Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχονται πέτρινα χρόνια στασιμότητας και πτώσης στις μετοχές – Ξεχάστε το ράλι στην Ελλάδα – Τι μας δείχνει ο Wilshire 5000

Έρχονται πέτρινα χρόνια στασιμότητας και πτώσης στις μετοχές – Ξεχάστε το ράλι στην Ελλάδα – Τι μας δείχνει ο Wilshire 5000
Η ακραία υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει επί του παρόντος την αμερικανική οικονομία που θα υπάρξει μέχρι το έτος 2060… αν όλα πάνε καλά - Σκεφθείτε τέλη 2021 με αρχές 2022 η Wall Street αποτιμάται με παραδοχές 2060…
Σχετικά Άρθρα

Πάντα όσοι ασχολούνται (ασχολούμαστε) με τα χρηματιστήρια, προσπαθούν να εικάσουν τι θα συμβεί, θα ανέβουν οι δείκτες, οι μετοχές θα ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία;
Προφανώς επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον οι εκτιμήσεις είναι εκτιμήσεις.
Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων σχετίζεται με το πόσο ορθά θα αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα από τις οικονομίες και τις αγορές, αλλά και το κατά πόσο θα αναλυθούν και θα εξηγηθούν ορισμένα γεγονότα τα οποία αναμένονται…
Επίσης στα έκτακτα περιστατικά και γεγονότα, πόσο γρήγορα και εύστοχα θα αναλυθούν οι επιπτώσεις θετικές ή αρνητικές.
Είναι αντιληπτό ότι η ορθή πρόβλεψη για το μέλλον σχετίζεται με το πόσο ρεαλιστικά θα αναλυθούν τα δεδομένα και θα εκτιμηθεί ο αντίκτυπος τους στις αγορές.

Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να είναι αισιόδοξο για τις χρηματιστηριακές αγορές;

Η θεμελιώδης συνέπεια της φούσκας που δημιούργησε η FED και οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη και διεθνώς σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει είναι ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της ορθής αποτίμησης και πλέον θεωρούνται φούσκες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλης έκτασης απώλειες στα χρηματιστήρια και απογοητεύσεις.
Μετά από μια μακρά περίοδο ράλι στις μετοχές διεθνώς, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για διορθώσεις ή στο καλύτερο σενάριο στασιμότητα ή στο ακραία υπεραισιόδοξο σενάριο οριακά κέρδη.
Οι επενδυτές διεθνώς να προετοιμαστούν για πέτρινα χρόνια στα χρηματιστήρια… η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών λόγω πληθωρισμού και οι ακραίες φούσκες θα αλλάξουν ξεκάθαρα τον ρου της ιστορίας των αποτιμήσεων.

Γιατί θα έρθουν πέτρινα χρόνια;

Η αιτία είναι ξεκάθαρη.
Η υποτονική, γεμάτη χρέη οικονομία της Main Street έχει υπερκεφαλαιοποιηθεί και θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθούν τα κέρδη και τα εισοδήματα από τις εταιρίες στην Wall Street και στα διεθνή χρηματιστήρια, για να καλύψουν τις τρέχουσες φουσκωμένες αξίες στις μετοχές.
Ακόμη και όταν τα λειτουργικά κέρδη δυσκολεύονται να αυξηθούν, οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης θα συρρικνώνονται για τα επόμενα χρόνια, λόγω της σταθερής αύξησης και της ομαλοποίησης των επιτοκίων.

Μπορούμε να μετρήσουμε αυτή την επικείμενη μεγάλη ανατροπή στη Wall Street επιστρέφοντας σε έναν ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε στα μέσα του 1987.
Τότε ήταν που ο Greenspan ανέλαβε το τιμόνι της Fed και εγκαινίασε αμέσως τη σημερινή εποχή της χρηματοπιστωτικής καταστολής με βασικό στόχο την παραγωγή πλούτου στα χρηματιστήρια.

Εκείνη την εποχή, ο πολλαπλασιαστής κερδών ή P/E στον S&P 500 ήταν περίπου 12Χ φορές τα κέρδη — ένα επίπεδο αποτίμησης που αντικατόπτριζε την οικονομία των ΗΠΑ και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Wall Street που ήταν ορθά αποτιμημένες.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 1987 ήταν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική χρηματιστηριακή αγορά είχε αποτίμηση 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως μετρήθηκε με βάση τον Wilshire 5000.
Τότε, οι μετοχές της Wall Street αντιστοιχούσαν στο 62% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας.

Τι είναι ο δείκτης Wilshire 5000

Ο δείκτης Wilshire 5000 Total Market Index αποτελείται από 3.473 εταιρίες όλων των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Οι εταιρίες που συμμετείχαν ήταν αρχικά 5.000 αλλά στην πορεία μειώθηκαν στις 3.473 και περιλαμβάνουν Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq πλην μικρών εταιριών και ADRs.
Ο δείκτης Wilshire 5000 Total Market Index δημιουργήθηκε από την Wilshire Associates το 1974.
Μετονομάστηκε σε «Dow Jones Wilshire 5000» τον Απρίλιο του 2004, αφού η Dow Jones & Company ανέλαβε την ευθύνη για την παρακολούθηση του δείκτη.
]Στις 31 Μαρτίου 2009 η συνεργασία με την Dow Jones τερματίστηκε και ο δείκτης επέστρεψε στην Wilshire Associates.
deikhs1.jpg

Χάσμα 34 ετών

Τα τελευταία 34 χρόνια, άνοιξε ένα τεράστιο μη βιώσιμο χάσμα μεταξύ της οικονομίας των ΗΠΑ και της κεφαλαιοποίησης της Wall Street των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τριών δεκαετιών, η κεφαλαιοποίηση του Wilshire 5000 αυξήθηκε κατά 1.440% στα 46,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι σχεδόν τέσσερις φορές το κέρδος 375% στο ονομαστικό ΑΕΠ στα 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ.
Αντίστοιχα, το χρηματιστήριο, το οποίο ήταν μόλις στο 65% του ΑΕΠ την εποχή του Greenspan στην Fed, βρίσκεται τώρα στο 204% του ΑΕΠ.

Αν υποθέσουμε προς το παρόν ότι ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς του 1987 έναντι του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος (ΑΕΠ) ήταν κατά προσέγγιση σωστός, αυτό θα σήμαινε ότι ο δείκτης Wilshire 5000 θα έπρεπε να αξίζει 14 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, όχι 46 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ως εκ τούτου, η πλεονάζουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κρέμεται πάνω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα σαν Δαμόκλειος σπάθη.

Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι το χάσμα μεταξύ του ΑΕΠ των ΗΠΑ και της κεφαλαιοποίησης της Wall Street έχει καταστεί πολύ επικίνδυνη από τότε που η Fed επιτάχυνε την εκτύπωση χρημάτων μετά την κατάρρευση της Lehman.
Για παράδειγμα, από την κορύφωση πριν από την κρίση τον Οκτώβριο του 2007, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Wilshire 5000 αυξήθηκε κατά σχεδόν 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το εθνικό εισόδημα όπως μετράται στο ΑΕΠ είναι υψηλότερο μόνο κατά 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά όχι να εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά.
Σε τελική ανάλυση, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη Μεγάλη Ύφεση, η ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να δημιουργήσει ανάπτυξη και αυξανόμενα κέρδη έχει μειωθεί απότομα.
Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από την κορύφωση πριν από την κρίση το τέταρτο τρίμηνο του 2007, για παράδειγμα, ήταν μόλις 1,5% ετησίως, που είναι λιγότερο από το ήμισυ του ιστορικού ρυθμού ανάπτυξης.

Τον Οκτώβριο του 2007, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου ήταν 106% του ΑΕΠ και σε μόλις 14 χρόνια εκτινάχθηκε στο 204%. Έτσι, ακόμη και όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μειώθηκε, η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο διπλασιάστηκε.

Δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει πλήρως αποσυνδεθεί και βρίσκεται μπροστά από την οικονομία, η μακροπρόθεσμη τάση θα είναι μια μακροχρόνια περίοδος κατά την οποία οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως οι μετοχές θα μείνουν στάσιμες ή ακόμη και θα πέσουν μέχρι να ανακτήσουν τελικά την υγιή σχέση με το εθνικό εισόδημα.

Κοιτάζοντας αυτά τα δεδομένα από μια διαφορετική οπτική γωνία, το τρέχον ανώτατο όριο των 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Wilshire 5000 θα επέστρεφε στο 62% του ΑΕΠ έως ότου το ΑΕΠ των ΗΠΑ φτάσει τα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με μέση ετήσια αύξηση 3,3% ετησίως στο ονομαστικό ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, θα χρειαζόταν 38 χρόνια για να φθάσει στα 75 τρισεκ. δολάρια!

Η ακραία υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει επί του παρόντος την αμερικανική οικονομία που θα υπάρξει μέχρι το έτος 2060… αν όλα πάνε καλά.
Σκεφθείτε τέλη 2021 με αρχές 2022 η Wall Street αποτιμάται με παραδοχές 2060…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης