Η πανδημία, ο πληθωρισμός και η κούρσα των εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η χώρα μας, υποτίθεται για να υπάρξει δυνατότητα αποτροπής πιθανής εχθρικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας, απειλούν την ελληνική οικονομία με εκτροχιασμό, σύμφωνα με ανάλυση της Fitch Solutions.
Eιδικότερα, στην Ελλάδα, παρότι η επιδείνωση της επιδημικής προοπτικής, αλλά και οι αυστηρότεροι περιορισμοί, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown, που παρατηρήθηκαν νωρίτερα στην πανδημία.
Πέρα από την απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε αναστολή εργαζόμενοι από τον τομέα της υγείας που δεν εμβολιάστηκαν σε καθορισμένη προθεσμία που τους είχε δοθεί, η Ελλάδα ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν νέα περιοριστικά μέτρα το δ’ τρίμηνο του 2021, εν μέσω ενός νέου κύματος λοιμώξεων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Delta.
Από τις 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά επιθυμούν να βρίσκονται στους αντίστοιχους χώρους εργασίας τους πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα, ενώ η είσοδος σε πολλούς εμπορικούς χώρους καθώς και σε τράπεζες απαιτεί επίσης πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.
Επιπλέον, στις 30 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν λάβει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα 100 ευρώ, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Πιο πρόσφατα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την παραλλαγή Omicron οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου τα εστιατόρια και οι χώροι διασκέδασης θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch Solutions αναμένει κόπωση και δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών.
Τα νέα μέτρα, λέει η θυγατρική του οίκου, θα τροφοδοτήσουν σποραδικές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης και επικριτές να έχουν χαρακτηρίσει τις κινήσεις ως τιμωρητικές.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία 60,0 στα 100,0 της Ελλάδας στη συνιστώσα «κοινωνική σταθερότητα» του Βραχυπρόθεσμου Δείκτη Πολιτικού Κινδύνου (STPRI), που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ 70,8.
Ωστόσο, οι περιορισμοί της πανδημίας παραμένουν πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα μέσα στο 2021.
Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το 68,1% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι πλήρως εμβολιασμένο (έναντι ποσοστού 61,5% σε όλη την Ευρώπη).
Εν τω μεταξύ, η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην Omicron, η οποία από τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνεται ότι προκαλεί ήπια νόσηση.
Πράγματι, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν σημειώσει άνοδο, οι ασθενείς που μπαίνουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι διατηρούν πτωτική τάση (βλ. διάγραμμα).
Σε αυτό το κλίμα, η Fitch Solutions αναμένει ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο, η βασική προσδοκία είναι πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τα lockdown του 2020 και τις αρχές του 2021, έτσι ώστε να μετριαστεί η δημόσια αναταραχή και να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να αποτελεί κυβερνών κόμμα με ισχυρή θέση, οπότε έχει περιθώριο να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα τα επόμενα τρίμηνα.
Η πλειοψηφία του κόμματος της ΝΔ στη Βουλή των Ελλήνων (κατέχοντας 158 από τις 300 έδρες) επέτρεψε στην κυβέρνηση να «περάσει» γρήγορα τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία το 2021, συμπεριλαμβανομένου ενός ασφαλιστικού – εργασιακούν νομοσχεδίου τον Ιούνιο που επιτρέπει στις εταιρείες να ορίζουν τις ώρες εργασίας τους πιο ευέλικτα.
Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2022 στοχεύει στον έλεγχο των δαπανών της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2021.
Παρά τις διαμαρτυρίες –με το εργατικό νομοσχέδιο να επικρίνεται ότι δυσκολεύει την οργάνωση απεργιών– τα σχετικά νομοσχέδια υπερψηφίστηκαν.
Μεταρρυθμίσεις
Η Fitch Solutions αναμένει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα όπως η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του εταιρικού φόρου από 24% στο 22% και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για εταιρείες που πραγματοποιούν συγχωνεύσεις και εξαγορές 30%.
Παράλληλα, επιδιώκεται να υπάρξει, σε ένα βαθμό, δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα τρίμηνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναμένει ότι αυτά τα μέτρα, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, θα βοηθήσουν στη στήριξη του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα το 2022.
Επιπλέον, παρότι το ποσοστό της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μειώνεται, αλλά και την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν, η κεντροδεξιά πολιτική παράταξη συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο διψήφιο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εκ τούτου, με τη ΝΔ να διατηρεί τον ισχυρό έλεγχο του νομοθετικού σώματος το 2022 και την προσδοκία μας για επανεκλογή της το 2023, η Ελλάδα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία από τους μέσους όρους της ΕΕ τόσο στη «διαδικασία χάραξης πολιτικής» όσο και στη «συνέχεια πολιτικής».
Πολιτική σταθερότητα και οικονομία
Οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την ευπάθεια της οικονομίας και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περαιτέρω επιδείνωση στις εγχώριες ή παγκόσμιες προοπτικές για την πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αυστηροποίηση, εμποδίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και πυροδοτώντας μεγαλύτερη δημόσια αναταραχή.
H Fitch Solution σημειώνει επίσης ως κίνδυνο τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που θα επιβάρυνε τα πραγματικά εισοδήματα.
Τέλος, οι τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία είναι πιθανό να παραμείνουν τους επόμενους μήνες.
Τα τελευταία τρίμηνα σημειώθηκαν πολλές διαμάχες σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και τις ερευνητικές δραστηριότητες πλοίων που εισήλθαν σε αμφισβητούμενη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και ότι μια κλιμάκωση δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμίας χώρας.
Ωστόσο, λόγω της ευαισθησίας του θαλάσσιου ζητήματος, δεν μπορούν να αποκλειστουν μελλοντικές εξάρσεις περιφερειακών εντάσεων, γεγονός που συμβάλλει στο ότι η βαθμολογία της Ελλάδας στον δείκτη «ασφάλεια/εξωτερικές απειλές» είναι 60,0 - κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Fitch Solutions για Ελλάδα: Πανδημία, πληθωρισμός και η κούρσα των εξοπλισμών απειλούν την οικονομία με εκτροχιασμό
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την παραλλαγή Omicron οδήγησε την κυβέρνηση να πάρει νέα περιοριστικά μέτρα
Σχόλια αναγνωστών