Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας γεμίζουν το… καλάθι της αβεβαιότητας για την επιβίωση τουριστικών επιχειρήσεων που καλούνται να μειώσουν αναγκαστικά ταχύτητες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της Omicron των καθημερινά δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την αναχαίτισή της, σε συνδυασμό με την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Οι ξενοδόχοι προβλέπουν ότι από Δευτέρα, μόλις εγκαταλείψουν δηλαδή τους προορισμούς και οι τελευταίοι εκδρομείς της εορταστικής περιόδου, οι πληρότητες θα κατρακυλήσουν σε μονοψήφια νούμερα και προειδοποιούν για τη «βαρυχειμωνιά» που ακολουθεί.
«Η ρευστότητα των επιδημιολογικών δεδομένων δεν φέρνει την πραγματική ρευστότητα στα ταμεία των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, οι γιορτές τελειώνουν και κρατήσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο ακυρώσεις.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται και ότι τα ελάχιστα συνέδρια όπως και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ματαιώνονται και αυτές, στη σκιά της μεταδοτικότερης παραλλαγής που σαρώνει την Ευρώπη.
Τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες εναποθέτουν συγκρατημένα τις ελπίδες τους για εξομάλυνση της κατάστασης στη θερινή περίοδο του 2022, ενώ «ολόκληρος ο τουριστικός κλάδος κρατάει την ανάσα του για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι και τον Μάρτιο», σημειώνει από την πλευρά του έμπειρο στέλεχος της αγοράς.
Οι κρίσιμοι παράγοντες
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων για τις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και για όσο η πανδημία θα βρίσκεται σε έξαρση είναι ο κύριος παράγοντας που θα κρίνει τις αντοχές τους.
Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι «ακόμα και αν υπάρξουν κρατήσεις, αυτές θα είναι της τελευταίας στιγμής και ελάχιστες.
Το έχει αποδείξει η εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών.
Αυτή η αβέβαιη αναμονή, τινάζει τον όποιο προϋπολογισμό στον αέρα και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για όσους μετρούν ζημίες τα δύο τελευταία χρόνια».
Το καλό σενάριο του 2022 είναι να πρόκειται πράγματι για το τελευταίο «χαρτί» της πανδημίας πριν αυτή καταλήξει να γίνει ενδημική νόσος και το κύμα «να ξεφουσκώσει σύντομα, ώστε να αφήσει χρονικά περιθώρια για να προλάβει να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα την υψηλή ζήτηση που έχει καταγράψει για το επόμενο καλοκαίρι», λένε επιχειρηματίες που υπογραμμίζουν ταυτόχρονά ότι «ο ανταγωνισμός για την «τουριστική πίτα» θα είναι περισσότερο σκληρός, ενώ στους ισχυρούς αντιπάλους αναμένεται να προστεθεί και η Τουρκία που ρίχνει σημαντικά τις τιμές».
Την ώρα που ο κλάδος αναζητά βήματα εξομάλυνσης της κατάστασης και επιπλέον έκτακτα μέτρα στήριξης για να ξεφύγει από τον κλοιό, άτυπη πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και την αντιπολίτευση, με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του κ. Βασίλη Κικίλια που επιβεβαίωνε την ανάκαμψη χειμερινών προορισμών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με Περιφερειάρχες.
«Η μαγική εικόνα που για ακόμη μια φορά επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ. Κικίλιας στον τουρισμό, την ώρα που οι ξενοδόχοι εκπέμπουν SOS, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και με τα προβλήματα των ανθρώπων» έσπευσε να τοποθετηθεί η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά μέτρα διάσωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους.
Αναγκαία τα μέτρα στήριξης, λένε οι ξενοδόχοι
«Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Και αυτές οι 10 ημέρες όμως αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες», τονίζει στην τελευταία επιστολή που απέστειλε προς τα αρμόδια υπουργεία η Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Με την έλλειψη ρευστότητας να απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων, ζητά μεταξύ άλλων να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή από την «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» που έπρεπε να είχαν πληρωθεί εδώ και μήνες και να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή για τα προγράμματα «Τουρισμός για όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Όπως και πρόσθετα μέτρα στήριξης τα οποία οι ξενοδόχοι θεωρούν αναγκαία, και έχουν να κάνουν με τη μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022 και μέτρα για τον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους ιδιαίτερα στους ορεινούς προορισμούς.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών