Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H JP Morgan προβλέπει πότε θα τελειώσει η πανδημία, ισχυρή οικονομία και το πετρέλαιο στα 125 δολ. ανά βαρέλι

H JP Morgan προβλέπει πότε θα τελειώσει η πανδημία, ισχυρή οικονομία και το πετρέλαιο στα 125 δολ. ανά βαρέλι
Το 2022 η παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ ισχυρή
Σχετικά Άρθρα

To 2022 θα μπορούσαν να τεθούν τα θεμέλια για ένα πολύ πιο εύρωστο οικονομικό περιβάλλον, με τη μετεξέλιξη της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο, ανάλογη της γρίπης, αναφέρει στο report της που επιγράφεται «Preparing for a vibrant cycle» και σας παρουσιάζει το bankingnews.gr η αμερικανική JP Morgan. 
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η καθαρή θέση των νοικοκυριών είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες
Μάλιστα, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις είναι πρωτοφανείς.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση πιθανότατα θα είναι ισχυρή για χρόνια, καθώς μάλιστα η αγορά εργασίας παρουσιάζει ζήτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ικανότητα ανάληψης μεγαλύτερου χρέους θα ενισχυθεί το 2022. 
«Αν και υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για την ύπαρξη ενός ζωηρού οικονομικού κύκλου, στο οικονομικό περιβάλλον είναι γεμάτο με διασταυρούμενα ρεύματα.
Είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί έως το 2022, αλλά η ισχύς της πιθανότατα θα καθοριστεί από τη νομισματική αντίδραση στον πληθωρισμό, την επιτυχία των κινέζων υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην εξισορρόπηση της οικονομίας τους και τον ρυθμό μετάβασης από μια πανδημία σε μια ενδημική ασθένεια» σημειώνει η τράπεζα. 
Μια ζωηρή οικονομία σημαίνει ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο, και η JP Morgan είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 125 δολάρια το βαρέλι το 2022 και στα 150 δολάρια το 2023 λόγω της περιορισμένης ικανότητας του ΟΠΕΚ να ενισχύσει την παραγωγή.

To τέλος της πανδημίας

Η παραλλαγή Omicron, που έχει τρομάξει τις αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan, Marco Kolanovic και Bram Kaplan, σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.
Εάν η νέα παραλλαγή δεν αποδειχθεί θανατηφόρα, θα είναι κάτι που θα ταιριάζει με το ιστορικό μοτίβο που παρουσιάζουν οι πανδημίες. 
Ειδικότερα, σαφή προτροπή προς τους επενδυτές για αγορές μετοχών «στα χαμηλά» απηύθυνε ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Μarco Kolanovic, με μια επιχειρηματολογία που, αν μη τι άλλο, μοιάζει πειστική…
Όπως ανέφερε, η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron της Covid-19 μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια ευκαιρία ώστε να τοποθετηθούν ξανά στα χρηματιστήρια ενόψει του ενδεχομένου μιας αντιστροφής τάσης.
Παρότι η νέα αφρικανική παραλλαγή ίσως είναι πιο μεταδοτική, τα πρώτα δείγματά της «δείχνουν» ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο η Delta…
Αυτό το «γεγονός» μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αλλαγής για τις αγορές, αφού το ενδεχόμενο να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας είναι ορατό στον ορίζοντα.
«Η Οmicron θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την κλίση (όχι την επιπέδωση) της καμπύλης απόδοσης στα χρηματιστήρια και το επενδυτικό rotation από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας» αναφέρει ο αναλυτής της τράπεζας, προσθέτοντας:
«Θεωρούμε την πρόσφατη πτώση σε αυτούς του κλάδους μια ευκαιρία να αγοράσουμε στα… χαμηλά κυκλικές μετοχές και εμπορεύματα».
Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού έχει αναστατώσει τις αγορές, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για την Omicron, με πολλούς ειδικούς να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με άλλα στελέχη.
Σημειώνεται πως η JP Morgan νωρίτερα μέσα στο 2021 είχε υποστηρίξει την ενίσχυση των συναλλαγών στα χρηματιστήρια, ενώ ως γνωστόν αποτελεί θιασώτρια των μετοχών αξίας.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στην απειλή της παραλλαγής Delta.
Εν προκειμένω, «η Omicron θα μπορούσε να μετατρέψει τον ιό σε μια εποχική γρίπη» αναφέρει η JP Morgan και καταλήγει:
«Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να είχε παραλείψει όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου και να πάει κατευθείαν στο Omega».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης