Ποιο ήταν το μήνυμα της ΕΚΤ για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα;
Ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό χρέος παρά την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας τέλη Μαρτίου του 2022 προφανώς για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Ελλάδος.
Με διάφορους τρόπους πέραν από τις επαναγορές, όπως χρονικές λήξεις αλλά και γεωγραφικές κατανομές η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράσει ελληνικό χρέος πάνω δηλαδή από τα 35 δισεκ. που κατέχει ήδη.
Επίσης ανέφερε ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα και στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Ωστόσο η επενδυτική βαθμίδα δεν θα έρθει νωρίτερα… από τις εκλογές του 2023, οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν το ρίσκο χώρας και κυρίως θα αποτιμήσουν το πολιτικό κίνδυνο και μετά τις εκλογές θα προβούν ή όχι ανάλογα με τα πολιτικά δεδομένα στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.
Να σημειωθεί δε…ότι την τρέχουσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται junk bond ομόλογα σκουπίδια και δεν πληρούν τα κριτήρια εισόδου στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 1,31% στο 1,19% αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος ώστε να εξακριβωθεί εάν αυτή η βελτίωση είναι πρόσκαιρη – συγκυριακή….
Οι αυξήσεις επιτοκίων 2023 ή 2024… άσχημα νέα για τις τράπεζες
Η ΕΚΤ παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες ακόμη και στο 5% με 7% θεωρεί ότι είναι συγκυριακός.
Ωστόσο εδώ αποκαλύπτεται ότι ο στόχος του 2% ήταν ένα από τα κλασσικά παραμύθια των κεντρικών τραπεζών για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Τα επιτόκια από την ΕΚΤ που βρίσκονται στο 0% το βασικό παρεμβατικό και στο -0,50% το αποδοχής καταθέσεων – είναι αρνητικό εδώ και καιρό – δεν θα αλλάξουν έως το 2023 ή 2024 παρά την αύξηση από την Bank of England κατά 0,15% στο 0,25%.
Η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αρνητικό νέο για τα κέρδη των τραπεζών
Οι τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές θα ήθελαν υψηλότερα επιτόκια για να μπορέσουν να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους ειδικά στα έντοκα έσοδα.
Ένας από τους λόγους που η κερδοφορία ενώ βελτιώνεται δεν θεωρείται τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν είναι το γεγονός ότι λόγω των χαμηλών παρεμβατικών επιτοκίων δεν μπορούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Οι τράπεζες όταν έχουν πρόβλημα… θέλουν χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια.
Όταν έχουν λύσει τα προβλήματα τους θέλουν υψηλά επιτόκια, για να μπορούν να δίνουν δάνεια με υψηλά επιτόκια και για να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα αποκομίζοντας υψηλές αποδόσεις άρα και περισσότερα κέρδη.
Τι συμβαίνει διεθνώς;
Η FED θα προχωρήσει σε 3 αυξήσεις επιτοκίων το 2022.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ήδη στις 16 Δεκεμβρίου 2021 αύξησε ήδη τα επιτόκια κατά 0,15% στο 0,25%.
Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σημείωσαν καλές αποδόσεις το 2021 σε διεθνές επίπεδο.
Οι τράπεζες έχουν κερδίσει σχεδόν 30% το 2021, συναγωνιζόμενες τις μετοχές της τεχνολογίας λόγω της προσδοκίας για αυξήσεις επιτοκίων.
Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο
«Οι τράπεζες είναι το βασικό παιχνίδι για δυνητικά αυξανόμενες αποδόσεις και για την εκ νέου διαμόρφωση της καμπύλης αποδόσεων το 2022» υποστηρίζει η JPMorgan.
Παρά την άνοδο του 2021, οι τραπεζικές μετοχές δεν θεωρούνται ακριβές διεθνώς.
Με μικτό P/E 8,5 και τιμή προς λογιστική αξία P/BV 0,6 Οοι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ιστορικά φθηνές, σε απόλυτη και σχετική βάση.
Η μερισματική απόδοση του ομίλου είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της αγοράς.
«Οι τράπεζες εξακολουθούν να φαίνονται πολύ φθηνές», υποστηρίζει η J P Morgan.
«Οι ισολογισμοί τους είναι ανθεκτικοί αυτή τη φορά, χωρίς να χρειάζεται απομείωση, τα μερίσματα έχουν απόδοση 5,6% και τα κέρδη κινούνται υψηλότερα».
Έρχεται άνοδος 21% το 2022 σε μέσους όρους
Οι αναλυτές είναι ως επί το πλείστον είναι θετικοί για τις τραπεζικές μετοχές, αναμένοντας άνοδο 21% κατά μέσο όρο.
Η ελβετική UBS, είναι «πολύ θετική» για τις τράπεζες για το 2022, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο προσανατολισμένες σε υψηλότερα επιτόκια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας τους.
«Βλέπουμε ότι η μόχλευση των τραπεζικών επιτοκίων ότι είναι πολύ χαμηλή, οι προβλέψεις για συνολικά κεφάλαια και τα δάνεια που δημιουργούνται επαρκείς ενώ βελτιώνουν και ένα ποιοτικό δείκτη την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Τι βλέπει η Bank of America;
Οι επενδυτές είναι θετικοί προς το παρόν, με την έρευνα της Bank of America τον Δεκέμβριο να δείχνει ότι οι τράπεζες και οι εταιρίες νέας τεχνολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο.
Περίπου το 78% των ερωτηθέντων στην έρευνα βλέπουν τις τράπεζες ως τον επόμενο κλάδο του τελευταίου σκέλους της ανάκαμψης των οικονομιών.
Ωστόσο, μετά από μια άνοδο 75% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου 2020, οι επενδυτές ενώ είναι θετικοί δεν θεωρούν ότι υπάρχουν πολύ υψηλά χρηματιστηριακά περιθώρια εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν αποδόσεις 27%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών