπιν άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς της πανδημικής κρίσης, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε το β’ εξάμηνο του 2021.
Υπενθυμίζεται πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είχε οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών περιορισμών στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, το 2020 οι διεθνείς αφίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα μειώθηκαν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 70%, σε σύγκριση με το 2019.
Οι δε εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% το 2020, με αποτέλεσμα μια καταστροφική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο (γράφημα 1)
Η άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου 2021 και η επανέναρξη των ταξιδιών σηματοδότησε την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Στις αρχές του Ιουνίου 2021, με τα ποσοστά εμβολιασμού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (κάτω από 30%), η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διευκολύνει την επαναλειτουργία του κλάδου των ταξιδίων και της ξενοδοχίας.
Η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για την Covid τον Ιούλιο του 2021, που εναρμόνισε τους κανόνες κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, προσέφερε σαφήνεια και βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αφίξεις
Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεπέρασαν τις αφίξεις για ολόκληρο το έτος 2020.
Η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη, στο 43% του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο και στο 46% του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο, αντίστοιχα (γράφημα 2).
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η τουριστική αγορά παρουσίασε υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2021.
Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις από τη Γερμανία, μια από τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης για τη χώρα μας, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο έφτασαν το 95% έναντι των επιπέδων του 2019, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τις αφίξεις του 2019.
Η δε τουριστική αγορά της Κύπρου επωφελήθηκε σημαντικά φέτος από την επιστροφή της ρωσικής αγοράς.
Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, μέχρι στιγμής το 2021 ο εγχώριος τουρισμός έχει αποδειχθεί ανθεκτικός, αναπληρώνοντας ορισμένες από τις απώλειες του κλάδου.
Ωστόσο, τα αυξημένα ποσοστά εσωτερικού τουρισμού, από την άλλη, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για την ασφάλεια και τις διαφορετικές αντιλήψεις περί κινδύνου μεταξύ των τουριστών.
Η επίδοση της οικονομίας της Ελλάδος συνδέεται με τον Τουρισμό
Τα έσοδα από ταξίδια αντιπροσωπεύουν σημαντική πηγή εισοδήματος για την οικονομία της Ελλάδας.
Τα έσοδα από τις αφίξεις έχουν ανακάμψει, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα του 2020.
Μετά από μεγάλη πτώση το 2020, οι εξαγωγές υπηρεσιών έφτασαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου περίπου στο 70% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το 2019.
Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της χώρας από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη σχετικά καλή απόδοση του κλάδου φέτος, η Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, είναι πιθανό να βιώσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους από το 2020.
Μοναδική απειλή είναι η επιβολή, εκ νέου, ενός lockdown…
Συμπέρασμα
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι ο τουριστικός τομέας θα συνεχίσει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron εγείρει ανησυχίες και αποδεικνύει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, που θα συνεχίσει να εγκυμονεί κινδύνους - εκτός εάν υπάρξει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικού εμβολιασμού παγκοσμίως.
Πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα στις αγορές τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη για το υπόλοιπο του έτους.
Με το βλέμμα λοιπόν στο μέλλον, ο Τουρισμός θα παραμείνει το κλειδί για την οικονομία της Ελλάδος, που θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γίνει πιο ανθεκτική και διαφοροποιημένη, καταλήγει ο καναδικός οίκος.
www.bankingnews.gr
DBRS: Η Ελλάδα χορεύει στον ρυθμό της Omicron - Καιρός να μπει τέλος στην εξάρτηση από τον Τουρισμό
Τα νέα μέτρα και οι έλεγχοι για την παραλλαγή Omicron απειλούν τη βιομηχανία του Τουρισμού στην Ελλάδα
Σχόλια αναγνωστών