σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣFTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣEUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.COCA-COLA HBC AG
γράφει :
H πανδημία η οποία δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, η εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους αποθαρρύνουν τους επενδυτές για την ανάληψη νέου ρίσκου
Η αγορά μετά από αρκετό διάστημα, κατάφερε να κρατήσει για δεύτερη συνεδρίαση το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων καταβάλλοντας έντονη προσπάθεια.... καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με την πανδημία, την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.... παράγοντες που αποθαρρύνουν τους επενδυτές για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Επίσης, η μετάλλαξη Omicron σε συνδυασμό με το πληθωριστικό κύμα ασκούν πιέσεις στα κρατικά ταμεία με το οικονομικό επιτελείο να έχει καρφωμένο το βλέμμα στη δεξαμενή με το μαξιλάρι όπου η στάθμη της έχει υποχωρήσει στα 36 δισ. ευρώ, βάζοντας μπροστά το σχέδιο για νέο δανεισμό από τις αγορές με την πρώτη έξοδο για το 2022 να προγραμματίζεται το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα μετά το σήμα που θα εκπέμψει η Fitch, η οποία στις 14 Ιανουαρίου ανοίγει την αυλαία των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.
Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27 Ιανουαρίου είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%.
Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές δηλαδή δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ενώ αν και δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρηθεί αμετάβλητη η αξιολόγηση…υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αναβαθμιστεί το outlook δηλαδή οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eurobank +2,48% και ακολούθησαν Alpha Bank +0,56% και Πειραιώς +0,46% ενώ πτωτικά έκλεισε η Εθνική στο -0,72%.
Εν τω μεταξύ, νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η Bank of America με έκθεσή της για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ για ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, δίνει σύσταση «buy».
Ειδικότερα, θέτει τιμές στόχους για την Alpha στο 1,45 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,15 ευρώ και για την Εθνική στα 3,30 ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά με ΟΤΕ -1,37% και Coca Cola -1,28% στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση πρωτοστάτησαν στην άνοδο..
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,31%.
Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,67% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,64%.
Περί τις 12:00 με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε θετικό πρόσημο, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,23%.
Περί τις 13:30 με ελεγχόμενη πτώση στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε αρνητικό πρόσημο, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,41% και o Γενικός Δείκτης στο -0,50%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,26% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 910,16 μονάδες και χαμηλό τις 903,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 2,03 εκατ. τεμάχια αξίας 2,15 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 73 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 30 χιλ. τεμάχια αξίας 399 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890, οι 880, η βασική στήριξη των 872 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200), οι 860 και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 581 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 585 μονάδες και ακολουθούν οι 590 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 565 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,35%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενώ η αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές και να αυξάνουν την μεταβλητότητα .
Εν τω μεταξύ, η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, με το 10ετές ομόλογο να κινείται σταθεροποιητικά το τελευταίο διάστημα με το 10ετές πέριξ του 1,30% με 1,35%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Υπενθυμίζεται ότι Fed και Τράπεζα της Αγγλίας με κύριο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού ανακοίνωσαν μέτρα κατά της άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής ενώ η ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P ..
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,35% και το ιταλικό 10ετές στο 1,23% και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 108 μονάδες ή 1,08% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Οι εξελίξεις στην Εθνική - Ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στο δίκτυο το 2022
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τράπεζας είναι 2,66 δισεκ. και στόχος είναι να φθάσει μέσα στο 2022 στα 3 δισεκ. ήτοι 3,30 ευρώ ή άνοδος 13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος
1)Θα αποδείξει η Εθνική ότι μπορεί να επιτύχει κέρδη 500 εκατ το 2022 στηριζόμενη σε επαναλαμβανόμενες πηγές και όχι έκτακτα τα οποία συνεισέφεραν μέσα σε δύο χρονιές πάνω από 2,2 δισεκ.
Για την χρήση 2022 θα διανείμει και μέρισμα το ελάχιστο επιτρεπόμενο το 35% των κερδών.
2)Η Εθνική τράπεζα ακολουθεί μια μεθοδολογία και στρατηγική με στόχο την ριζική αναδόμηση όλου του ομίλου.
Το 2019 έδωσε έμφαση στην τραπεζική μεγάλων επιχειρήσεων, έφτιαξε μια νέα μονάδα που αποδεικνύεται αποτελεσματική και αποδοτική για τον όμιλο.
Το 2020 και 2021 εστίασε στις επενδύσεις στην νέα τεχνολογία, κινήσεις απόλυτα απαραίτητες όταν όλες οι συναλλαγές πλέον είναι ψηφιακές.
Το 2022 η διοίκηση της Εθνικής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια μεγάλη τομή – αλλαγή στο δίκτυο.
Θα αλλάξει η όψη των καταστημάτων και θα μετατραπεί σε μηχανισμό παραγωγής αξίας.
Το δίκτυο της Εθνικής τράπεζας το 2022 θα μεταμορφωθεί όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες.
3)Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τις κάρτες περί τα 300 εκατ και από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ξεπεράσει τα 6 δισεκ. ή πάνω από 19,2%.
Ως προς την Εθνική Ασφαλιστική επειδή η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα ακολουθήσει την αξιολόγηση των δεδομένων φάσης 2 είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και να μην κλείσει η υπόθεση άμεσα όπως αρχικά είχε υπολογιστεί αλλά προς την Άνοιξη του 2022.
4)Όπως έχει αναλυθεί το σχέδιο για placement από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου τελικώς, δεν πραγματοποιήθηκε το 2021 και όπως φαίνεται δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε το 2022, το σχέδιο μάλλον μετατίθεται για το 2023.
Συμπέρασμα
Με πλεονάζον κεφάλαιο άνω των 6,2 δισεκ. σε σχέση με τα 5,69 δισεκ. που διαθέτει αυτή την περίοδο με κέρδη 500 εκατ η Εθνική μάλλον δεν σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου όπως είχε κάποια στιγμή εξεταστεί αλλά εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες μάλλον προσανατολίζεται σε κάποια εξαγορά…ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.
Η επικαιρότητα
Υπό τον κλοιό της παράλλαξης Omicron βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία χθες Τρίτη 4/1 κατέγραψε ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα, τη στιγμή που η πίεση αυτή αρχίζει να αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας.
Παράλληλα, πολλοί υγειονομικοί παραμένουν λόγω νόσησης εκτός εργασίας, εξέλιξη που αν μη τι άλλο σημαίνει συναγερμό και ανησυχία στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση των περιστατικών covid, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος αυτού που τοποθετείται για τα τέλη Ιανουαρίου.
Και ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν με ραγδαίο ρυθμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στο άνοιγμα των σχολείων, κίνηση που κατά πολλούς ειδικούς αναμένεται πως θα συμβάλει και αυτή στην περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε δομές υγείας για να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν νοσούν, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει πλαφόν στα 47 ευρώ για την τιμή των μοριακών (PCR) τεστ καθώς και να τροποποιήσει τα μέτρα για το πότε και ποιοι θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 5/1 οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Η άνοδος των αποδόσεων στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο προκάλεσε πιέσεις ειδικότερα στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,02%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,64% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,18%.
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 5/1 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρεις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2022.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, λόγω του αδύναμου τομέα υπηρεσιών, καθώς η μετάλλαξη Omicron έχει οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 55,4 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,85%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,70% και το ETF GREC στο +0,51% ( 26,81 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας η Eurobank
Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να ξεχωρίζει για μια ακόμη συνεδρίαση ενώ οι συναλλαγές παρέμεινα σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8890 ευρώ, με πτώση -0,72%, με όγκο 419 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0730 ευρώ, με άνοδο +0,56% με όγκο 11,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3090 ευρώ, με άνοδο +0,46% με όγκο 623 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9326 ευρώ, με άνοδο +2,48% με όγκο 2,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1614 ευρώ, με πτώση -1,71% με όγκο 287 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1980 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,30 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 344 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ, Τιτάν, Quest.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,22 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση στα 11,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,59 ευρώ, με πτώση -1,37% και αποτίμηση 7,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,12 ευρώ, με πτώση -0,98% και αποτίμηση 3,48 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 4,52 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +1,6% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,29 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,91 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,99 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0305 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,35% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 12 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/1 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει επιφυλακτικό από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις αναφορές των Κεντρικών Τραπεζών ότι εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί..
Το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη της ‘Omicron’ ο υψηλός πληθωρισμός και αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές ….
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,35% και το ιταλικό 10ετές στο 1,23%.
Το ελληνικό 10ετές 1,35% με το αμερικανικό 10ετές 1,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 142 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,08% ή 108 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 5/1 στις χώρες της Ευρωζώνης, με την πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …να εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,23%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/1/2022 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,21% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών