Αυτή η ανακάλυψη αρχικά προκάλεσε ανησυχία, στη συνέχεια όμως αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης, αφού ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην ανάλυση του γονιδιώματος, με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, η ομάδα του οποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron στην Κύπρο, να χαρακτηρίζει λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη τη δήλωση αυτή.
Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή Deltacron με ανάρτησή του στο facebook υποστήριξε ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος, σημειώνοντας:«σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».
Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε ανάρτηση του δρ. Thomas Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου.
Απάντηση Κωστρίκη: Δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε – Λανθασμένη η δήλωση Μαγιορκίνη
Λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη χαρακτήρισε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα του οποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron στην Κύπρο, την ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου.
«Δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε», ανέφερε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης στο SigmaLive και πρόθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο Επιστήμονα «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».
Όπως εξήγησε, "πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Omicron μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο".
Πρόσθεσε ότι οι 52 είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Delta και διερωτήθηκε "πως είναι δυνατόν να είναι λάθος;".
Κατά τον ίδιο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Delta, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Omicron και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron.
Η «Deltacron»
Η παραλλαγή έχει παρόμοιο γενετικό υπόβαθρο με την παραλλαγή Delta, καθώς και ορισμένες από τις μεταλλάξεις από το Omicron, εξήγησε ο Dr Λεόνδιος Κωστρίκης, επικεφαλής του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας και μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Συνολικά, 10 από τις μεταλλάξεις από το Omicron βρέθηκαν στα 25 δείγματα που ελήφθησαν στην Κύπρο.
Τα 11 από τα δείγματα προέρχονταν από άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω του ιού, ενώ τα 14 προέρχονταν από τον γενικό πληθυσμό.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας και μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θεώρησε ότι η συχνότητα της μετάλλαξης στους νοσηλευόμενους ασθενείς ήταν υψηλότερη θα μπορούσε να υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της νέας παραλλαγής και των νοσηλειών.
Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντελάς δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή δεν είναι κάτι ανησυχητικό αυτή τη στιγμή.
«Η πρωτοποριακή έρευνα και τα ευρήματα της ομάδας του Dr. Κωστρίκη μας κάνουν περήφανους για τους επιστήμονές μας καθώς αυτή η έρευνα βάζει την Κύπρο στον διεθνή χάρτη όσον αφορά τα θέματα υγείας”, δήλωσε ο Χατζηπαντέλας.
Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου σχεδιάζει να ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες για τη νέα παραλλαγή σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της εβδομάδας.
Η επιστημονική ονομασία της νέας παραλλαγής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Η ανακοίνωση της νέας παραλλαγής έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού γνωστή ως IHU στη Γαλλία.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η IHU δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών