H οικονομική ανάκαμψη και η μερική διατήρηση των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τις πιστωτικές αγορές και τις αγορές μετοχών το 2022, όπως εκτιμά o επενδυτικός κολοσσός BlackRock σε ανάλυσή του.
Είναι σπάνιο οι αποδόσεις των μετοχών παγκοσμίως να είναι θετικές και τα ομόλογα αρνητικά σε οποιοδήποτε ημερολογιακό έτος – ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί επί δύο συνεχόμενα χρόνια για σχεδόν πέντε δεκαετίες (Δείτε το διάγραμμα σπάνιων συνδυασμών).
Συνεπώς, σύμφωνα με την BlackRock, αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά την αγορά – και είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη σύγχυση που προκάλεσε η ισχυρή επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.
Τι συνέβη; Η επανεκκίνηση προκάλεσε σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις και συμφόρηση στην προσφορά.
Οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ανέβηκε ενώ η ανάπτυξη εκτινάχθηκε.
Σε μια έντονη απόκλιση από την προηγούμενη πρακτική της προληπτικής σύσφιξης, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν.
Αυτό αποτέλεσε καταλύτη…
Η αγορά άρχισε να προεξοφλεί υψηλότερο πληθωρισμό, οδηγώντας τις ονομαστικές τιμές των ομολόγων προς τα κάτω.
Την ίδια στιγμή, οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενώ τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν.
Κάπως έτσι οι μετοχές σημείωσαν πρωτοφανή κέρδη, και το 2022 θα είναι το επόμενο επεισόδιο του ίδιου σίριαλ – ακόμα και αν ο κορωνοϊός επιβραδύνει την ανάπτυξη και οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική τους.
Σύμφωνα με την BlackRock, και το 2021 οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα είναι αρνητικές και οι επενδυτές θα προτιμήσουν ομόλογα μακράς λήξης.
Ζώντας με τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέα ύψη το 2021 λόγω των αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης.
Μάλιστα, η BlackRock εκτιμά ότι, αν και θα υποχωρήσει, θα μείνει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ Covid εποχή.
Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρατίθεται, ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος τα επόμενα χρόνια και σημαντικό μερίδιο για αυτή την κατάσταση έχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Η Fed αναγνώρισε καθυστερημένα την εκπλήρωση του στόχου της για τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων το 2022, χωρίς όμως να αντιδρά επιθετικά λόγω της απασχόλησης.
Βέβαια, το QE θα μειωθεί και θα τερματιστεί.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο.
Εξακολουθεί να θέλει να ρυθμίσει τον πληθωρισμό στο 2%, αντί να υπολείπεται, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της είναι πιθανό να υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο του 2%.
Αυτό υποδηλώνει συνεχή τόνωση και μέτρα.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, λοιπόν, δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για μερικά χρόνια ακόμη ενώ πιθανότατα θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το τέλος του πανδημικού προγράμματος, όπερ σημαίνει θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα προκαλέσει μια σειρά από αναταραχές στη συνιστώσα της προσφοράς.
Επίπτωση: «Προτιμούμε τις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος και παραμένουμε overweight σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό» καταλήγει η BlackRock.
www.bankingnews.gr
BlackRock: Γιατί οι μετοχές θα «απογειωθούν» και το 2022 - Aποφύγετε assets σταθερού εισοδήματος
«Προτιμούμε τις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος και παραμένουμε overweight σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό» αναφέρει η BlackRock
Σχόλια αναγνωστών