Ένας εργαζόμενος με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ ή 14.000 ευρώ ετησίως που τυγχάνει και ανεμβολίαστος θα υποστεί τριπλό σοκ από το 2022.
Το πρώτο ισχυρό σοκ θα το υποστεί από τον πληθωρισμό που τον Δεκέμβριο του 2021 θα φθάσει στο 5,2% για να εκτιναχθεί έως 7% το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2022.
Το δεύτερο σοκ που διαιωνίζεται είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο έχει εκτοξεύσει τις τιμές πολλών πρώτων υλών άρα και προϊόντων δημιουργώντας μια αυτοτροφοδοτούμενη αλυσίδα αύξησης του κόστους διαβίωσης.
Το τρίτο σοκ αφορά μια συγκεκριμένη μερίδα ελλήνων πολιτών περίπου 3,2 εκατ που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν και αυτοί οι ηλικίας άνω των 60 ετών δηλαδή αγγίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους θα υποστούν ένα σοβαρό σοκ 100 ευρώ το μήνα.
Στο παράδειγμα που αναφέρουμε το τριπλό σοκ για τον εργαζόμενο ας υποθέσουμε ότι είναι 60 ετών θα υποστεί μια απώλεια 20%.
Το 20% είναι είτε πραγματική μέσω προστίμων και πληθωρισμού, είτε έμμεση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Το 20% στο παράδειγμα μας είναι 200 ευρώ όπερ σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη ενός εργαζομένου μέσω αυτού του τριπλού σοκ θα μειωθεί κατά 20%... και μετά χλευάζουμε την Τουρκία που έχει πληθωρισμό 21%.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους είναι όχι μόνο απαράδεκτα και ανήθικα αλλά έρχονται και σε μια στιγμή όπου το εισόδημα θα πιεστεί δραστικά ενώ η αγοραστική δύναμη του εισοδήματος μειώνεται εντυπωσιακά.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει παρεμβάσεις, μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα.
Ωστόσο το μέγεθος του τριπλού σοκ σε σχέση με μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση… είναι απλά ημίμετρα που δεν θα έχουν κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα.
Χρειάζεται μια γενναία αντιμετώπιση αυτής της κρίσης με σαφείς πρωτοβουλίες.
1)Να καταργηθεί άμεσα το γελοίο μέτρο του προστίμου στους ανεμβολίαστους είναι πολιτικά ξεδιάντροπη απόφαση, ανήθικη αποτελεί τιμωρία χωρίς νόημα.
2)Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις, μια χώρα με δημοσιονομικό έλλειμμα που μερικώς μειώθηκε από την πρόσκαιρη μεγάλη οικονομική ανάκαμψη δεν επιτρέπει ευελιξία.
Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό π.χ. 2,5% προφανώς και είναι ανεπίκαιρη, έχει ήδη ακυρωθεί από την δυναμική του πληθωρισμού.
Θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές στο βαθμό που είναι εφικτό γιατί και τα ασφαλιστικά ταμεία πνέουν τα λοίσθια.
3)Η ΔΕΗ π.χ. προέβη σε μια μεγάλη αύξηση 1,35 δισεκ. και το πρώτο πράγμα που έπραξε είναι η μεταφορά της ενεργειακής κρίσης στα τιμολόγια στον καταναλωτή.
Η προσέγγιση αυτή από μια ιδιωτική εταιρία θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή αλλά από μια εταιρία κρατική που λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο δεν νοείται.
4)Η κοινωνία ειδικά στο ζήτημα του πληθωρισμού χρειάζεται στήριξη όχι όμως τύπου Βόρειας Εύβοιας όπου ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε μετά από μήνες την κατεστραμμένη περιοχή και υποσχέθηκε αέρα κοπανιστό.
Επίσης προκαλεί απορία, τι χρειάζονταν 400 αστυνομικοί στην περιοχή για ένα τόσο λαοφιλή πρωθυπουργό όπως ο Μητσοτάκης;
Για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις του κόσμου ή για να προστατέψουν τον πρωθυπουργό από την διάχυτη αγάπη του κόσμου;
Προφανώς και αστειευόμαστε αν και δεν θα έπρεπε γιατί η Βόρεια Εύβοια καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε την περιοχή μετά από 4 μήνες υποσχόμενος αέρα κοπανιστό.
Το τριπλό σοκ που θα χτυπήσει την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αέρα κοπανιστό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών