(συνεχές upd) Τραγική με τον πλέον επώδυνο τρόπο αποδεικνύεται εκ νέου η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, που μετρά εκατόμβες θυμάτων καθημερινά, πολύ πάνω από τον μέσο όρο ενώ γενικά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται στα ύψη, παρά την ηπιότερη μετάλλαξη Omicron που πλέον κυριαρχεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μόλις 16 μέρες από την έλευση του 2022 δηλαδή, χάθηκαν 1.167 άνθρωποι ενώ η χώρα μετρά σχεδόν 22.000 νεκρούς, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron και «το 15% των κρουσμάτων είναι της Delta», σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος εκτιμά ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα, ενώ στα σχολεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα.
Αισιόδοξοι είναι ωστόσο οι ειδικοί για την μικρότερη διάρκεια στις νοσηλείες ασθενών που παρατηρείται, την ώρα που διεθνώς η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος.
Η Ελλάδα παρέλαβε 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19, που αποτελούν το νέο όπλο που προστέθηκε τη φαρέτρα των επιστημόνων.
Την ίδια στιγμή, εκπνέει η προθεσμία για τους πολίτες άνω των 60 ετών που καλούνται να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν από την επομένη το μηναίο πρόστιμο των 100 ευρώ, που μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ.
Ήδη, έχει εμβολιαστεί το 90% των πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας.
1.167 νεκροί σε 16 μέρες
Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική πτώση, έχοντας σταθεροποιηθεί κοντά στα 20.000, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και ο δείκτης θετικότητας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις πρώτες 14 ημέρες του 2022 έχουν καταγραφεί 1.167 θάνατοι ασθενών με Covid-19.
Οι ειδικοί εκτιμούν -βάσει των τελευταίων στοιχείων- ότι η αποκλιμάκωση του κύματος της μετάλλαξης Omicron θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή μέσα σε μία με δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να «ασφυκτιούν» παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών με τη μετάλλαξη Omicron είναι μικρότερος, συγκριτικά με άλλους ασθενείς με Covid-19. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος νοσηλείας είναι στις πέντε ημέρες.
Το Σάββατο (15/01/2022) ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 4,8%.
Πότε θα υποχωρήσουν οι σκληροί δείκτες
«Οι δύο σκληροί δείκτες είναι που μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Alpha.
Πρόσθεσε, πως «η αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες Covid είναι πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να πιέζεται το ΕΣΥ».
Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 με 23 Ιανουαρίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί» δείκτες και μετά αναμένεται να αρχίσει μείωση με αργούς ρυθμούς, «εφόσον βέβαια δεν θα έχουμε κάποια έκπληξη με κάποια άλλη μετάλλαξη».
Μόσιαλος: Σύντομα η κορύφωση του κύματος της Omicron
Ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται, πράγμα που πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
Παραθέτει σχετικά ένα γράφημα που απεικονίζει τον εβδομαδιαίο ρυθμό μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία και το οποίο αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων επτά ημερών.
Σύμφωνα με το γράφημα, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής βρίσκεται τώρα στο 17% και, κατά τον κ. Μόσιαλο, θα πρέπει να πέσει στο 0%.
«Στη συνέχεια», όπως επισημαίνει, «όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.
Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).
Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι».
Πλησιάζει η κορύφωση σε Ελλάδα - Ιταλία
«Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής Omicron, δήλωσε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής, αρμόδιος για την Ευρώπη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.
«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν.
Το "peak" της διάδοσης της παραλλαγής Omicron στην Ευρώπη θα καταγραφεί, πιθανότατα, νωρίτερα από τις προβλέψεις: εντός δυο με τριών εβδομάδων" τόνισε, επίσης, ο Kluge.
Τζανάκης: Από την επόμενη εβδομάδα 15.000-17.000 μολύνσεις - Στα σχολεία υπάρχουν 75.000-80.000 ενεργά κρούσματα
Από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες», ενώ κράτησε μια μικρή επιφύλαξη μήπως είναι μια πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της Omicron παραμένει και η Delta.
«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Delta», είπε
Κατά τον ίδιο, στα σχολεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα.
Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις και γι’ αυτό, ο ίδιος συνιστά στον κόσμο να εμβολιαστεί.
Εκπνέει η προθεσμία εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών - Πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους, οι εξαιρέσεις
Τελευταία ημέρα η Κυριακή 16/1, για τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν και να μην βρεθούν από αντιμέτωποι με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο ωστόσο μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι στο μισό ποσό(50 ευρώ).
Ήδη, όπως έγινε γνωστό, το 90% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, δηλαδή είναι άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Πάντως, με την προθεσμία να εκπνέει το βράδυ της Κυριακής 16/1, δεν προβλέπεται να δοθεί καμία παράταση και έτσι, από τις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και μέχρι το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο - μισός μήνας - και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).
Τα πρόστιμα
Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης μέχρι και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Ωστόσο, σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.
Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Σημειώνεται ότι το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.
Οι εξαιρέσεις
Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται:
Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022 και οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 7 ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό, ενώ για το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.
Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση προκειμένου να µην τους καταλογιστεί το πρόστιμο.
Πλεύρης: Δεν εξετάζεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Χαλάρωση μέτρων αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση
«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους κάτω των 60.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο open τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα και «γι΄ αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην προθεσμία που εκπνέει σήμερα(16/1) στους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις 17/1 τα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά.
Κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ, αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας».
Εξήγησε ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος έκανε την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.
Κατά τον ίδιο, «οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν, καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό» εξαιρούνται των προστίμων.
«Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.
Έκρηξη θανάτων με 95 νεκρούς στις 16/1/2022
Έκρηξη θανάτων κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, με 95 νέους να ανεβάζουν το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό στους 21.984 από την αρχή της πανδημίας.
Εν συντομία, σε 10.783 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 95 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 21.984.
Παράλληλα, σε 680 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο 15 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν 17.447 κρούσματα και 78 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 686 ασθενείς.
Μία εβδομάδα πριν, τηνΚυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, είχαν ανακοινωθεί 18.592 κρούσματα και 66 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 642 ασθενείς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.783 , εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.660.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 506 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.146 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι.
Το 95.1% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 680 (60.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (81.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.899 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 563 (ημερήσια μεταβολή 2.18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 564 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 10.783 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 64 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 10.719 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.904.091 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 43.859.241 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 339.562 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 15 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 71.444.512 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.103.088 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 15 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 45 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 14.420 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.103 θετικά (7,65%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)
όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Σχόλια αναγνωστών