Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 27/12 ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης πριν από την τακτική ενημέρωση που γίνεται στις 18:00 το απόγευμα για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας.
Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, το πιθανότερο είναι οι όποιοι νέοι περιορισμοί να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η κανονική λειτουργία των καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως άλλωστε υποστήριξε και σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων της Omicron σε όλη την χώρα, με την Αττική να δίνει ήδη τον τόνο, καθώς αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και πάνω από 10.000 κρούσματα, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τα 20.000 στα τέλη του μήνα.
Ποια μέτρα προτείνουν οι επιστήμονες
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες την ενίσχυση της τηλεργασίας στο 50%, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης με πρόβλεψη αυτά να κλείνουν νωρίτερα (στις 23:00 ή στα μεσάνυχτα), να υπάρχουν μόνο καθήμενοι στα κέντρα διασκέδασης όπως και στους χώρους εστίασης. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.
Όσον αφορά τη μουσική, το τοπίο παραμένει θολό.
Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές.
Επίσης, για τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων αποφασίστηκε η χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
Παράλληλα προτείνουν την αναβολή σχολικών εκδρομών.
Τα μέτρα θα ισχύσουν το αργότερο από τις 3 Ιανουαρίου 2022.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει σενάριο για τοπικά ή καθολικό lockdown ενώ υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα είναι εφόσον υπάρξει αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων, πόσα από αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία και ποια θα είναι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας, το οποίο ήδη βρίσκεται στα όρια αντοχής του.
Η αντοχή του ΕΣΥ στην πίεση της Omicron είναι και αυτή που θα καθορίσει το εάν τελικά θα υπάρξει lockdown και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Παράθυρο Μητσοτάκη για μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Οι ειδικοί θα καθορίσουν το πότε
Παράθυρο για την λήψη νέων μέτρων και την εφαρμογή τους πριν από την Πρωτοχρονιά άφησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 27/12 στο Προεδρικό Μέγαρο με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να φρενάρουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την εξάπλωση της Omicron για να μπορέσουμε να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα Υγείας να πάρει κάποιες ανάσες» είπε απευθυνόμενος στην κα.Σακελλαροπούλου ο κ. Μητσοτάκης.
«Επειδή βγαίνουμε αυτή τη στιγμή από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί.
Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις εντατικές».
«Αυτό είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει κάποια μικρά περιθώρια χρόνια να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι στην παραλλαγή Omicron» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στα εμβόλια, επισήμανε πως «αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι τα εμβόλια για την Omicron είναι απαραίτητα».
Πλεύρης (υπ.Υγείας): Εάν χρειαστεί, θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά
Την θέση πως εάν χρειαστεί, θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα και πριν από την Πρωτοχρονιά διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως «θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγηση της».
«Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα.
Βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλεύρης.
Σε νέους 18 – 39 ετών τα μισά κρούσματα
Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ότι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, πως το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση.
Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππάδες τους.
Καμία σκέψη για σχολεία
Διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.
Επανερχόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες.
Σε ότι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα, όπως είπε, φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση.
Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.
Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τσακρής: Η Omicron έχει ήδη κυριαρχήσει – Στο 70% τα ποσοστά της στην Αττική
Τη θέση πως η παράλλαξη Omicron έχει ήδη κυριαρχήσει στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε πως την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Omicron στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.
Όπως υποστήριξε, τα ποσοστά στους εμβολιασμένους με την τρίτη δόση είναι με πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Καπραβέλος: Μέτρα τώρα για να ελέγξουμε τους συνωστισμούς
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ελεγχθούν οι συνωστισμοί και να περιοριστεί η κινητικότητα επισήμανε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό που βιώνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι ανεπανάληπτο.
«Είχαμε μία δύσκολη εφημερία και πάλι, είχαμε 45 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση.
Πάνω από 100 προσελεύσεις.
Από τους 45 οι τρεις μόνο ήταν εμβολιασμένοι, όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι.
Δεν έχουμε άλλα λόγια, πλέον μου είναι αδιανόητο να φοβούνται το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι την ασθένεια.
Αυτό που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ανεπανάληπτο.
Αυτές τις τραγωδίες τις βλέπουμε κι εμείς στα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος σημείωσε πως τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από τον Νοέμβρη, ενώ οι εικόνες συνωστισμού στα νυχτερινά κέντρα λόγω των εορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Μπροστά μας το χειρότερο σενάριο
«Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας.
Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Omicron, παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Delta.
Βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες.
Τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί.
Εδώ και αρκετό διάστημα έχω πει ότι έπρεπε να μπουν ανώδυνα περιοριστικά μέτρα, να ελέγξουμε τους συνωστισμούς.
Τουλάχιστον να περιοριστεί η κινητικότητα» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και στους άνω των 50 ετών.
«Ήδη οι μελέτες λένε ότι δεν υπάρχουν τόσο βαριές περιπτώσεις με την Omicron, όμως είναι υπερμεταδοτική.
Το καλοκαίρι με την Delta γονατίσαμε, τους λέγαμε να πάρουν μέτρα, μας αγνόησαν.
Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων.
Βλέπω δρακόντεια μέτρα σε θεατές και συνωστισμούς, δεν βλέπω περιορισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Βλέπω επίταση των εμβολιασμών.
Αυτό είναι το όπλο μας, όχι να κλειστούμε στα σπίτια μας» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.
Τη θέση πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύο δύσκολοι μήνες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως τα νέα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την Πρωτοχρονιά.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως σταδιακά θα αυξηθούν τα κρούσματα καθώς όπως εξήγησε ο κόσμος θα επιστρέψει από διακοπές και τα συμβάντα θα φανούν αυτό το δεκαπενθήμερο.
Όπως είπε, το επόμενο δίμηνο θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να δούμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά σταδιακά.
«Το 15.000 για ημερήσια κρούσματα το θεωρώ υπερβολικό» είπε η κα.Παγώνη, η οποία για την μετάλλαξη Omicron είπε ότι τα στοιχεία είναι από την Ευρώπη και από τη Αφρική καθώς και ότι οι ασθενείς που καλούνταi να διαχειριστούν στα νοσοκομεία είναι Delta.
«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Omicron είναι πολύ απλά.
Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία ερωτηθείσα για τα σενάρια με την εστίασης, είπε ότι μπορεί να παραμείνουν καθιστοί οι θαμώνες και να λειτουργήσουν έτσι οι επιχειρήσεις από το να κλείσει ένα μαγαζί.
«Ας ανοίγουν και πιο νωρίς.
Στο εξωτερικό τρώνε στις 07:00 και 12:00 είναι μια κανονική ώρα για ύπνο» τόνισε η κα. Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι το Μάιο θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.
Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων
Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19:
Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.
Στους 20.429 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 4.036 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 26/12/2021.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.074.869 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.429 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 624 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (59.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 έτη. To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 521 (83.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.716 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -3.21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 122 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πρώτη η Αττική με 1.803 μολύνσεις
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 4.036 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σ ο ΕΟΔΥ οι 1.803 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 474 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 69.
Τα κρούσματα στην Αττική:
• Ανατολική Αττική 236
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 311
• Δυτική Αττική 56
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 228
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 509
• Νήσων 7
• Νότιος Τομέας Αθήνας 241
• Πειραιάς 215
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών