Σχεδόν βέβαιη η υπερ- μεταδοτικότητα της Omicron - Θέμα χρόνου ο πολλαπλασιασμός της και στην Ελλάδα - Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι η πανδημία υποχωρεί - 11% λιγότερες οι διαγνώσεις κορωνοϊού στη χώρα
Σε αντίθεση, θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται με αύξηση 3% και 8% αντίστοιχα, συνεπεία ωστόσο του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων (περί τους 4.800) ασθενών, διευκρίνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Παπαευαγγέλου.
Χθες 9/12 ανακοινώθηκαν 81 νέοι θάνατοι -805 για τον Δεκέμβριο- και 708 διασωληνωμένοι.
«Το Rt είναι 0,96... Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε 650 με 700 διασωληνωμένους ασθενείς», ανέφερε η καθηγήτρια.
Επί του παρόντος, η πληρότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εκτιμάται στο 67% για τις απλές κλίνες-Covid και στο 80% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid στην επικράτεια, στη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο οι ΜΕΘ εξακολουθούν να ασφυκτιούν στο 100%.
Εν όψει Χριστουγέννων, οι ειδικοί επανέλαβαν την ανάγκη συνεχούς testing και δη αυτοδιαγνωστικού (self-test), αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και ενίσχυσης των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, πολλώ μάλλον δε όταν είναι «θέμα χρόνου» να ξεκινήσει στη χώρα μας η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.
Ασφαλής η τρίτη δόση
Άνω των 55 ετών είναι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία, με την άρνηση τους να εμβολιαστούν να συνεπάγεται αύξηση στη διασπορά του ιού, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
Έπειτα, η καθυστέρηση της τρίτης δόσης συντέλεσε σε άνοδο των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-70 ετών, όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, όπου μόλις των 50% της ηλικιακής ομάδας προχώρησε στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της τρίτης δόσης επιβεβαιώνεται μέσα από τα βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά, κυρίως, από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την οποία δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα.
Δύο μελέτες από το Ισραήλ κατέληξαν σε σημαντικά ευρήματα για την αναμνηστική δόση. Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου στους άνω των 50 ετών, στο οποίο φαίνεται να συνηγορούν τα εγχώρια δεδομένα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν καταγράφει κανέναν θάνατο ατόμου που μολύνθηκε 14 ημέρες τουλάχιστον μετά την τρίτη δόση.
Παράλληλα, αποδείχτηκε αποτελεσματική στη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης κατά 12-17 φορές για όλες τις ηλικίες, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητά της για τον περιορισμό της ιικής διασποράς που στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση που παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια ξεπερνούν τις 50.000 ενώ στα 5.523 ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις που εντόπισε ο ΕΟΔΥ, 1.629 στην Αττική, 940 στη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα σε Αχαΐα (184), Λάρισα (139), Κοζάνη (135), Σέρρες (116) και Ηράκλειο Κρήτης (204)
Σχεδόν βέβαιη η υπερμεταδοτικότητα της Omicron – Προστασία από την 3η δόση
Η πιθανότητα επικράτησης της παραλλαγής Omicron έναντι της Δέλτα αυξάνεται μέρα με την ημέρα, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα χρόνου να δούμε τον πολλαπλασιασμό της και στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική έδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος ευθύνεται για την έκρηξη στα νέα κρούσματα, την αύξηση των νοσηλειών αλλά όχι και των θανάτων, ένα «παράδοξο» σύμφωνα με τον καθηγητή λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα που ίσως μπορεί να εξηγηθεί από το μεγάλο ποσοστό φυσικής νόσησης.
Οι ειδικοί αναμένουν νεότερες εξελίξεις από χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κυρίως όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα με την Omicron διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες.
Στα θετικά εντούτοις παραμένει η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της παραλλαγής, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα συγκλίνουν ότι μπορεί να προφυλάξει από τη βαριά νόσηση.
Στη χώρα, τα παραλλαγμένα στελέχη Omicron παραμένουν τρία (3) σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Χανίων και σε ένα εγχώριο κρούσμα στην ΠΕ του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Τα νέα 9/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.523, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 989.814 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.650 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 322.519 τεστ, τα 24.028 μοριακά και τα 298.491 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,71% έναντι 1,68% χθες.
Oι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.982 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 708 (χθες 709).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.588 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή -4,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 424 ασθενείς.
Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
- Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών