Οι νεκροί από covid 19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 20.055 με προοπτική να φθάσουν τους 23.000 με 25.000 όπως έχουν προβλέψει οι επιστήμονες αλλά ας κρατήσουμε το πραγματικό γεγονός των 20.055 νεκρών.
Στην μεγάλη τραγωδία στο Μάτι όπου η ανικανότητα του επιτελικού κράτους επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, πέθαναν 103 άνθρωποι, ήταν ένα μεγάλο σοκ για την κοινωνία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε – δικαιολογημένα – για την αποτυχία διαχείρισης.
Όμως οι τραγωδίες στην Ελλάδα συνεχίζονται καθώς επί διακυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη οι νεκροί από covid 19 έφθασαν τους 20.055 δηλαδή 195 φορές περισσότεροι νεκροί από ότι στο Μάτι.
Εντός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή εκτός Μονάδων, με την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα και με την κακοδιαχείριση σε αυτή την πανδημία η Ελλάδα εμφανίζει από τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες παγκοσμίως.
Η Ελλάδα εμφανίζει στις 28 ημέρες 2.551 νεκρούς με 151.552 κρούσματα covid 19 ενώ π.χ. η Βρετανία με πολλαπλάσιο πληθυσμό έχει 3.309 νεκρούς, η Νότια Αφρική από όπου ξεκίνησε η Omicron περίπου 869, η Ινδία με 1,4 τρισεκ. πληθυσμό έχει 11.860 νεκρού, η Αυστρία του Lockdown 1.454 νεκρούς σε διάστημα 28 ημερών, η Ολλανδία του lockdown 1.524 νεκρούς, η Ιταλία 2.531 νεκρούς όσο και η Ελλάδα αλλά με υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό, η Αργεντινή με 548 νεκρούς, το Ισραήλ με 55 νεκρούς, η Σουηδία με 121 νεκρούς.
Τα ποσοστά εμβολιασμού της Ελλάδος σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων χωρών είναι σχεδόν παρόμοια καθώς ο μέσος όρος είναι περίπου 68% - κάποιες χώρες στην Ευρώπη είναι 78% - όταν στην Ελλάδα προσεγγίζει το 65%.
Δεν είναι λοιπόν ο εμβολιασμός η αιτία της μεγάλης επιδείνωσης της Ελλάδος στον covid 19 αλλά το μείγμα πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και προφανώς έχουν αποτύχει.
Η Ελλάδα π.χ. θέσπισε την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών ένα μέτρο που εκ των πραγμάτων θα αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του.
Η Ιαπωνία αντιθέτως υιοθέτησε την ακριβώς αντίθετη πολιτική, τάσσεται κατά οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας και μάλιστα προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις σε όσους διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Η συνταγή αυτή είναι προφανώς η ορθότερη γιατί έχει λογική.
Στην Ελλάδα της τραγικής μετριότητας, αντί η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα λάθη της στην διαχείριση αυτής της πανδημίας και να αλλάξει το μείγμα πολιτικής της, επιμένει σε πρακτικές που συνεχίζουν να συντηρούν το αδιέξοδο και αναμένει… πτώση κρουσμάτων και θανάτων λόγω της φυσικής κορύφωσης του 4ου κύματος.
Κάτι δεν έχει πάει καλά, ξεκάθαρα και αντί ο Μητσοτάκης να επαίρεται ότι τα έχει πάει περίφημα – προφανώς και αυτό δεν ισχύει – ας αλλάξει μείγμα πολιτικής, ας ενώσει ξανά τους έλληνες και ας εγκαταλείψει τις απαράδεκτα αφοριστικές διαχωριστικές γραμμές εμβολιασμένων ανεμβολίαστων…
Αφού η οικονομία πάει καλά γιατί το χρηματιστήριο είναι 8 μήνες βαλτωμένο;
Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας.
Στο χρηματιστήριο δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδος και οι συναλλαγές – δυστυχώς ελάχιστες καθημερινά – αποτυπώνουν τα πονταρίσματα στις προσδοκίες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και 8 μήνες βρίσκεται στο πουθενά.
Οι τζίροι στο ελληνικό χρηματιστήριο στο ναδίρ θυμίζουν παραμονές 15αυγουστου.
Γιατί ενώ το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η σπουδαία ανάκαμψη θα συντηρηθεί… το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει σπεύσει να την προεξοφλήσει;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Γιατί οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δεν είναι πάνω από 2% ρυθμό ανάπτυξης…
Το μείγμα πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους, πανδημίας και διαχρονικών παθογενειών στην οικονομία θα ξεθωριάσουν έως μηδενίσουν το αφήγημα περί ανάκαμψης…
Το χρηματιστήριο έχει βαλτώσει γιατί απλά δεν πιστεύει το αφήγημα…
Η κυβέρνηση όσο μαίνεται η πανδημία θα λαμβάνει μέτρα και για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η πανδημία είναι εδώ, είναι κοινό πρόβλημα.
Η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων πέραν από ανήθικη, αποτελεί άλλοθι για την αποτυχία του βασικού αφηγήματος, ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι ο εμβολιασμός αποδίδει.
Εάν απέδιδε ο εμβολιασμός δεν θα μιλούσαμε τώρα για την 4η δόση καθώς η 3η δόση είναι δεδομένη.
Εάν η οικονομία πάει καλά, αυτό θα είχε αποτυπωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν βρίσκεται πουθενά.
Βαλτωμένο, μίζερο, παθητικός παρατηρητής μιας δυστοπικής πραγματικότητας το ελληνικό χρηματιστήριο....
Οι επενδυτές κατανοούν ότι οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας δεν είναι για ΑΕΠ 8% αλλά 2%.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος και αλλαγή νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.
Οι επενδυτές χάνουν την ορατότητα τους, χάνουν την δυνατότητα προεξόφλησης, οπότε αποστασιοποιούνται σε μια χώρα με ρεκόρ ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους και όπως έχουμε αναδείξει μια χώρα που χρωστάει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας 635 δισεκ. ευρώ.
Όποιος άλλος έχει διαφορετική εξήγηση ας την δώσει ειδικά για το χρηματιστήριο, όταν οι αγορές διεθνώς βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά – ακόμη και της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας – το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει απαξιωμένο, μια τραγική μετριότητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών