(upd) Επείγοντα χαρακτήρα είχε η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/12/2021) υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την παραλλαγή Omicron και τη μεταδοτικότητά της ενώ οι ειδικοί προδιαθέτουν για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων με τις προβλέψεις ακόμη και για lockdown.
Παρόντες στην σύσκεψη που είναι η μια από τις τρεις που γίνονται εβδομαδιαίως, ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το οποίο τονίστηκε ήταν ότι νέα μέτρα δεν θα ληφθούν προς το παρόν, αλλά υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καθυστερήσει η επέλαση της μετάλλαξης Omicron στην χώρα μας και να κερδηθεί χρόνος.
Στην σύσκεψη, έγινε επίσης μια πρώτη αποτίμηση του μέτρου που εφαρμόζεται από το πρωί της Κυριακής (19/12) για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα μας, αλλά και πως προχωρούν οι εμβολιασμοί που είναι ο βασικός τρόπος να θωρακιστεί ο πληθυσμός.
Οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε rapid test 48 ωρών.
Μέτρο για εμβολιασμένους
Ωστόσο στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται ένα μέτρο, που θα αφορά τους εμβολιασμένους.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να διασκεδάσουν σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είναι εφικτό μόνο με αρνητικό rapid test.
Επίσης το σχέδιο θα προβλέπει τη διενέργεια συνεχών ελέγχων σε κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και άλλους χώρους από χιλιάδες αστυνομικούς.
Θα υπάρχει επιτήρηση ακόμη και για πάρτι την περίοδο των εορτών.
Μερικό lockdown και στο βάθος ...καθολικό
Mόλις τα κρούσματα της νέας αυτής μετάλλαξης φτάσουν στα 50 με 100, η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική, εξήγησε ο Γιώργος Ατσαλάκης , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης,
μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2 - 3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Ατσαλάκης είπε επίσης ότι η Omicron εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα από την Delta και «δεν την σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».
Πρότεινε την εφαρμογή μερικώς αυστηρών lockdown για να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί, ενώ χαρακτήρισε ως ίσως τελευταίο μέτρο την επιβολή ολικού lockdown.
Σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων, τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω Omicron θα συμπαρασύρει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που θα μπορούσαν ακόμη και να τετραπλασιαστούν, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.
Ακόμη και οι θάνατοι ενδέχεται να διπλασιαστούν.
Μαγιορκίνης για νέα μέτρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων άφησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.
Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.
Δραματική αύξηση κρουσμάτων
Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Omicron έναντι της Delta, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.
«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.
Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.
H Delta θερίζει και στο βάθος...lockdown;
H επικρατούσα Delta συνεχίζει να επιβαρύνει το ήδη εξαντλημένο σύστημα υγείας με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να παραμένουν στα ύψη.
Σύμφωνα με την ΕΟΔΥ, την Κυριακή (19/12/2021) παρατηρήθηκε νέα αύξηση των θανάτων με 91 νεκρούς σε 24 ώρες ενώ υψηλά πάνω από 660 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο (18/12/2021) ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 63 θανάτους.
Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά να περάσει το μακάβριο φράγμα των 20.000 νεκρών, εξαιτίας της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Η Delta που κυριαρχεί στη χώρα και πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ήδη προκαλεί υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί, αλλά και τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Όσον αφορά την Omicron, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά καθολικό lockdown, εάν και αυτή η τάση επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πλεύρης: Όχι σε γενικό lockdown
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Omicron να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε.
Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown.
Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους.
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε.
Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς.
Η Omicron αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».
O κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Delta, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους.
Από την άλλη, πράγματι, η Omicron μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Omicron , που θα γίνει και στη χώρα μας, να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».
Δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας
Σχετικά με το θέμα της πιθανής επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας».
Πρόσθεσε πως «η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60».
Όπως είπε, «αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ.
Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω».
Κανένα πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι».
Πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν λήγουν για όσους έκαναν την τρίτη δόση
«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες.
Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το 9μηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».
Συμπλήρωσε πως «δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα, το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ».
Σημείωσε ότι «τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης, προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, γι΄ αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών