Δεν αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των Τούρκων καταθετών το σχέδιο Erdogan
Το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας αποδόθηκε κυρίως στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθεί τις καταθέσεις, αλλά και στις κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Παραμένει στις 11 λίρες/δολάριο
Μετά από σημαντικές παρεμβάσεις από τις κρατικές τράπεζες της χώρας, αλλά και φυσικά από την Κεντρική Τράπεζα, το τουρκικό νόμισμα παραμένει στα επίπεδα των 11,34 λιρών/δολάριο.
Το ράλι όμως της περασμένης εβδομάδας επανέφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα των μέσων Νοεμβρίου.
Στα σημερινά επίπεδα το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους.
Την περασμένη Δευτέρα, είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών ανά δολάριο, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό που προκλήθηκε μετά από διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων.
«Η κύρια αντίσταση είναι στα 11,45 και 12,0, με επίπεδα υποστήριξης 10,57 και 10,25», ανέφερε η QNB Invest.
Το "σχέδιο" Erdogan
Ο Erdogan αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις τις καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι της λίρας.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι έχει αποφασίσει ο Erdogan, το σχέδιό του να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα μέχρι τις εκλογές, σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει τις ζημίες σε νέες καταθέσεις σε λίρες σε περίπτωση πιέσεων του νομίσματος.
Αυτό επιβαρύνει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα φωτεινά σημεία στην οικονομία της Τουρκίας - τη δημοσιονομική της θέση - και υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να στηρίζονται στον δημόσιο προϋπολογισμό για να πληρώσουν το κόστος των λανθασμένων πολιτικών τους.
«Μπορούμε να πούμε ότι ο προϋπολογισμός - το τελευταίο στοιχείο που απομένει υγιές - θα θυσιαστεί για να ισχυριστεί ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των επιτοκίων», σύμφωνα με τον Ibrahim Turhan, πρώην υποδιοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που είναι τώρα πολιτικός της αντιπολίτευσης.
«Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος της υποτίμησης της λίρας επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε.
Κοστίζουν οι κρατικές παρεμβάσεις
Οι κρατικές παρεμβάσεις, εν τω μεταξύ, στοίχισαν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα από 8 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders.
Η κεντρική τράπεζα πούλησε 1,35 δισ. δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις στο forex στις 2-3 Δεκεμβρίου για να στηρίξει τη λίρα όταν ήταν περίπου στις 13,5 ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο Erdogan είπε ότι οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατά του δολαρίου.
Ωστόσο, τα στοιχεία από τον τραπεζικό επόπτη της BDDK έδειξαν ότι μετά τη μεγάλη συσσώρευση δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι, μεμονωμένοι καταθέτες, διατήρησαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρά νομίσματα την περασμένη Τρίτη, σχεδόν αμετάβλητα από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, όταν το σύνολο ήταν 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η λίρα σημείωσε μεγάλη ώθηση την περασμένη εβδομάδα από αυτό που οι traders και οι οικονομολόγοι αποκαλούσαν πωλήσεις δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες, που υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών