Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για έκρηξη Omicron από τα σχολεία - Εντοπίστηκαν πάνω από 15.500 κρούσματα - Επιστράτευση ιδιωτών για να αντέξει το ΕΣΥ

Φόβοι για έκρηξη Omicron από τα σχολεία - Εντοπίστηκαν πάνω από 15.500 κρούσματα - Επιστράτευση ιδιωτών για να αντέξει το ΕΣΥ
Πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών πληρώουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς η παράλλαξη Omicron εξακολουθεί να προκαλεί έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως με την έναρξη των σχολείων εντοπίστηκαν μέσω των self test πάνω από 15.500 μαθητές και καθηγητές θετικοί στον ιό, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση μολύνσεων.
Πάντως, πολλοί ειδικοί αν και υποστηρίζουν πως πράγματι θα υπάρξει αύξηση στις μολύνσεις, τονίζουν πως πλέον τα παιδιά θα είναι σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς σε περίπτωση κρούσματος, θα ελέγχεται ολόκληρη η τάξη.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, η οποία συμπίπτει τόσο με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που σηματοδοτεί μεγαλύτερη κινητικότητα και συγχρωτισμούς όσο και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, παράγοντας που με τη σειρά του ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του, με την κυβέρνηση να προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από μεθαύριο Τετάρτη 12/1 σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία στην Αττική θα συνδράμουν από σήμερα Δευτέρα 10/1 και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία θα διαθέσουν 300 κλίνες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση, τα οποία λήγουν στις 17/1, να αρθούν.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι πλησιάζει και η 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα.
7_47.JPG

Μητσοτάκης: Βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία – Μικρότερα όμως από το κέρδος

Τη βεβαιότητα του ότι θα υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες στη λειτουργία των σχολείων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων εξαιτίας της Omicron εκφράζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ωστόσο με ανάρτηση του στο Facebook, υποστηρίζει πως το κέρδος από την επαναλειτουργία των σχολείων θα είναι μεγαλύτερο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook, η Ελλάδα έχει διαθέσει δωρεάν μέχρι τώρα 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες.
«Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!
Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους.
Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.
Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο».
Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα.
Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας.
Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας» αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ.Μητσοτάκης.

Τζανάκης: Κορύφωση Omicron στις 20 με 25/1 εκτός και αν μας χαλάσουν τη δουλειά τα σχολεία

Την εκτίμηση πως το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί το διάστημα 20 με 25 Ιανουαρίου, εκτός και αν «τα σχολεία μας χαλάσουν τη δουλειά» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
«Η κορύφωση χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση των γιορτών αλλά και χωρίς την ενσωμάτωση του ανοίγματος των σχολείων θα είναι γύρω στις 20 με 25 του μήνα.
Θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα και θα δούμε παρόμοια εικόνα με την περασμένη, λίγο πιο αυξημένη.
Οι κινητοί μέσοι όροι των κρουσμάτων θα είναι 42.000-52.000.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε η πανδημική έξαρση έχουμε 11.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα παραπάνω» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 50% των νοσηλειών στο λεκανοπέδιο είναι Omicron, ενώ στην Κρήτη το 25% των νοσηλειών να είναι Omicron.
«Είναι νοσηλείες, όχι όμως διασωληνώσεις.
Έχουμε μια εικόνα που οδηγείται σε μια πρώιμη κορύφωση εκτός εάν τα σχολεία μας χαλάσουν τη δουλειά» είπε ο κ.Τζανάκης, τονίζοντας ότι η Delta είναι εδώ, καθώς έχουμε 4.000 με 5.000 κρούσματα την ημέρα.
«Είναι μια κρίσιμη μάζα κρουσμάτων καθώς θα δώσουν πίεση στις μονάδες, κλινικές και στους θανάτους και από κοντά έρχεται η Omicron», τόνισε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τουλάχιστον ένα 10% με 15% των κρουσμάτων είναι Delta.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος την ερχόμενη εβδομάδα

Την θέση πως συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες διατύπωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης
«Από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.
Την 1η Ιανουαρίου η Omicron αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Delta.
Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Omicron» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θωμαΐδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Παγώνη: Σωστά ανοίγουν τα σχολεία – Θα αυξηθούν τα κρούσματα λόγω περισσότερων τεστ

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία πάντως εκτίμησε πως θα αυξηθούν τα κρούσματα λόγω και της αύξησης των τεστ.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά την εφημερία της, έγιναν 59 νέες εισαγωγές από τις οποίες οι περισσότερες ήταν με Omicron.
«Από αυτές τις εισαγωγές οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι ή με μια δόση εμβολίου, επομένως αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί νοσεί βαριά και με την Omicron.
Οι ΜΕΘ έχουν σταθεροποιηθεί και είναι κυρίως περιστατικά Delta, ενώ έχει σημειωθεί πάνω από 45% αύξηση των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες covid» υποστήριξε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως θα έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων στις 20 Ιανουαρίου.

Όχι σε απολύσεις υγειονομικών

Όσον αφορά το ενδεχόμενο 4ης δόσης εμβολίου, η κα Παγώνη είπε ότι σε ένα μήνα περίπου θα γίνει νέα ενημέρωση ενώ σχετικά με τους εμβολιασμούς υγειονομικών και το ενδεχόμενο απόλυσης των ανεμβολίαστων, είπε ότι είναι πολύ λίγοι όσοι έχουν μείνει ανεμβολίαστοι και τόνισε ότι «οι περισσότεροι δεν είναι αντιεμβολιαστές, φοβούνται γιατί έχουν κάποια νοσήματα».
«Δεν συμφωνώ με την απόλυση όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Τους παρακαλάω να πάνε να εμβολιαστούν και να γυρίσουν στις δουλειές τους.
Ας μην εντείνουμε καταστάσεις», ανέφερε η κα.Παγώνη, η οποία κάλεσε να εμβολιαστούν και τους 60 ετών και άνω, τονίζοντας ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για να επιβιώσουν.
«Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ.
Ειδικά αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα διασωληνώνονται.
Δεν θέλω να πεθαίνει κόσμος κάθε μέρα» είπε η κα.Παγώνη.

Πλεύρης: Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο για όλους

Στους 7 μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους, ενώ προθεσμία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχουν όσοι ενήλικες δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση. Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου», γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο 9μηνο παραμένει η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν επηρεάζεται, αν και αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Επιστροφή στα θρανία - Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα 10/1, στα σχολεία με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της COVID-19, ενώ παραμένουν ως έχουν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ κια μάλιστα, αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Για τα σχολεία ισχύουν τα εξής:
- Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο
- Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή
- Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Εξακολουθούν τα ισχύουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, αλλά και το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».

Τι γίνεται σε περίπτωση κρουσμάτων

Σε περίπτωση που  ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), θα παρατείνεται η απομόνωση.
Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Στενή επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid  ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7, ενώ για μη εμβολιασμένους μαθητές, ισχύει απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Στους 21.394 οι νεκροί

Στους 21.394 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.592 νέα κρούσματα, με 66 θανάτους, 642 διασωληνωμένους και την Αττική «στο κόκκινο»!
Στο τραπέζι βρίσκονται
όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να μην πάθει "έμφραγμα" το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.507.616 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 50.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 588 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1_205.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.394 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_183.JPG
3_135.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642
(58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (84.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (15.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.822 ασθενείς.
4_110.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 632 (ημερήσια μεταβολή +21.07%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 556 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:
5_74.JPG
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων:
Από το σύνολο των 18.592 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 112 είναι εισαγόμενα
εκ των οποίων 97 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 18.480 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
6_63.JPG
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.665.309 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 41.721.090 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 365.321 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):
Έως 08 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 67.793.651 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.962.107 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:
Στις 08 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 44 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 13.757 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.445 θετικά (10,5%).
7_46.JPG
Γεωγραφική διασπορά:
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
8_35.JPG
9_21.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης