Μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνει σήμερα 14/1 το οικονομικό επιτελείο υπό τη πίεση της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κρίσης από τη μετάλλαξη του ιού.
Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του υφιστάμενου πακέτου με κάποιες πρόσθετες πινελιές στις παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση της λίστας με τους πληττόμενους ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι κόφτες στις αναστολές συμβάσεων για τους εργαζομένους καθώς οι πόροι του δημοσίου δεν είναι απεριόριστοι ενώ οι ενισχύσεις με τη νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα θα πρέπει να είναι στοχευμένες.
Παράλληλα στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται η παράταση των πληρωμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που λήγουν στο τέλος του μήνα συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης από τις 36 ή τις 72 δόσεις τη ρύθμισης για την εξόφληση των πανδημικών χρεών ενώ σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής και νέας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων παρεμβάσεων προβλέπει:
- Διεύρυνση της λίστας με τους πληττόμενους ΚΑΔ από τους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγάλουν σε αναστολή για τις επόμενες δύο εβδομάδες ώς το τέλος του μήνα Ιανουαρίου το 25% των εργαζόμενων οι οποίοι από το μηναίο επίδομα των 534 ευρώ θα λάβουν το ποσό που αναλογεί στο διάστημα που η σύμβαση τους θα είναι σε αναστολή.
- «Πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου.
- Παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των κορονοχρεών με ταυτόχρονη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης για πάνω από ένα μήνα. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2022 αλλά μέχρι στιγμής η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία. Με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
- Νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά στις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό η οποία αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα. Με την νέα ρύθμιση θα αλλάξει το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα και οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Σε περίπτωση που το κύμα της πανδημίας δεν κοπάσει έως το Μάρτιο θα τεθεί στο τραπέζι η αύξηση των συντελεστών «κουρέματος» στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολή ανάλογα με την έκταση των ζημιών που θα υποστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% των κρατικών δανείων.
Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 33,3% της ενίσχυσης και το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών