Οι ανησυχίες για το μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων της «Omicron», τα περιοριστικά μέτρα και το αποτύπωμα αυτών στην ήδη σαθρή οικονομία, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών
Οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, λόγω της εορταστικής περιόδου συνεχίστηκαν ..ενώ παρά το γεγονός ότι ήταν η προτελευταία συνεδρίαση για το τρέχον έτος, οι κινήσεις ωραιοποίησης ήταν μηδενικές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με σημαντική στήριξη τις 870 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός των 200 ημερών και με ισχυρή αντίσταση το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.
Κύριο χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής χρονιάς που έφτασε στο τέλος της είναι η απογοήτευση των επενδυτών λόγω της πολύμηνης απαξίωσης ενώ με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά το 2022 για την οικονομία και τον προϋπολογισμό λόγω και της αστραπιαίας εξάπλωσης της «Omicron»
Για το 2022 δεν πρέπει να αναμένουμε και πολλά πράγματα από το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θα κινηθεί σε ένα εύρος με χαμηλό τις 800 μονάδες ίσως και τις 750 μονάδες στο δυσμενές σενάριο και τις 1.030 μονάδες ίσως και 1.040 μονάδες υψηλό.
Διευκρινίζουμε ότι η διακύμανση είναι μεγάλη καθώς λαμβάνουμε υπόψη ότι θα ξεκινήσει και η αλλαγή πλεύσης ως προς την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών… η μεγάλη φούσκα των χρηματιστηριακών αγορών ακόμη και εάν δεν ξεφουσκώσει – που είναι ακραία – θα παραμείνει στάσιμη…
Όταν θα έχουμε στασιμότητα ή και διόρθωση διεθνώς μην περιμένετε καμία διαφοροποίηση από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -1,57% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,23% και Eurobank -0,56% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,47%.
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Attica Bank κλείνοντας στο -8,16% με χαμηλό ημέρας 15,90% μετά τα τραγικά αποτελέσματα 9μήνου, που μάλιστα δηλώνει ότι έχει και 181,1 εκατ κεφάλαια πριν την ΑΜΚ των 240 εκατ… αλλά ο έλεγχος των στοιχείων ενεργητικού κεκαλυμμένο AQR θα πραγματοποιηθεί για να αποκαλύψει άλλα 200-250 εκατ ζημίες.
Σημειώνεται, ότι από τις 23/12 που εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 1,2 δισ. νέες μετοχές από την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ η μετοχή έχει χάσει περίπου 50% με την κεφαλαιοποίηση στα 209 εκατ. ευρώ ενώ θα πρέπει να έχει μεταξύ 50 με 80 εκατ οπότε έχει περιθώρια πτώσης -60%.
Επίσης, από 31/12 οι μετοχές της Attica Bank θα αφαιρεθούν από τις συνθέσεις των δεικτών του ΧΑ στους οποίους συμμετέχουν λόγω χαμηλής διασποράς, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΟΛΠ -1,62% και ΟΤΕ -1,43%...ενώ ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ +2,38%, ΔΕΗ +0,99%...
Το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς πυξίδα, αδιάφορο, βαλτωμένο
Όλες οι αγορές του πλανήτη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Ήδη η αποτίμηση του δείκτη βαρόμετρου S&P 500 στην Wall έχει φθάσει στα 39 τρισεκ. δολάρια δηλαδή 195 φορές το ελληνικό ΑΕΠ, όταν πριν 5 χρόνια ήταν στα 20 τρισεκ. η συνολική χρηματιστηριακή αξία...
Ακόμη και της Τουρκίας το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει την χειρότερη εικόνα όχι μόνο ως ποσοστιαία μεταβολή αλλά και σε ποιοτικά στοιχεία όπως συναλλακτική δραστηριότητα και νέα κεφάλαια.
Ένα από τα ενδιαφέροντα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς που αποδεικνύει πόσο είναι τραγικά απαξιωμένη αποτελεί η συμπεριφορά των τραπεζών και εταιριών που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου εντός του 2021.
Η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha bank, ο Ελλάκτωρ οι μετοχές δεν μπορούν να ανακάμψουν παρά τα νέα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί.
Η συμπεριφορά των 4 αυτών μετοχών αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το πώς αποτιμούν οι επενδυτές το ρίσκο όχι μόνο της χώρας αλλά και το εταιρικό ρίσκο.
Όταν αντλούνται κεφάλαια σημαίνει δύναμη… που αυτή η δύναμη θα πρέπει να μεταφράζεται σε τιμή και κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο όταν πρόκειται για εισηγμένες εταιρίες.
Αυτό δεν συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί απλά οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα, δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,04% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,17%.
Περί τις 11:30 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -2,52% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,83%.
Περί τις 13:30 με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε αρνητικό πρόσημο, με τον ΟΤΕ με απώλειες άνω του 1%..o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,42%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,32% στις 890 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,16 μονάδες και χαμηλό τις 889,90 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,72 εκατ. ευρώ και όγκου 105 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200), οι 860 και οι 850 μονάδες
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 895 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 573 μονάδες, στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 565 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 575 - 580 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,32%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη νομισματική τους πολιτική.
Το κλίμα έχει επιδεινωθεί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος το οποίο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις αναφορές των Κεντρικών Τραπεζών ότι εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί,
Εν τω μεταξύ, το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη της ‘Omicron’ ο υψηλός πληθωρισμός και α αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές και να αυξάνουν την μεταβλητότητα .
Υπενθυμίζεται ότι Fed και Τράπεζα της Αγγλίας με κύριο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού ανακοίνωσαν μέτρα κατά της άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής ενώ η ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P ..
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,32%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,32% και το ιταλικό 10ετές στο 1,16% και με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 113 μονάδες ή 1,13% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Η επικαιρότητα
Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Omicron» του SARS-CoV-2.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.
Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.
Καταληκτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό.
Εν τω μεταξύ, σε πέντε από δέκα μέρες μειώνεται η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς με λοίμωξη Covid 19, όπως αποφασίστηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά και τις νέες οδηγίες του CDC.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα όλων παραμένει το εάν και πόσα από αυτά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα θα καταλήξουν στα νοσοκομεία καθώς και το εάν θα αντέξει το ΕΣΥ να διαχειριστεί ένα ακόμα μαζικό κύμα νοσηλειών.
Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως τα νοσοκομεία λειτουργούν εδώ και μήνες στα όρια τους, και επισημαίνουν πως δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν εφόσον επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο των αυξημένων νοσηλειών.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 30/12 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,40%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,62%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,10% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,52%.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 30/12 στις ευρωπαϊκές αγορές
Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Omicron ενώ περιορισμένες είναι οι συναλλαγές εν όψει της Πρωτοχρονιάς.με τους επενδυτές να αναμένουν το...Santa Claus Rally, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας να διαμορφώνουν το κλίμα.
Σημειώνεται ότι ιστορικά, πολλοί δείκτες καταγράφουν κέρδη κατά τη διάρκεια του Santa Rally - τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του τρέχοντος έτους και τις δύο πρώτες του νέου έτους.
Η Wall Street θα λειτουργήσει κανονικά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε Ευρώπη και Ασία πολλές αγορές θα παραμείνουν κλειστές ή θα υπολειτουργήσουν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,10%Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο -0,71% (26,24 δολ. ).
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8840 ευρώ, με πτώση -1,57%, με όγκο 463 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0765 ευρώ, με άνοδο +0,47% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2840 ευρώ, με πτώση -1,23% με όγκο 1,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8950 ευρώ, με πτώση -0,56% με όγκο 1,47 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1710 ευρώ, με πτώση -8,16% με όγκο 2,62 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,98 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ -1,62%, ΟΤΕ -1,43%, Lamda -1,15%...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,69 ευρώ, με κέρδη +0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 11,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -1,43% και αποτίμηση 7,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,22 ευρώ, με άνοδο +0,99% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4050 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με πτώση -0,71% και αποτίμηση 4,41 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,92 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,63 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 825 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8480 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,32% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 16 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη νομισματική τους πολιτική.
Το κλίμα έχει επιδεινωθεί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος το οποίο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη της ‘Omicron’ ο υψηλός πληθωρισμός και αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές ….
Υπενθυμίζεται ότι Fed και Τράπεζα της Αγγλίας με κύριο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού ανακοίνωσαν μέτρα κατά της άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής ενώ η ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P ..
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,32%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,32% και το ιταλικό 10ετές στο 1,16%
Το ελληνικό 10ετές 1,32% με το αμερικανικό 10ετές 1,53% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/12 στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις, καθώς η πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση αλλά και η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Δεκεμβρίου του 2021 στο 1,16%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/12/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,55 με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών