Τη θέση πως όποιος διαφωνεί με την έρευνα του για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ, μπορεί να την προσβάλει διατύπωσε ο Θ. Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή τις αντιδράσεις επιστημόνων για τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα.
Μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Λύτρας επανέλαβε πως η μελέτη κοινοποιήθηκε εκεί που έπρεπε και σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις από τα τέλη Μαΐου του 2021.
«Κοινοποιήσαμε την έρευνα σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις και αυτό κάναμε.
Μετά, και εφόσον η εργασία πέρασε από αξιολόγηση από τρεις επιστήμονες και τον editor του περιοδικού, δημοσιεύθηκε.
Εννοείται ότι την κοινοποιήσαμε πριν.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας.
Εάν δεν είχαμε τρόπο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει προδημοσίευση ώστε σε μέσα σε λίγες ημέρες να είναι κτήμα όλων», διευκρίνισε ο κ. Λύτρας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου 2021 και κοινοποιήθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα.
Σημαντική αύξηση θνητότητας με πάνω από 400 διασωληνωμένους
«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα.
Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο.
Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας.
Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο.
Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα» είπε ο κ.Λύτρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» όπως την χαρακτήρισε καθώς «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».
Αυξημένη θνητότητα ήδη από χαμηλά νούμερα
Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες.
«Η δική μας μελέτη αυτό που κάνει είναι να τις τεκμηριώνει και να τις αναδεικνύει.
Όποιον υγειονομικό και να ρωτήσετε θα σας πει για τα προβλήματα του ΕΣΥ, απλώς εμείς ερχόμαστε με νούμερα και στοιχεία να το τεκμηριώσουμε σε εθνική κλίμακα.
Σαφω΄ς όλα τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες πιέζονται από την πανδημία.
Το θέμα είναι πόσο αντέχουν και σε τι όρια.
Το δικό μας σύστημα φαίνεται ότι έχει πρόβλημα αυξημένης θνητότητας ήδη από χαμηλά νούμερα, χωρίς να εξαντλήσουμε την ονομαστική του χωρητικότητα» είπε ο κ.Λύτρας.
Τι συμβαίνει στις ΜΕΘ
Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ ο κ. Λύτρας εξήγησε ότι «διαπίστωσαν μια στατιστική συσχέτιση 87% μεγαλύτερη θνησιμότητα για όσους νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ».
«Αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι η διαφορά περίθαλψης που λαμβάνει κάποιος όταν είναι εκτός ΜΕΘ.
Ο δεύτερος είναι η διαλογή ασθενών που επίσης, αυτονόητα και σωστά γίνεται από τους γιατρούς.
Η έρευνά μας δεν απαντά σε τι ποσοστό βαρύνει ο ένας και πόσο βαρύνει ο άλλος» είπε ο κ.Λύτρας.
«Όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και στο Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει.
Το Σύστημα θα πιεστεί.
Από εμάς εξαρτάται.
Θα πρέπει να το ενισχύσουμε για να μπορέσει να αντέξει την πίεση» είπε ο κ.Λύτρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών