(Συνεχές upd) Προ των πυλών βρίσκεται το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της παράλλαξης Omicron, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τη στιγμή πάντως που η Delta εξακολουθεί να θερίζει.
Οι νεκροί λόγω covid βρίσκονται μια ανάσα από τους 20.000, τραγικό ορόσημο, το οποίο αναμένεται το αργότερο έως αύριο Τρίτη 21/12 να έχει ξεπεραστεί.
Πάντως και παρά τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας, με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα - και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη -, είναι σε ισχύ πολλά και αυστηρά μέτρα και συνεπώς αυτό που χρειάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι να τηρηθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα λόγω Omicron ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 26, με τα περισσότερα εξ αυτών να μη συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει διασπορά στην κοινότητα
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες και ενόψει της αυξημένης κινητικότητας και συγχρωτισμού τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να κάνουν τεστ πριν βρεθούν με άλλους ανθρώπους, υποστηρίζουν πως οι επαφές αυτές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες και επισημαίνουν την χρήση μάσκας όταν βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι να επιβληθεί testing και στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως εφόσον αυτό επιβληθεί, τότε θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ξεσπάσει το 5ο κύμα και ποια θα είναι η επίδραση του στο ΕΣΥ, καθώς από αυτό θα κριθεί και το εάν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ακόμα και ένα lockdown, κάτι που αν και η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά, οι ειδικοί το επαναφέρουν όλο και πιο συχνά στο τραπέζι, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ήδη στο βαθύ κόκκινο ενώ και τα νοσοκομεία τελούν υπό διαρκή πίεση.
Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους: Τα κρούσματα με την Omicron διπλασιάζονται ανά 2 - 3 ημέρες
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί όσον αφορά στη μετάλλαξη Omicron, που αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι αβεβαιότητες όσον αφορά στη βαρύτητα της νόσου παραμένουν.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας.
Η Omicron είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες.
Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι.
Στη Νορβηγία περιγράφουν ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο που περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με Omicron.
«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει» εξήγησε.
Όσον αφορά στη βαρύτητα της νόσου, τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής δείχνουν ότι ναι μεν τα κρούσματα ήταν αυξημένα, αλλά όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία νόσησαν ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.
Ωστόσο, το δείγμα είναι νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών, άρα δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα - και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότια Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- ότι από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη.
Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων.
Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα.
Τα αποτελέσματα συγκλίνουν.
Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Omicron είναι 35% έναντι 64% για τη Δέλτα.
Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού.
Η τρίτη δόση, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό μικρών και μεγάλων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν σε όλους τα δώρα που επιθυμούμε.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών
«Τα παιδιά συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας έναντι του Covid» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία στα εμβολιαστικά κέντρα.
Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, μαζί με τους υποστηρικτικούς γονείς, τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα.
Πριν 48 ώρες ανακοινώθηκαν από το CDC τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων.
Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών.
Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές.
Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή με βάση το φύλο ήταν μισά-μισά.
Το 97% των περιπτώσεων μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία.
Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές.
Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού.
Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού.
Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μία στο εκατομμύριο επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια.
Καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθυμήτων ενεργειών που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.
Πάνω από 40.000 παιδιά έχουν κλείσει ραντεβού
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.
Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις.
Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες.
Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων.
Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα.
Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, κάτι που δεν επετεύχθη και σε άλλες χώρες.
Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού.
Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α' τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει η εταιρεία ημερομηνίες.
Στους 19.976 οι νεκροί
Τα νέα 20/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.689, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (χθες 662).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 258 (ημερήσια μεταβολή -28,13%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.
Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Στα 26 τα κρούσματα της Omicron στην Ελλάδα
Σε 26 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το γεγονός, δε, ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, αποδεικνύει ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου.
Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Omicron. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα.
Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά.
Επίσης, εντοπίζονται σε Αττική, Κρητη και Λακωνία.
Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Omicron όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», είπε κατά την ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της Covid 19 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Πλεύρης: Συζητάμε να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό – Άμεσα οι αποφάσεις
Τη θέση πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο να γίνει ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό ώστε να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας της χώρας διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε πως άμεσα θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως οι εορτές των Χριστουγέννων θα δείξουν τι θα συμβεί και την Πρωτοχρονιά.
«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια του να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι για τις γιορτές προς το παρόν θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
«Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.
Από τον Ιανουάριο η Omicron
Για την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron, ο κ.Πλεύρης τόνισε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και για αυτόν τον λόγο, δοκιμάζονται όπως είπε έκτακτα σχέδια.
«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Omicron πίσω από την Delta, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό.
Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες.
Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Omicron.
Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά» υπογράμμισε ο κ.Πλεύρης.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Ο κ.Πλεύρης προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους κατά την διάρκεια του γιορτών τονίζοντας ότι το διάστημα 24 με 31 Δεκεμβρίου θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια βγήκαν καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
«Οι έλεγχοι θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει» είπε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο θα το μετανιώσει πικρά.
Ο υπουργός επισήμανε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την Πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι το πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ δήλωσε πως από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η πορεία της Omicron θα κρίνει τι περαιτέρω μέτρα θα υπάρξουν.
Σχόλια αναγνωστών