Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hong Kong University: Γιατί η παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Hong Kong University: Γιατί η παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Υγειονομικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν, πως οι ασθενείς που μολύνονται, αναρρώνουν πιο γρήγορα από την Omicron σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta, είτε ήταν στο νοσοκομείο είτε όχι
Σχετικά Άρθρα

Σειρά μέτρων λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λόγω ανησυχιών για την επικράτηση της παραλλαγής Omicron με την Ολλανδία να προχωρεί σε καθολικό lockdown προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωσή της.
Είναι όμως τόσο δυσοίωνα τα πράγματα όσο περιγράφονται. Η έρευνα από το πανεπιστήμιο του Hong Kong University λέει πως όχι.
Η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπάρχει ακόμη μία υγειονομική κρίση αλλά διάφοροι παράγοντες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο επικράτησης της νέας μετάλλαξης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν, πως οι ασθενείς που μολύνονται, αναρρώνουν πιο γρήγορα από την Omicron σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta, είτε ήταν στο νοσοκομείο είτε όχι.

Μειωμένης σοβαρότητας

Ακόμη πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο καθηγητής Martin Hibberd, του London School of Hygiene & Tropical Medicine.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λάβει είτε ένα εμβόλιο είτε έχουν νοσήσει κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της μόλυνσης».
Μια ακόμη ελπιδοφόρα είδηση αποτελεί το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει μια πιθανή βιολογική εξήγηση για τη φαινομενική μειωμένη σοβαρότητα της Omicron.
Αυτή η εργασία διεξήχθη από τον Michael Chan Chi-wai στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong University), ο οποίος διαπίστωσε πως αν και η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο μολυσματική, σε σύγκριση με τη Delta και πιο «αποτελεσματική» στην ανωτέρα αναπνευστική οδό, δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο στους πνεύμονες, που θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα μολυσμένο άτομο.
Με αυτόν τον τρόπο, η παραλλαγή μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ατόμων πολύ πιο γρήγορα, αλλά να μην φτάσει σε πιο ευάλωτα μέρη των ασθενών.
Αυτό θα μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει.
Ωστόσο, ο Chan είναι και συγκρατημένος στην αισιοδοξία του, όπως σημειώνει ο Guardian.
«Μολύνοντας πολλούς περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια η παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνα», σημείωσε.

Ο ρόλος της ανοσίας

Βέβαια υπάρχουν και πιο σκεπτικοί επιστήμονες, όπως ο λέκτορας Lance Turtle λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ειδικός επί των μολυσματικών ασθενειών.
«Στη Νότια Αφρική, είχαν ένα πολύ μεγάλο κύμα Delta μόλις πριν από λίγους μήνες, επομένως είναι πιθανό να έχουν επαρκή ποσότητα ανοσίας στον πληθυσμό και αυτό θα μπορούσε να παρέχει προστασία», δήλωσε.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προστασία μας μπορεί να έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται, οπότε μπορεί να δούμε πιο σοβαρά κρούσματα», συνέχισε.
Αυτή η επισήμανση έγινε επίσης από τους επιστημονικούς συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.
«Ακόμη και αν υπήρχε μια μείωση της σοβαρότητας σε σύγκριση με τη Delta, πολύ υψηλοί αριθμοί λοιμώξεων θα οδηγούσαν σε σημαντική πίεση στα νοσοκομεία», επισημαίνει η βρετανική επιστημονική ομάδα.

Ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα

Ένας άλλος ενθαρρυντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη αντιικών φαρμάκων,
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μια σειρά αντιιικών φαρμάκων, όπως η σοτροβιμάμπη και το Lagevrio (μολνουπιραβίρη), έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες και προορίζονται για ευάλωτα άτομα -αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο, για παράδειγμα και στη συνέχεια μολύνονται από Covid-19.
Και τα δύο φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του ιού που παράγεται στο σώμα μετά τη μόλυνση και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα οι ασθενείς να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
«Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη, επομένως με αυτό το νέο, εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος, αυτά τα φάρμακα θα συμβάλουν στη μείωση του φορτίου του Covid-19 σε αυτόν τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν θετικά τα συστήματα υγείας, δήλωσε η καθηγήτρια Penny Ward του King's College του Λονδίνου.
Εν κατακλείδι και παρά τον πανικό που επικρατεί κυρίως στην Ευρώπη η αλήθεια είναι ότι η Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια γνώρισε μια πολύ ταχεία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.
Αλλά τώρα αυτοί οι αριθμοί κρουσμάτων φαίνεται να έχουν κορυφωθεί, ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν επίσης πως οι θάνατοι μάλλον είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

good_news.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης