Σε έναν πραγματικό… «εμφύλιο» φαίνεται πως εξελίσσεται το θρίλερ της τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό καθώς οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται.
Κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες, όπως ο λοιμωξιολόγος Fauci μιλούν για την ανάγκη παραγωγής ενός εμβολίου που θα στοχεύει αποκλειστικά στην εκάστοτε κυρίαρχη παραλλαγή.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ προχωρά κανονικά στην χορήγηση 4ης δόσης.
Τι αναφέρει ο ΕΜΑ
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσει τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός αυτό θα γίνεται λίγο πριν από τον χειμώνα όπως γίνεται και με την γρίπη. Αυτό θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.
Μη επαρκή στοιχεία
Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην τέταρτη δόση.
Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.
Ωστόσο, στους ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις τρεις δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί και η 4η δόση.
Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με διαφορετική σύσταση, απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.
Τι συμβαίνει στο Ισραήλ
Μία μόλις ημέρα αφού δημοσιεύθηκαν στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία ούτε η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να σταματήσει την Omicron, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ειδικότερα, υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Κι αυτό παρά την προκαταρκτική μελέτη, όπου διαπιστώνεται ότι η τέταρτη δόση αυξάνει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη, αλλά «πιθανόν» αυτό δεν είναι αρκετό για να εμποδίσει τη μόλυνση από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Omicron.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά «σε ένα βαθμό δεν αποτελούν έκπληξη», καθώς μερικοί άνθρωποι μολύνθηκαν από την Omicron αφού είχαν κάνει την τέταρτη δόση.
«Όμως εκτιμάμε ότι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο πληθυσμό, εξακολουθεί να προσφέρεται απ' αυτή τη δόση και ως εκ τούτου καλώ τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται», δήλωσε ο Ash μιλώντας στο ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως έχει συμβεί και αλλού, το Ισραήλ είδε τα κρούσματα της Covid-19 να αυξάνονται πολύ λόγω της Omicron. Όμως δεν έχει καταγράψει θανάτους από την παραλλαγή και ο Ash δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.
«Σε άλλη μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των αριθμών, όμως εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύο ή τρεις δύσκολες εβδομάδες» υπογράμμισε.
Τι συμβαίνει στη χώρα πρότυπο;
Το Ισραήλ θεωρήθηκε χώρα-πρότυπο όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς προχώρησε ταχύτερα από όλες στους εμβολιασμούς των πολιτών, πριν έναν χρόνο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πως τα αντισώματα που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνονται κατακόρυφα με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού και κατά συνέπεια η πανδημία.
Ωστόσο, το περασμένο μήνα η χώρα άρχισε να προσφέρει μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό (αναφέρεται ως δεύτερη ενισχυτική) στις πιο ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.
Η έρευνα για την 4η δόση και την Omicron
Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Gili Regev-Yochay, διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.
Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Regev-Yochay.
«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Omicron», είπε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Omicron είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο».
Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.
Οι κίνδυνοι για το ανοσοποιητικό
Πάντως, οι Ισραηλινοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους κινδύνους για το ανοσοποιητικό λόγω των συνεχών δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ορισμένοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το σχέδιο της μαζικής χορήγησης της 4ης δόσης θα μπορούσε να αποτύχει, επειδή οι πάρα πολλοί εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν κόπωση του ανοσοποιητικού συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τόσο τον κορωνοϊό όσο και άλλες απλές παθήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών