Τους «διακόπτες κατέβασε» η Γερμανία σε τρεις από τους έξι τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ως μέρος των σχεδίων της να αποσύρει από το ενεργειακό της μίγμα αυτού του είδους την ενέργεια και να στραφεί ακόμη περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2021.
Το ατύχημα της Φουσκουσίμα
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, όταν ένας σεισμός και το τσουνάμι κατέστρεψαν το παράκτιο εργοστάσιο.
Το ατύχημα εκείνο ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μετά από αυτό στο Τσερνομπίλ το 1986.
Ενεργειακό μείγμα
Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνείσφεραν περί του 12% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2021, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Συγχρόνως το ποσοστό των ΑΠΕ ανέρχεται σχεδόν στο 41%, με τις μονάδες με καύση άνθρακα να παράγουν κάτι λιγότερο από 28% και το φυσικό αέριο περί του 15%.
Ο στόχος για τις ΑΠΕ
Ο στόχος του Βερολίνου έως το 2030 είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% της ενεργειακής ζήτησης στη χώρα, με αύξηση των απαραίτητων υποδομών για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας την οποία αρκετοί είναι εκείνοι που τη θεωρούν καθαρή και φθηνή είναι ένα μη αναστρέψιμο βήμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι αντιδραστήρες Brokdorf, Grohnde και Gundremmingen C, τους οποίους διαχειρίζονται οι εταιρείες κοινής ωφελείας E.ON και RWE, σταμάτησαν να λειτουργούν την Παρασκευή (31/12) μετά από 35 χρόνια λειτουργίας.
Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Emsland και Neckarwestheim II θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.
Ανακοινώσεις
Η Preussen Elektra, η οποία διαχειρίζεται τις μονάδες Brokdorf και Grohnde, ανέφερε με δήλωσή της το Σάββατο 1/1/2022 ότι οι δύο μονάδες είχαν κλείσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Η RWE ανέφερε ότι το εργοστάσιο Gundremmingen C σταμάτησε επίσης την παραγωγή του το βράδυ της Παρασκευής (31/12).
Ο διευθύνων σύμβουλος της PreussenElektra, Guindo Knott, ευχαρίστησε το προσωπικό για τη δέσμευσή του αναφορικά με την ασφάλεια: «Έχουμε συμβάλει καθοριστικά στην ασφαλή, φιλική προς το κλίμα και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες», επισήμανε.
www.bankingnews.gr
Γερμανία: Γιατί βάζει λουκέτο εν μέσω ενεργειακής κρίσης στα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια
Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνεισέφεραν περί το 12% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2021
Σχόλια αναγνωστών